Rapid, repetentă la partea juridică? Judecătorul român de la TAS a găsit explicația pentru haosul din Giulești: „Nu se cunoaște și nu se stăpânește dreptul sportiv” | INTERVIU

Cristian Jura, judecător la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, a oferit detalii despre cazul Julio Cesar, despre situația în care se află Rapidul și a dezvăluit ce urmează pentru echipa finanțată de către Dan Șucu și Victor Angelescu.

Rapid a primit interdicție la transferuri luna trecută, după ce a pierdut un proces la FIFA din cauza unor restanțe în valoare de 600.000 de euro ale precedentei societăți către fostul fotbalist Julio Cesar, legitimat în Giulești în 2008.

FRF a pus în aplicare decizia TAS și Rapid nu poate înregistra jucătorii transferați în această vară. Clubul patronat de Victor Angelescu și Dan Șucu s-a îndreptat în civil către forul condus de Răzvan Burleanu, însă nu a avut câștig de cauză nici la Tribunalul București.

Rapid, repetentă la partea juridică? Judecătorul român de la TAS a găsit explicația pentru haosul din Giulești: „Nu se cunoaște și nu se stăpânește dreptul sportiv” | INTERVIU

Cristian Jura a explicat pentru ProSport situația acestui caz inedit din fotbalul românesc.

Prosport: De ce a ajuns Rapid, în anul 2022, in situația de a plăti 600.000 de euro lui Julio Cesar?

Cristian Jura: Rapid este într-o situație, în care au mai ajuns și alte echipe din România, din cauza faptului că nu se cunoaște și nu se stăpânește foarte bine dreptul sportului, partea juridică a tot ceea ce înseamnă principiile dreptului sportului în lume, nu doar în România.

În unele situații, echipe din România ajung să plătească sume importante de bani pentru că nu întreprind demersuri juridice corecte/indicate/recomandate la momentul potrivit, nu sunt încheiate contractele cu clauze foarte clare și fără echivoc, nu se înțelege ce înseamnă și ce presupune conceptul de succesor sportiv și ce implică acesta, nu sunt abordate în mod specific problemele legate de insolvență, de drepturi de formare, de palmares, de marcă, de fairplay financiar.

Un alt aspect echivoc, apreciez a fi sistemul jurisdicției sportive, respectiv instanța competentă la care trebuie să apeleze (să introducă acțiunea) un jucător sau o echipă și care este momentul legal prevăzut în a fi inițiat acel demers.

Acesta este motivul pentru care, în România, există un număr mare de jucători neplătiți, de procese care se redeschid după ani de zile, spețe referitoare la mărci sportive, aspecte privind palmaresul, succesorul sportiv, insolvența etc Multe dintre ele sunt probleme specifice România și nu se regăsesc în campionatele din alte țări.

Și revenind la Rapid…

Problema a început în momentul în care echipa Rapid a pierdut procesul cu Julio Cesar la FIFA. Nu am detalii despre acest caz, dar am întâlnit alte cazuri în care echipele nu au acordat importanța cuvenită jurisdicției FIFA și s-au regăsit într-o situație similară cu a Rapidului, fiind nevoite să plătească sume importante de bani. Foarte clar este faptul că atunci când un fotbalist are o decizie favorabilă de la FIFA, cluburile au alternativa de a contesta acea decizie la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne în 21 de zile.

Federația Română de Fotbal nu face altceva decât să pună în aplicare decizia FIFA, indiferent de soluția pronunțată. Așadar hotărârea Rapidului de a ataca în instanțele din România decizia FRF a fost lipsită de sorți de izbândă și se prezumă a fi în continuare lipsită de sorți de izbândă, instanțele din România nu au competența generală de a se pronunța în acest sens.

Sper să nu aibă și alte surprize și să descopere eventual alți sportivi, crede Cristian Jura

Ce părere aveți de hotărârea instanței de la București?

Rapidul a contestat decizia Federației, dar Tribunalul București a respins solicitarea Rapidului, în mod corect. Apreciez că și în situația în care vor face recurs, decizia va fi aceeași. Pentru că avem două jurisdicții diferite! Jurisdicția de natură sportivă compusă din comisiile de la federațiile de fotbal, FIFA, Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne, eventual Tribunalul Federal Elvețian, dar în cazuri strict enumerate de legislația elvețiană, și ca un ultim resort, Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Toate cluburile din Europa au această jurisdicție specială sportivă.

Așadar, pentru echipa Rapid era puțin probabilă șansa de reușită a acțiunii introduse la Tribunalul București, întrucât această instanță nu face parte din sistemul jurisdicției sportive.

Ce poate să mai facă Rapidul?

Probabil că, într-un final, vor trebui să achite suma respectivă. În cazul în care nu o achită vor rămâne cu transferurile blocate. Sper să nu aibă și alte surprize și să descopere eventual alți sportivi, în afară de Julio Cesar, că mai au bani de recuperat sau alte decizii de la FIFA.

Publicat: 04 07. 2022, 08:56