Regula Under 23 în voleiul autohton, mai amuzantă decât regula Under 21 în Liga 1. „Trebuie să bifeze 20 de seturi întregi tot campionatul, nu să fie mereu pe teren” | EXCLUSIV

Mihai Gheorghita,Andrei Spinu is Gabriel Cherbeleata in meciul de volei masculin dintre CSM Bucuresti si Volei Municipal Zalau, desfasurat in Sala Sporturilor Unirea din Dobroesti, miercuri 1 mai 2019. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 4 poze

Voleiul cu regula Under 23 are aceleași probleme ca regula Under 21 în fotbalul intern. Antrenorii fricoși caută subterfugii ca să fenteze legea impusă de Federație. Oricum s-ar numi ea.

La fotbal, scot al doliea jucător în primele minute. La volei s-a discutat de un jucător non-stop pe teren, dar apoi a ajuns doar pe foaia de joc.

În cele din urmă, s-a stabilit o nouă regulă: ca să fie validate rezultatele la finalul competiției, fiecare echipă de volei are nevoie ca un jucător Under 23 să bifeze 20 de seturi întregi, fără schimbări, într-un campionat. Adică mai puțin de un set pe meci, în medie, în condițiile în care întrecerea internă are peste 30 de runde.

Regula Under 23 în voleiul autohton, mai amuzantă decât regula Under 21 în Liga 1. „Trebuie să bifeze 20 de seturi întregi tot campionatul, nu să fie mereu pe teren” 

Tot mai mulți antrenori din Liga 1 au fentat regula impusă de FRF, iar unul dintre cei doi jucători U21 a fost înlocuit de nenumărate rânduri încă din primele minute. Federația Română de Fotbal dorește ca echipele să fie obligate să înceapă meciurile cu doi jucători U21 pe teren, dintre care unul să joace până la final, iar celălalt să stea pe teren cel puțin până la pauză.

Liga 1, locul 27 în lume în ceea ce privește numărul minutelor jucate de fotbaliști Under 21. Cine conduce clasamentul din România

Nemulțumit de faptul că echipele fac imediat schimbări, Răzvan Burleanu, șeful FRF, este convins că tinerii din fotbalul românesc n-au șansa să arate de ce sunt în stare, dacă nu vom avea parte de reguli stricte.

Adin Cojocaru, președintele FR de Volei, a vorbit pentru ProSport despre situația din acest sport. Oficialul militează pentru regulile din fotbal, dar admite că la volei a avut parte de o opoziție puternică a conducătorilor și antrenorilor.

„De 3 ani este în vigoare regula Under 23. A plecat de la ideea ca tânărul sportiv să fie pe teren tot meciul, dar a ajuns să fie doar pe foaie. Adică unul din cei 14 jucători ai unei echipe, poate să care mingile și apa… Nu neapărat să fie pe teren!

Am discutat ulterior despre o altă variantă, care este acum în desfășurare. Fiecare echipă care evoluează în A1 trebuie să dispună de un voleibalist Under 23 care să bifeze 20 de seturi, fără schimbare, pe tot parcursul campionatului, cam 32 de runde. Dacă îl scoți pe jucător în timpul unui set nu se contorizează la acest clasament inedit.

Și la volei, placa de la fotbal: nu avem jucători tineri

Regula a fost aprobată de conducători, în ciuda refuzului multora dintre ei. Au argumentat că nu există jucători tineri. Le-am explicat că regula este pentru fiecare, nimeni nu e avantajat, dar scopul este crearea unei echipe naționale puternice și creșterea unor jucători de valoare.

N-am introdus ca la fotbal Under 21, ci am mizat pe Under 23, tocmai din dorința antrenorilor de a avea de unde alege. Am fi negociat și varianta Under 25, dar era cam urât…

Viziunea mea este să joace Under 23 în teren. Pe mine nu mă încântă să văd că la echipa X e un jucător de echipa națională. Eu vreau să fie în teren, așa se dezvoltă, vrea să performeze, să joace… Asta e ideea.

Federația are ca obiectiv creșterea și dezvoltarea echipelor naționale, nu a cluburilor. Cluburile sunt doar membri afiliați ai FR de Volei”, a declarat pentru ProSport Adin Cojocaru, președintele FR de Volei.

Publicat: 03 03. 2021, 09:00