Medicul specialist a anunțat riscurile la care se expun fotbaliștii infectați cu COVID-19

Bucurie a fotbalistilor stelisti dupa un gol marcat cu Denis Gratian Harut, Iulian Lucian Cristea si Constantin Valentin Budescu in meciul de fotbal dintre CS Hunedoara si FCSB, contand pentru Cupa Romaniei, desfasurat pe Stadionul Michael Klein din Hunedoara, miercuri 22 septembrie 2021. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 5 poze

România trece prin cel mai dificil moment de la debutul pandemiei, în condițiile în care se află din ce în ce mai sus în topurile mondiale cu privire la rata infectărilor sau numărul de cazuri severe raportate.

Una dintre ultimele situații în care o echipă a fost lovită sever de cazurile pozitive de COVID-19 a fost cea a celor de la FCSB, care au fost nevoiți să amâne meciul cu Farul Constanța și, mai mult decât atât, au fost eliminați din Cupa României după ce nu au putut afișa un lot complet pentru meciul cu FC Voluntari.

În acest context, medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, a oferit o serie de explicații cu privire la riscurile cu care se pot confrunta fotbaliștii care trec printr-o infectare cu COVID-19.

Adrian Marinescu, despre riscurile fotbaliștilor infectați cu COVID-19: „Există riscul să apară trombi”

Medicul Adrian Marinescu a pus astfel accentul pe necesitatea ca fotbaliștii și sportivii, în general, să fie testați și vaccinați, tocmai pentru a minimiza șansele ca aceștia să dezvolte o formă severă.

Medicul a explicat că acest fapt vine ca o soluție importantă, întrucât ieșirea din activitate, chiar și pentru o scurtă durată, poate afecta parcursul carierei unui sportiv.

„Și în cazul sportivilor pot exista forme ușoare, medii sau cu complicații. Există riscul să apară trombi (n.red. – un cheag de sânge care poate provoca o tromboză) în timpul infecției, se poate întâmpla chiar dacă ei nu au simptome. Există acest risc. Testarea este foarte importantă.

Dacă jucătorii fac o formă severă, pot apărea complicații cu risc mare. În general sunt persoane sănătoase și ne așteptăm să facă o formă ușoară. Dar chiar și la o formă ușoară de Covid, este posibil ca în următoarele șase luni de zile să nu mai ai forma fizică de dinainte de Covid.

Pentru un sportiv de performanță este foarte greu să nu-și desfășoare activitatea normal timp de șase luni. Vaccinul ne ajută să avem o formă mult mai ușoară, lucru care se întâmplă și în alte țări din Europa, unde situația este cu totul alta.

Cred că jucătorii vor înțelege că vaccinul este în interesul lor, dacă mesajele sunt clare. Nu este nevoie ca vaccinul să fie impus” a spus Adrian Marinescu, în cadrul unei emisiuni Digi Sport.

Publicat: 01 11. 2021, 17:58