Pe val cu ASA, Ciobi face calcule: „E clar, visăm la titlu. Ne lămurim după meciul direct cu Steaua”

Liviu Ciobotariu este, la 44 de ani, antrenorul momentului în Liga 1. A luat ASA Târgu Mureș, astă-iarnă, de pe locul 5, la 13 puncte distanță de liderul Steaua, iar acum, după etapa a 26-a, e pe locul 2 și ecartul s-a redus la doar 2 puncte. După opt victorii și un egal din nouă meciuri, Ciobi și-a câștigat dreptul să se bată pentru primul trofeu din cariera de antrenor. Din punctul acesta de vedere, oponentul de la Steaua, Costel Gâlcă (43 de ani), nu are vreun avantaj, ba din contră. Nici el nu știe cum e să conduci o echipă spre titlu și, în plus, are o experiență mai mică în meseria aceasta.

Telefonul ProSport l-a prins pe Ciobi la Comarnic, în mașină, în drum spre Târgu Mureș. Fotbalul nu așteaptă, antrenorul a petrecut prima zi de Paște cu familia, apoi a plecat spre cantonament, știe că titlul nu se câștigă cu pauze lungi și dese. E prudent, e clar că se gândește la campionat și chiar crede că poate da acum lovitura carierei, dar refuză să intre în jocuri ale cifrelor. Nu vrea să estimeze în procente șansele la titlu ale celor de la ASA, ezită îndelung până recunoaște că așteaptă limpezirea apelor în următoarele trei etape.

Gâlcă și Ciobotariu se luptă pentru titlu, iar din vară își caută altă echipă

Dintr-un punct de vedere, situația celor două echipe care se bat la titlu ilustrează perfect starea de provizorat și nesiguranță, de treabă făcută pe genunchi a fotbalului românesc. Gâlcă și Ciobotariu, antrenorii de pe primele două locuri, au contracte până în vară. Nimeni de la cluburile lor nu le-a spus încă vreo vorbă despre ce urmează. Planul e să așteptăm, să vedem ce-o ieși, cum se termină, cum ne-o fi norocul. Totul se rezumă la meciurile următoare, la finalul acesta de sezon. Dar Ciobi, trecut deja pe la 10 echipe în cei 9 ani de antrenorat, a învățat că asta e situația în fotbalul românesc: trăiește clipa, mâine s-ar putea să fii departe. Pentru Steaua, pierderea titlului ar echivala cu o catastrofă colosală. Al doilea an consecutiv fără milioanele Ligii ar fi greu de trecut pentru o echipă care trebuie să se autofinanțeze și, în același timp, să-și îndestuleze patronul. Pentru ASA, lucrurile par și mai complicate. Primarul și viceprimarul orașului, edilii care au stat în umbra echipei în ultimii ani, sunt chemați la DNA să povestească despre milioanele cu care a fost finanțat clubul. Sunt informații care vorbesc despre restanțe financiare, despre o decizie care se va lua în funcție de deznodământul acestui sezon. Banii de la UEFA ar salva situația. Altfel, unele surse vorbesc chiar de insolvență…

ProSport: Salut, Liviu, Christos a Înviat! Sărbătorești?
Liviu Ciobotariu:
Adevărat a Înviat! Am sărbătorit, acum sunt pe drum spre Târgu Mureș, după-amiază avem antrenament.

Dată fiind conjunctura mai ales la echipă, cu care ești neînvins, pe locul 2 în clasament, e cel mai fericit Paște de când ai devenit antrenor?
În ultimii ani am avut parte de bucurii, ca antrenor, înaintea Paștelui. Așa a fost și anul trecut, când eram la Vaslui (n.r. – 8-1, scorul campionatului, cu Corona Brașov). Dar, da, anul acesta am avut parte de un Paște tihnit cu familia…

„Avem un program mult, mult mai greu decât Steaua”

O întrebare directă: sunteți la două puncte de lider, trageți la titlu?
Visăm la titlu, asta e clar! N-avem cum să nu visăm când vedem clasamentul. Dar acum e prematur să vorbim. Mai sunt multe etape. Însă, dacă avem aceeași constanță în joc de până acum…

Când crezi că se vor mai clarifica lucrurile?
E foarte important ce se întâmplă în următoarele trei etape. Mai precis, ce facem noi în meciurile cu CFR, la Cluj, cu Pandurii, acasă, și apoi în întâlnirea directă de la București, cu Steaua. După jocurile astea trei ne lămurim.

