Sindicatul mondial al fotbaliștilor acuză cluburile și FRF că fac economie la facilitățile medicale pe spinarea jucătorilor și invocă erorile doctorilor în cazul morții lui Ekeng

FIFPro, sindicatul mondial al fotbaliștilor, lansează acuzații grave la adresa cluburilor de fotbal și a federației din România. Într-un comunicat, FIFPro își exprimă nemulțumirea și suspiciunea față de modul în care medicii i-au acordat vineri primul ajutor lui Patrick Ekeng, jucătorul camerunez decedat după ce a făcut stop cardiorespirator în minutul 69 al partidei Dinamo-Viitorul. „Este prea devreme să tragem concluzii după acest tragic accident, cât timp poliția continuă ancheta, dar e clar că unele cluburi din România au o istorie în drămuirea facilităților medicale”, acuză FIFPro într-un comunicat, cu referire evidentă la Dinamo, echipă care a trecut printr-o dramă asemănătoare acum 16 ani, când Cătălin Hâldan a murit tot pe teren, în timpul unui amical disputat la Oltenița.

Nereguli și la controalele medicale. Federația le ține spatele cluburilor

FIFPro a amintit că AFAN, sindicatul fotbaliștilor din România, a cerut federației încă din 2012 să oblige cluburile să folosească la toate meciurile ambulanțe complet echipate, dar planul n-a fost niciodată adoptat. „În loc de aceasta, cluburilor din primele trei divizii li s-a permis să utilizeze ambulanțe dotate minimal”, acuză FIFPro.

O altă dezvăluire a FIFPro foarte gravă este modul în care sunt controlați jucătorii din România. Ekeng ar fi beneficiat de analizele necesare, dar există dovezi că alte cluburi, din provincie, nu fac astfel de investigații suplimentare pentru a economisi bani.

„Moartea lui Ekeng este șocantă. După ce autoritățile locale își vor finaliza ancheta, noi așteptăm răspuns la întrebarea dacă această tragedie putea sau nu să fie evitată”, a declarat Theo van Seggelen, secretarul general al FIFPro.

 

Publicat: 08 05. 2016, 11:31
Actualizat: 08 05. 2016, 11:33