Dinamo, fără spectatori! Ce spune un specialist în dreptul sportului: „Avem de-a face cu o legislație depășită”. EXCLUSIV

Intervenția forțelor de ordine înainte de meciul de fotbal dintre Dinamo București și UTA Arad, contând pentru SUPERLIGA SUPERBET, desfășurat pe Stadionul Arcul de Triumf din București, vineri 8 martie 2024. © FOTO: Simion MECHNO/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 8 poze

Cristian Jura, expert în domeniul sportului, a analizat ultimele evenimente din fotbalul românesc, mai ales păstrarea deciziei în cazul Dinamo – UTA.

Comisia de recurs a FRF a respins apelurile echipelor Dinamo şi UTA de reducere a sancțiunilor dictate de Comisia de Disciplină, ca urmare a incidentelor de la meciul direct care a avut loc pe stadionul Arcul de Triumf.

Dinamo, fără spectatori! Ce spune un specialist în dreptul sportului: „Avem de-a face cu o legislație depășită”

Dinamo şi UTA Arad mai au varianta de a se adresa la Tribunalul de Arbitraj Sportiv pentru reducerea sancțiunii.

Cristian Jura a acordat un scurt interviu pentru ProSport referindu-se la acest caz.

ProSport: Domnul Jura, în calitate de jurist și specialist în dreptul sportului, ce părere aveți de decizia Comisiei de recurs din cadrul FRF care a menținut sancțiunea disciplinară împotriva echipei Dinamo de a juca fără spectatori pe parcursul a 4 jocuri și obligativitatea de a plăti o penalitate sportivă de 100.000 de lei?

Cristian Jura: Comisia de Recurs a avut o sarcină dificilă în această cauză și a interpretat și aplicat prevederile legale, fie Regulamentul Disciplinar al FRF/LPF, fie Legea 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive și a Legii 10/2012 de modificare și completare.

Nu doresc să comentez decizia Comisiei de Recurs, dar, din punctul meu de vedere cred că avem de a face cu o legislație depășită care nu mai este în concordanță cu realitățile sociale existente.

Mai concret, la ce vă referiți?

Avem de a face cu o lacună legislativă. Legislația în vigoare folosește următoarele sintagme „suporteri proprii – membri ai unei structuri asociative, recunoscută de clubul sportiv în cauză”, „participanți”, „spectator” sau „spectatori”.

În ultima perioadă, în România, avem o categorie nouă de participanți la activitatea sportivă care scapă rigorilor legii. Mă refer la grupuri organizate de spectatori, de suporteri în limbajul comun, ai unei echipe terțe, adică nu sunt nici suporteri ai echipei gazdă, nici ai echipei oaspete, nici spectatori aflați pe stadion pentru a se bucura de spectacolul sportiv, care vin pe arena sportivă cu scopul de a produce pagube prin acțiunile lor.

Care sunt lacunele sistemului actual de sancțiuni?

Între aceste grupuri de spectatori terți și echipele gazdă și oaspete nu există nici o legătură morală, ba dimpotrivă sunt mânați de animozitatea pentru echipa gazdă sau echipa oaspete.

Cred că legislația existentă este depășită pentru că nu face diferența între spectatorii de bună credință ai echipei gazde și ai echipei oaspete și grupuri organizate de spectatori de rea-credință, care vin la stadion pentru scopul simplu de a se bucura de spectacolul sportiv, ci sunt conduși de scopuri ascunse.

Este o situație pe care, din păcate, începem să o vedem din ce în ce mai des. În conformitate cu Regulamentul Disciplinar al FRF/LPF, Responsabilitatea pentru comportamentul spectatorilor le revine clubului gazdă și clubului vizitator.

Probleme de la cluburi ating și naționala

Prevedere cu care sunt de acord, dar ce ne facem în condițiile în care pătrund pe stadion grupuri organizate de participanți de rea credință? Așa cum afirmam mai sus, grupuri organizate care nu reprezintă nici clubul gazdă, nici clubul oaspete și nu sunt nici participanți individuali?

Cred că răspunderea clubului gazdă sau oaspete este extinsă asupra unor situații care exced pur și simplu capacitatea normală de prevedere, acțiune și reacție a unor echipe de club sau chiar a echipei naționale de fotbal a României.

Să ne reamintim de acțiunile unor astfel de grupuri care au dus la jucarea unor meciuri ale echipei naționale fără suporteri.

Cred că este o situație specială care necesită măsuri și sancțiuni diferite de cele deja existente

Rezultatele acțiunilor grupurilor la care fac referire au un impact major asupra suporterilor de bună credință, cărora le este interzis accesul la meciuri viitoare ale echipei favorite, precum și cluburilor.

Grupurile terțe de suporteri își ating obiectivele, crede Jura

Suporterii echipei gazdă sau echipei oaspete, alți suporteri, sunt victime colaterale. Și mai cred că nici sancțiunile aplicate nu își ating obiectivul. Sancțiunile aplicare cluburilor sau echipei naționale nu vor împiedica deloc aceste grupuri de suporteri terți și de rea credința să se manifeste ori de câte ori au ocazia.

Dimpotrivă, prin sancțiunile aplicate, grupurile terțe de suporteri își ating obiectivele, anumite echipe vor juca fără spectatori și sunt amendate.

Domnule Jura, credeți că există o soluție la o situație de acest gen?

Soluția ar fi un dialog între Parlamentul României, între reprezentanți ai Jandarmeriei Române, între Federația Română de Fotbal, între reprezentanți ai echipelor de fotbal și reprezentanții structurilor asociative recunoscute de cluburile sportive.

În urma acestui dialog să rezulte o propunere legislativă de modificare a legislației în vigoare care să reflecte această nouă situație cu care ne confruntăm.

Publicat: 10 04. 2024, 15:28