Primul stelist care se opune vaccinării împotriva coronavirusului. „Nu am încredere. Câte medicamente au fost promovate ca eficiente și au fost retrase ulterior?” | EXCLUSIV

6286704 15.07.2020 In this handout photo released by the Russian Defence Ministry, a medic collects blood for antibodies to the coronavirus disease from a participant in a coronavirus vaccine trial during tests at the Burdenko Main Military Clinical Hospital in Moscow, Russia. Editorial use only, no archive, no commercial use. Ministry press service оброны Russian Federation

Nana Falemi (45 de ani) are un mesaj tranșant în contextul pandemiei de COVID-19, susținând că nu se va vaccina împotriva acestui virus. Fostul stelist crede că o imunitate bună poate fi soluția în lupta pe care lumea o duce în plină pandemie.

Vaccinul împotriva COVID-19 este așteptat cu nerăbdare în toată lumea. Găsirea lui a deschis o cursă a laboratoarelor de cercetare și, foarte probabil, va genera profituri importante pentru primele mari companii care vor reuși să își scoată produsele pe piață.

În momentul în care vaccinul anti-COVID va fi aprobat pe piața europeană, el va ajunge în România în mai multe tranșe. Autoritățile au comandat 10,8 milioane de doze. Primele vaccinate vor fi cadrele medicale. Nana Falemi a acceptat să discute cu ProSport despre acest subiect delicat: vaccinarea.

Nana Falemi se opune vaccinării împotriva coronavirusului. „Nu am încredere. Câte medicamente au fost promovate ca eficiente și au fost retrase ulterior?”

„Nu cred că corpul meu are nevoie de acest vaccin pentru a rămâne sănătos. Nu cred în vaccin! N-am încredere că oamenii de știință au putut să creeze un vaccin într-un timp atât de scurt. N-a fost publicată, cel puțin nu încă, o lucrare științifică în care să se releve felul în care a fost izolat virusul în eprubetă… Nu cred în eficiența vaccinului.

Cheia luptei împotriva acestui virus este imunitatea. Trebuie să facem mișcare, să mâncăm sănătos, să ne odihnim, astfel omul se poate apăra împotriva infecțiilor”, ne-a declarat Nana Falemi.

„În plus, nu știu ce substanțe conține acest vaccin. Sunt prea multe informații care circulă, multe dintre ele care se bat cap în cap. S-a tot vorbit de efectele secundare la anumite vaccinuri din Anglia și SUA în care un procent dintre tinere au devenit sterile… Sunt lucruri publice, cunoscute, multe alte vaccinuri care au creat autism.

Asta este părerea mea, nu trebuie ca lumea să se ia după mine! Avem opinii diferite, e normal să fie așa! Deocamdată rata de succes e de 60 la sută, apoi e 70, imediat scade la 55. Oamenii de știință încă n-au răspunsuri la toate întrebările vizavi de coronavirus”, s-a confesat fostul internaíonal camerunez pentru ProSport.

Nana Falemi: „Avem grijă mai mult de mașină s-o ducem la service, decât de noi să mergem la doctor”

„Au fost create tot felul de medicamente, chiar și vaccinuri, care la un interval de timp au fost retrase de pe piață. De câte ori nu s-a întâmplat asta? Că aveau efecte secundare… La început erau promovate ca fiind foarte bune în afecțiunile respective. După ce au murit sute sau mii de oameni, au venit să-și ceară scuze.

În prezent avem grijă de casă, de mașină, dar de noi nu avem grijă. Mergem la service cu mașina de mai multe ori decât mergem la noi la doctor, ceea ce este o mare eroare”, a avertizat, în încheiere, Nana Falemi.

Vaccinarea joacă un rol central în salvarea de vieți omenești, în limitarea răspândirii pandemiei, în protejarea sistemelor de sănătate și în efortul de redresare a economiei noastre.

Obiectiv: imunizarea a 70 la sută din populație

În mod normal, producerea unui vaccin durează mulți ani, însă UE intenționează să pună la dispoziția țărilor UE vaccinuri împotriva COVID-19 în termen de 12-18 luni. În acest scop, UE a redirecționat fonduri pentru cercetare către cele mai promițătoare vaccinuri și a coordonat un efort comun pentru a asigura producția unei cantități suficiente de vaccinuri în UE.

Agenția Europeană pentru Medicamente va emite o recomandare pozitivă către UE pentru autorizarea de introducere pe piață condiționatădoar dacă dovezile științifice evaluează cel mai înalt standard de siguranță și eficacitate a vaccinului.

„Vaccinul este arma în plus pe care o avem, de exemplu în comparație cu pandemia de acum 100 de ani, când nu am avut genul acesta de intervenție, atunci a contat că populația globului era net mai mică decât acum și mobilitatea persoanelor era mult mai redusă. Aceste două elemente, de fapt, reprezintă elementul de risc față de acum 100 de ani”, avertizează medicul Marius Geantă.

Specialiștii avertizează, însă, că masurile de protecție trebuie menținute până când peste 70% din populația României va fi imunizată.

Publicat: 15 12. 2020, 09:30