Puțină istorie! Care a fost povestea primului imn din istoria Rapidului scris de un inginer feroviar

Povestea celebrului imn din Giulești, conform multor mărturii, s-a definitivat după un meci între ziariști și artiști, așa cum se obișnuia atunci, în anul 1980.

Adrian Păunescu i-a dictat versurile lui Ovidiu Ioanițoaia, acesta le-a scris pe o hârtie, iar Victor Socaciu a adus chitara și au început toți să cânte. Puțini știu că formația alb-vișinie a mai avut un imn, care a fost scris în 1961.

Acesta a apărut în presă la acea vreme, semnat de Mugur Popovici, un inginer feroviar, mare fan al Rapidului.

Puțină istorie! Care a fost povestea primului imn din istoria Rapidului scris de un inginer feroviar

Informația apare în cartea Rapidismul – istoria unui fenomen sportiv, scrisă de Pompiliu Nicolae Consatntin.

„Era o perioadă în care se stimula literatura muncitorească, inclusiv scrierea cântecelor sportive”, scrie autorul la pagina 225.

Cronologic, cu aproape două decenii înainte să apară celebrului refren al cunoscutei melodii: „Suntem peste tot acasă / Porțile ni se deschid / Nu-i echipă mai frumoasă și iubită ca Rapid”.

Mugur Popovici mai compusese câteva cântece muncitorești, fără valoare artistică. El a prezentat în ziarul Sportul Popular versurile a ceea ce se dorea a fi imnul Rapidului:

Culorile clubului nostru
Ni-s dragii ca senilul și zorii
Ele-n sport ne îndeamnă
Spre noi și frumoase victorii

Ni-s dragi miile de suporteri
Ce-n înfruntă zăpezi, soare, ploi
Șriind să ne da aripi noi
Strigând când e lupta-n toi:

Hai Rapid, hai băieți!
Arătați acum ce știți
Hai Rapid, hai băieți!
Victoria s-o cuceriți

Hai Rapid, hai băieți!
Pentru gloria clubului drag
Hai Rapid, hai băieți! Ura! Hai!
Tot mai sus al întrecerii steag

„Versurile nu au prins în rândul suporterilor, iar tentativa lui Mugur Popovici a eșuat. Versurile nu sensibilizau fanii și erau la fel ca alte rime, o creație care nu trecea de bariera banalului”, se arată în volumul mai sus menționat.

Ce se mai scrie în cartea lui Pompiliu Nicolae Constantin?

Volumul „Rapidismul. Istoria unui fenomen sportiv” reprezintă istoria unui fenomen sportiv, cel al clubului sportiv Rapid București, dar atenția este centrată asupra echipei de fotbal și a suporterilor.

Lucrarea, de peste 350 de pagini, aduce la lumină documente necunoscute, informații trecute cu vederea, valorifică istoria orală și adaugă la toate aceste aspecte un discurs analitic față de tot ceea ce s-a scris despre gruparea din Giulești.

Istoric şi jurnalist de sport, Pompiliu Nicolae Constantin a stat de vorbă cu nume importante din istoria echipei, jucători, antrenori şi suporteri deopotrivă, iar rezultatul se numeşte „Rapidismul. Istoria unui fenomen sportiv”, o carte a cărei documentare a început în 2008 şi s-a terminat în 2021.

Publicat: 28 04. 2021, 13:00
Actualizat: 28 04. 2021, 14:08