FRF recunoaște problemele cu sistemul VAR! Comunicat oficial emis de către Federație după ce sistemul nu a funcționat la FCSB – U Cluj

Meciul de fotbal dintre FCSB si U Cluj, contand pentru SuperLiga Liga 1, desfasurat pe Arena Nationala din Bucuresti, duminica 17 iulie 2022. © FOTO:Gheorghe Fluster/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 4 poze

În partida care a consemnat primul meci cu VAR în Superliga disputat pe Arena Națională, sistemul nu a funcționat așa cum ar fi trebuit.

Conform comunicatului oficial emis de FRF, la partida FCSB – Universitatea Cluj, fibra optică de la stadion ar fi cedat cu numai câteva minute înainte de primul fluier al arbitrului, astfel că s-a recurs la soluția de rezervă, care nu a funcționat la parametri optimi.

Forul condus de Răzvan Burleanu admite faptul că au existat dificultăți la 5 din cele 7 meciuri care s-au disputat până acum. Motivul ar fi numărul mare de persoane prezente la stadion, astfel că infrastructura este suprasolicitată și în multe cazuri cedează.

FRF recunoaște problemele cu sistemul VAR! Comunicat oficial emis de către Federație după ce sistemul nu a funcționat la FCSB – U Cluj

„După disputarea a 7 meciuri cu sistem VAR în fotbalul românesc, Supercupa României și 6 meciuri din prima rundă a Superligii, echipa de implementare a arbitrajului video în fotbalul românesc face următoarele precizări:

Au existat diverse probleme la 5 dintre cele 7 jocuri disputate până acum. Deși s-au făcut teste pe stadioane, situația este diferită la momentul meciului. Sunt arene unde infrastructura acestora cedează în condiții de solicitare maximă și nu se prezintă în cele mai bune condiții.

Cea mai întâlnită problemă tehnică întâlnită a fost nefuncționalitatea fibrei optice, ceea ce a dus la căderea sistemului de comunicare dintre arbitrii VAR și cei aflați pe teren și la lipsa conexiunii cu ecranul de la marginea terenului. La Supercupa României, primul meci disputat cu VAR, au existat momente în care fluctuațiile de tensiune electrică au afectat funcționalitatea sistemului.

În ceea ce privește partida disputată duminică seara, FCSB – U Cluj, cu câteva minute înainte de start, fibra optică de la stadion a cedat. A fost nevoie de aplicarea soluției de back-up. Astfel, a fost trasă o nouă fibră optică care să asigure conexiunea ecranului de la marginea terenului cu mașina VAR. Din acest motiv, sistemul nu a fost perfect funcțional pe parcursul primei reprize. Implementarea unui astfel de sistem reprezintă o provocare pentru toți cei implicați, atât pentru arbitrii, cât și pentru cei responsabili cu partea tehnică, operatorii video, tehnicienii VAR sau personalul de la stadioane. E nevoie de timp pentru a se regla toate problemele ce pot apărea. Astfel de situații au fost prezente și în alte campionate, la începutul implementării sistemului VAR.

La finalul primei etape, adică și după disputarea meciurilor de azi, va avea loc o ședință de analiză vis-a-vis de de aspectele menționate pentru a se corecta situațiile apărute, având în vedere că în etapa a doua vor exista alte stadioane pe care se vor disputa în premieră meciuri cu VAR”, se arată pe site-ul FRF.

FCSB – Universitatea Cluj a avut VAR-ul în prim plan

VAR-ul, cu bune și cu rele, a ieșit în evidență la întâlnirea dintre FCSB și U Cluj de duminică seară, atât pozitiv, cât și negativ. Dacă deciziile de a anula câte un gol fiecărei formații, în primă fază ardelenilor, pentru henț, iar apoi vicecampioanei, pentru ofsaid, sistemul a omis și două momente care puteau schimba cursul jocului.

În minutul 2, Sorin Șerban a avut o intrare dură, cu talpa, pe tibia lui Martin Remacle, însă a scăpat doar cu un cartonaș galben din partea lui Marian Barbu. De partea cealaltă, în minutul 41, mingea l-a lovit în mână pe Romario Pires în propriul careu, fotbalist care văzuse deja galben, și s-ar fi impus lovitură de la 11 m și eliminare, însă „centralul” nu a dictat nimic și a lăsat jocul să continue.

Publicat: 18 07. 2022, 14:28