Se va juca meciul cu Steaua cu titlul pe masă?
Stai să ajungem acolo! Sigur, eu mă gândesc, ca antrenor, la toate variantele, toate meciurile, trebuie să încerc să țin un echilibru, dar îți spun că următoarele două meciuri sunt foarte grele. CFR joacă destul de bine, a bătut la Astra, a făcut un meci foarte bun acasă, cu Pandurii. Au probleme, dar acolo au rămas jucători de calitate. Dar bineînțeles că îmi fac calcule…

Apropo de program, te-ai uitat peste lista adversarilor voștri și cei ai Stelei până la final? Cum ți se par?
M-am uitat. Mult, mult mai greu e programul nostru. Avem meciuri cu CFR, Pandurii, Petrolul, Astra, Steaua… E clar că în sezonul ăsta în care retrogradează șase echipe nu mai e niciun meci ușor, dar programul nostru e clar mult mai greu.

„La Vaslui n-aveam atâția jucători cu experiență ca la ASA”

E aici, la Târgu Mureș, cel mai bun lot pe care l-ai antrenat?
Eu, când am venit, am spus că e un lot foarte echilibrat, cu multă experiență. Am mai avut șansa să lucrez, ca antrenor, cu grupuri de mare valoare și experimentate, cum a fost cel de la Dinamo, în 2011-2012. Nu ne dădea nimeni nicio șansă, dar am fost mult timp pe locul 1 și, atunci când am plecat de la echipă, Dinamo era pe 2. Apoi și la Vaslui am avut un grup foarte bun. Dar parcă n-aveam atâția jucători cu experiență ca aici, la ASA.

Ce atu v-a dus pe locul 2 în clasament?
Grupul. Forța de grup și pe atmosfera foarte bună de la echipă. Jucătorii reacționează foarte bine la cerințe, la joc, chiar și la stagiile de pregătire. Când ai și jucători de calitate, cu un bagaj fotbalistic consistent, atunci e clar că echipa n-are cum să nu meargă.

Cel mai bun jucător?
Echipa. Dar e adevărat că avem și jucători care fac diferența, cum e Zicu, de exemplu.

„Contractul meu se încheie în iulie

Cum ți se pare Steaua? Ce jucător de acolo ai lua la Târgu Mureș?
N-ar fi fair-play din partea mea să spun că-l vreau pe X de acolo. Dar Steaua are un lot foarte valoros, asta e clar. Au multă experiență, jucători care sunt la echipa națională…

Dacă luați titlul, unde jucați meciurile din preliminariile și, eventual, grupele Ligii Campionilor?
Mai întâi vreau să spun că sunt foarte bucuros că am reușit să aducem lumea la stadion. Ultimul joc, cu Craiova, s-a jucat într-o atmosferă fantastică. Asta contează mult pentru noi toți. Din ce am înțeles eu, se ia în calcul varianta stadionului din Cluj, în funcție de ce se va întâmpla. Tururile preliminare din Europa League se pot juca la Târgu Mureș. Apoi, dacă va fi cazul, meciurile se vor juca la Cluj.

Îți imaginai astă-iarnă, înaintea returului, că te vei lupta la titlu și că după 9 etape vei fi neînvins, cu 8 victorii?
Îmi doream un parcurs la fel de bun ca și cel din tur. Antrenorii din prima jumătate a campionatului au luat 30 de puncte. Mi se pare un bilanț foarte bun pentru o nou-promovată. Dar iată că în primăvară am luat 25 de puncte din 27 posibile și suntem pe locul 2, la două puncte de liderul Steaua…

E clar că sunteți ca și calificați în cupele europene, de-acum se pune întrebarea dacă va fi Europa League sau Liga Campionilor. Ai discutat cu conducătorii clubului despre ce va fi de la vară?
Contractul meu se încheie în iulie. Știu că și unii jucători sunt la final de contract. Deocamdată n-am discutat nici despre componența lotului în sezonul viitor, nici despre contractul meu. Cu nimeni.

 

 

Publicat: 14 04. 2015, 12:31
Actualizat: 14 04. 2015, 12:32