ProSport, 5 intrebari pentru Kyros Vassaras în conferința de presă de la Casa Fotbalului | SPECIAL

După ce în ultima vreme s-au înmulțit atât de mult greșelile de arbitraj încât au adus aproape de „fierbere” întreaga opinie publică din România, după multe insistențe ale conducătorilor, jurnaliștilor și presiune a mass media în general, iată că „ursul” iese din „hibernare” și CCA organizează o conferință de presă.

Kyros Vassaras va veni în fața jurnaliștilor la ora 13.00, la sediul FRF.

Ceea ce ar trebui să fie un demers normal, organizat periodic, este în momentul ăsta o favoare pentru care ar trebui probabil să îi mulțumim președintelui grec al comisiei.

Prosport, 5 intrebari pentru Kyros Vassaras în conferința de presă de la Casa Fotbalului | SPECIAL

În articolul de azi am să pun 5 întrebări la care este obligatoriu să răspundă președintele CCA, având în vedere situația actuală.

1. Consideră că de la instalarea din anul 2014 și-a îndeplinit obiectivele propuse? Reamintesc care au fost acestea, prezentate de Vassaras la conferință de presa în calitate de nou președinte CCA:

– Atragerea către arbitraj a tinerilor cu ajutorul AJF-urilor
– Identificarea arbitrilor talentați și promovarea lor cât mai rapidă
– Îmbunătățirea calitățîi arbitrajului în Romania
– Promovarea comunicării și a dialogului
– Reprezentarea cu succes la nivel internațional

2. Cine sunt colaboratorii lui din CCA și pe ce criterii au fost selectați să facă parte din comisie? Aici evident se naște o altă întrebare: Care este relația cu Alexandru Deaconu?

Pun această întrebare deoarece foarte mulți arbitri se plâng de lupte pentru putere în cadrul CCA, de aruncare a responsabilitățîi dintr-o parte în alta, de un vid de autoritate și de o confuzie generală legată de cine, ce face în comisie.

Există chiar unele voci care spun că greșelile din ultima vreme fiind făcute de „copiii” lui Deaconu, ar fi parte a acestei lupte. Trebuie aici de asemenea atât clarificat cine sunt membri CCA, cât și cu ce se ocupă fiecare. Nu numai că noi din exterior nu știm, dar nici măcar arbitrilor nu le-a fost prezentată în mod oficial comisia cu responsabilități ale fiecărui membru.

Niciun observator fost arbitru din Liga 1. De ce?

3. Care este prioritatea CCA: Liga 1 sau cupele europene? Întrebarea își are izvorul din exemplul celui mai bine cotat arbitru român, Ovidiu Hațegan, care are un număr uluitor de mic de meciuri în campionatul intern, în schimb este frecvent în cupele europene sau Arabia Saudită.

Un alt motiv este faptul că arbitrii uneori sunt protejați, în sensul că nu sunt delegați, în campionatul intern pentru a putea să fie pregătiți pentru alte competițîi. Filozofia CCA trebuie să fie de a prioritiza Liga 1 iar faptele par a demonstra contrariul.

4. De ce pe lista de observatori sau colaboratori ai CCA nu se regăsește nici măcar un singur fost mare arbitru român? Îndepărtarea unor nume că Crăciunescu, Porumboiu, Balaj, Tudor, pare o strategie bine pusă la punct.

Deși unii dintre cei enumerați de mine mai sus au făcut cereri pentru a face parte din corpul observatorilor, aceștia fie au fost umiliți și trimiși pe la țară, prin ligile inferioare (cazul lui Alexandru Tudor), fie au fost ignorați cu desăvârșire (cazul lui Ion Craciunescu și Cristi Balaj înainte să ajungă la CFR).

5. Cui îi oferă președintele CCA consultanță în sport în România prin intermediul firmei private Key Sports Consulting & Events SRL? Presa sportivă a scos la lumină în trecut o informație absolut uimitoare: președintele grec al CCA deține în România o firmă cu domeniu de activitate consultanță în sport, cu sediu „fantomă”, fără nici un angajat, dar cu cifra de afaceri anuală de ordinul sutelor de mii de euro.

Va răspunde Kyros Vassaras tututor întrebărilor?

Având în vedere că activitatea de președinte CCA este asimilată prin importanța ei, prin vizibilitate, prin impactul social, cu cea a funcționarilor publici, este absolut obligatoriu că acest aspect să fie clarificat.

Obiectivul meu nu e să schimb lucrurile de pe o zi pe alta, ci să pregătesc viitorul arbitrajului romanesc

Kyros Vassaras în 2014

Reamintesc că FRF a comunicat că nu are nici un contract cu această firmă iar Vassaras a ascuns sub preș activitatea, născând astfel și mai multe suspiciuni.

Sunt convins că dacă vom primi răspunsuri la aceste întrebări, vom începe să înțelegem mult mai clar ce se întâmplă cu arbitrajul românesc, în ce direcție merge, cine îl conduce și de ce…

Nimeni nu se aștepta la o schimbare de pe o zi pe alta, așa cum a declarat Vassaras în 2014, dar „viitorul arbitrajului românesc”, devenit după șapte ani deja prezentul, este o oglindă a „bunei guvernante” a CCA.

Publicat: 13 12. 2021, 09:00
Actualizat: 13 12. 2021, 09:48