Anunțul șoc: VAR poate fi interzis definitiv în fotbalul mondial! Procesul de 300.000.000 de euro care poate afecta curând și Superliga din România

Constantin Grameni alaturi de tabela de marcaj ce anunta un gol nevalabil cu tehnologia VAR in meciul de fotbal dintre Farul Constanta si FC Hermannstadt, contand pentru Superliga Superbet, desfasurat pe Stadionul central al Academiei Gheorghe Hagi din Ovidiu, luni 15 august 2022. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 6 poze

Sistemul VAR poate să devină istorie în cel mai scurt timp, astfel că și Superliga din România ar putea să rămână fără asistența video în arbitraj.

Greșelile mari de arbitraj au fost eliminate, în bună proporție, odată cu introducerea sistemului VAR, care este acum o obișnuință atât la marile competiții, cât și în multe dintre campionatele naționale. Superliga din România beneficiază de VAR de la începutul sezonului 2022-2023 și, cu toate că încă se comit erori, numărul acestora este considerabil mai mic decât în trecut.

Acum, sistemul de arbitraj video ar putea să dispară fără urmă din toate competițiile, din cauza unui proces deschis de un cetățean spaniol.

Anunțul șoc: VAR poate fi interzis definitiv în fotbalul mondial! Procesul de 300.000.000 de euro care poate afecta curând și Superliga din România

Fotbalul ar putea să rămână fără VAR, după ce s-a deschis un proces în cadrul căruia se cer daune de nu mai puțin de 300 de milioane de euro.

Francisco Lopez, din Madrid, susține că el este cel care a pus bazele sistemului de asistență video în arbitraj și acuză că FIFA i-a plagiat invenția, astfel că își dorește să fie recompensat pe măsură. Cetățeanul spaniol s-a adresat instanțelor de judecată, unde a depus dovezi în acest sens, și speră că i se va face dreptate. În cazul în care el va avea câștig de cauză și nu va fi despăgubit cu suma solicitată, fotbalul mondial ar putea rămâne fără VAR.

„Sistemul VAR a fost proiectul numit «Fotbalul secolului 21» și totul este înregistrat în ansamblu. Singurul lucru pe care l-au făcut acum a fost să-l dea au alt nume.

Dezvoltarea s-a făcut pe baza proiectului meu. Îl am înregistrat în Registrul General al Proprietății Intelectuale în 1999 și extinderea ulterioară a fost înregistrată în 2006”, a spus Francisco Lopez, în 2017, potrivit publicației spaniole AS.

Tribunalul Comercial nr. 6 din Madrid i-a aprobat procesul, iar judecătorii vor hotărî dacă FIFA a plagiat, cu adevărat, invenția cetățeanului din capitala Spaniei.

Publicat: 17 01. 2024, 14:45