„Precedentul Steaua” produce deja efecte! CS Dinamo dă semne că ar vrea să urmeze modelul CSA: „Suntem de acord cu modificarea legislativă”

„Precedentul Steaua” produce deja efecte! CS Dinamo dă semne că ar vrea să urmeze modelul CSA: „Suntem de acord cu modificarea legislativă”
Vezi galeria foto - 4 poze

După ce FRF a informat că Steaua ar putea avea drept de joc în Superliga încă din sezonul viitor, bineînțeles dacă își va obține acest drept pe teren, ca urmare a unei eventuale adoptări a câtorva amendamente la Legea Sportului, propuse de 3 parlamentari PSD, printre care și Vasile Dâncu, fostul ministru al Apărării Naționale, au existat mai multe voci care au susținut că acest caz ar putea reprezenta un precedent pentru fotbalul românesc.

„Precedentul Steaua” produce deja efecte! CS Dinamo dă semne că ar vrea să urmeze modelul CSA

Concret, este vorba despre faptul că Steaua, echipă finanțată din fonduri publice, de la MApN, ar urma să poată evolua în Superliga, chiar dacă rămâne club de drept public, dacă Parlamentul României va vota acele amendamente în timp util, adică până cu minim o săptămână înainte de startul sezonului viitor.

Așadar, unii oameni susțin că și alte cluburi departamentale, cum ar fi CS Dinamo, care are în prezent o echipă în Liga 3, ar urma să își dorească să facă fotbal de performanță, în condițiile în care legea ar permite acest lucru la un moment dat.

Întrebat despre acest subiect, Ionuț Popa, președintele Clubului Sportiv din „Ștefan cel Mare”, a spus clar că susține această modificare legislativă, pe care o consideră benefică pentru fotbalul românesc.

Președintele Ionuț Popa a dat de înțeles că s-ar putea dori fotbal de performanță și la clubul deținut de MAI

El nu a adus însă în discuție în mod special situația de la fotbal, ci pe cele de la alte sporturi, precum handbal, baschet sau volei. În actuala Lege a Sportului, secțiile cluburilor sportive ca Dinamo, Steaua sau Rapid, printre altele, nu sunt considerate profesioniste, întrucât sunt finanțate de ministere, chiar dacă ele practic funcționează ca și cum ar fi profesioniste.

Totuși, în cazul în care se va decide vreodată ca primele ligi de handbal, baschet, volei din România să devină sută la sută profesioniste, atunci aceste trei mari cluburi ale României, și nu numai, ar urma să nu poată participa în aceste competiții. Iar, conform lui Ionuț Popa, aceste amendamente propuse recent la Legea Sportului, ar rezolva această problemă.

Pe de altă parte, în finalul argumentației sale, președintele CS Dinamo se referă inclusiv la ce se întâmplă în prezent la fotbal și lasă cumva de înțeles că acest club, deținut de Ministerul Afacerilor Interne, ar putea în viitorul apropiat să facă și fotbal de performanță, dacă va dispune de cadrul legislativ necesar.

Suntem de acord cu modificarea legislativă, întrucât sportul românesc trebuie să se modernizeze şi Steaua, Dinamo, Rapid sunt în imposibilitatea de a participa la handbal, baschet, volei, dacă se înfiinţează ligi profesioniste.

 

Modernizarea sportului românesc trebuie să plece de la cele trei echipe. Inclusiv ideea de veni un privat să vină să investească în sport… Mult mai uşor vine privatul la echipe precum Dinamo, Rapid sau Steaua, pentru că, aşa cum se conturează, toate aceste trei echipe vor avea o infrastructură modernă în viitorul apropiat.

 

Şi atunci prezentăm nişte garanţii, suntem cluburi fără datorii, suntem cluburi care avem academii foarte puternice, suntem cluburi care producem venituri proprii destul de mari şi cred că prin aceste cluburi trebuie să se modernizeze sportul românesc.

 

Şi tot noi trebuie să dăm un exemplu de echipe, chiar şi de fotbal – în momentul de faţă Dinamo şi CSA – să dăm exemplu faptul că statul român poate să vină cu infrastructura, iar privatul să vină cu banii şi pot exista echipe sănătoase”, a spus Ionuț Popa, potrivit orangesport.ro.

 

Publicat: 14 04. 2023, 15:03