Dumitru Dragomir, fără milă după ce Jandarmeria a propus modificări legislative care ar putea trimite suporterii la închisoare până la trei ani pentru o torță: „Mi se pare puțin! Să se respecte legea, toți huliganii trebuie strânși și stârpiți!” | EXCLUSIV

Peisajul ultras din România ar putea suferi modificări majore în perioada următoare. După cum ProSport a anunțat în exclusivitate, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a propus câteva modificări legilor 4/2008 și 126/1995, iar, în cursul zilei de marți, 22 august, Liga Profesionistă de Fotbal a trimis către cluburile din Superligă o adresă prin care formațiile au fost informate de eventualele schimbări. În acest context, ținând cont că, în urmă cu 15 ani, Dumitru Dragomir, pe atunci conducător al LPF și deputat în Parlamentul României, a inițiat una dintre cele două legi, ProSport a luat legătura cu acesta pentru un punct de vedere.

Dumitru Dragomir, pe aceeași linie cu propunerile făcute de Inspectoratul General al Jandarmeriei: „Foarte bine, mi se pare puțin. Toți huliganii trebuie stârpiți!”

Peisajul ultras din România ar putea suferi modificări majore în perioada următoare. După cum ProSport a anunțat în exclusivitate, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a propus schimbarea legilor 4/2008 și 126/1995, iar, în cursul zilei de marți, 22 august, Liga Profesionistă de Fotbal a trimis către cluburile din Superligă o adresă prin care acestea au fost informate de aceste propuneri.

Totodată, LPF a rugat formațiile din primul eșalon să ia act de aceste propuneri și să-și exprime, până luni, 28 august, un punct de vedere cu privire la această situație.

Legea 4/2008 privind combaterea huliganismui în incinta arenelor sportive a fost inițiată de Dumitru Dragomir pe vremea când era președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, dar și deputat în Parlamentul României. În acest context, ProSport a luat legătura cu fostul șef de la Ligă în ceea ce privește propunerile Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

(n.r. – Un suporter care ar folosi materiale pirotehnice, ar putea primi până la trei ani de închisoare) Foarte bine! Mi se pare puțin. Să nu arunce cu torțe sau fumigene și nu primește nimic. Toți huliganii trebuie strânși, nu neapărat condamnați, dar interziși pe toate stadioanele țării pentru acte de huliganism. Și în stadion, și în jurul acestuia. Nu suntem sălbatici, suntem oameni! Dinamo pe „Arc” sau FCSB în Ghencea, când a fost momentul, le-am lăudat. La FCSB se datorează lui Mustață, el a organizat totul acolo și nu am văzut niciun eveniment neplăcut pe stadionul „Steaua” din partea suporterilor FCSB. Frica face lucruri bune. Să se respecte legea, pentru cei ce nu înțeleg. În ce țară ai văzut fum? Anglia? Acum nu mai vedem nici în Germania, s-au schimbat legile și acolo. Huliganii nu sunt doar în România, ci peste tot. Problema este că ei trebuie să fie stârpiți. Dacă nu poți, îi mai domolești. Eu nu sunt pe principiul că ar trebui să meargă la pușcărie, dar să fie opriți în a mai intra pe stadioane.”

  • 17 ani, între 1996 și 2013, a fost Dumitru Dragomir președintele Ligii Profesioniste de Fotbal. 

Ce presupun schimbările legilor 4/2008 și 126/1995?

Legea 4/2008 a fost inițiată de Dumitru Dragomir, pe vremea când acesta se afla la șefia Ligii Profesioniste de Fotbal și deputat în Parlamentul României, și prevede combaterea huliganismului în incinta arenelor sportive.

Una dintre cele mai importante modificări aferentă acestei legi este reprezentată de Articolul 31, care, în prezent, presupune ca o persoană care încalcă o interdicție de participare la evenimentele sportive dictată anterior împotriva sa să primească o pedeapsă cu închisoarea de la o lună la un an sau o amendă.

Fapta persoanei căreia i s-a aplicat sancţiunea complementară de interzicere a accesului la unele competiţii sau jocuri sportive, de a se afla în arena sportivă unde se desfăşoară o competiţie sau un joc sportiv de natura celor pentru care s-a dispus interdicţia constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, precum și cu aplicarea unei măsuri de siguranță de interzicere pentru o perioadă suplimentară de 2 ani.”

În plus, înaintea evenimentelor sportive ar urma să fie percheziționate și mașinile suporterilor, în încercarea de a se depista diferite obiecte care sunt interzise pe stadioane și în săli. Pe de altă parte, noile prevederi, în cazul în care vor fi adoptate, vor reglementa și noi sarcini pentru firmele de pază, dar și pentru cluburile organizatoare ale evenimentelor sportive.

Legea 126/1995 privește regimul materialelor explozive. În cazul în care ar fi aprobate noile modificări, un spectator care efectuează orice operațiune cu materiale pirotehnice pe arenele sportive vor primi o pedeapsă de la un an la trei ani de închisoare.

Publicat: 23 08. 2023, 16:31