Pe ce se mai cheltuie banii publici? Detalii incredibile: TVR „sparge” o avere pentru un Mondial la care România nu e prezentă! Cât au costat drepturile TV și ce costuri „speciale” au fost solicitate deja | EXCLUSIV

TVR a câștigat cu mulți ani în urmă drepturile tv pentru Cupa Mondială 2022 din Qatar, prețul total (incluzând și competiția din 2026) pentru obținerea exclusivității fiind de 9,6 milioane de euro.

Postul public va trimite patru comentatori în Qatar, Emil Hossu Longin, Narcis Șelaru, Cristian Mîndru și Marian Olaianos, dar și un reporter, Dragoș Stoica, alături de un operator.

Marea noutate constă în faptul că toate meciurile vor fi comentate de la fața locului, niciunul nefiind relatat din studio, așa cum s-a mai intâmplat la precedentele ediții.

Pe ce se mai cheltuie banii publici? Detalii incredibile: TVR „sparge” o avere pentru un Mondial la care România nu e prezentă! Cât au costat drepturile TV, câți oameni deplasează televiziunea publică 

Distanțele dintre stadioane sunt relativ mici, iar unii dintre jurnaliștii trimiși acolo vor comenta și două meciuri pe zi.

TVR a cerut luna trecută chiar o suplimentare a bugetului, în condițiile în care oricum costurile erau foarte mari pentru un turneu final unde România nu este calificată.

Ce s-a obținut în plus de TVR?

– 250.000 euro costuri tehnice (conexiuni satelit de pe toate stadioanele de unde comentează cei 4 jurnaliști);
– 200.000 de euro: 10 jurnaliști/comentator/producător trimiși in Qatar timp de 30 de zile (avion, cazare. Diurna, costuri adiacente – mașini închiriate pentru deplasarea între localitățile unde se desfășoară meciurile);

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a validat, dincolo de tehnologia VAR, utilizarea la Cupa Mondială din 2022 din Qatar a „ofsaid-ului semi-automat”, o măsură menită să accelereze şi să fiabilizeze deciziile de arbitraj, după ce a introdus asistenţa video la arbitraj (VAR) la CM 2018 din Rusia.

Ce înseamnă „tehnologia semi-automată a ofsaidului” (SAOT)

Această etapă suplimentară, testată la Cupa Arabă la finele lui 2021 şi apoi la Mondialul cluburilor, permite să se stabilească în orice moment poziţia jucătorilor şi a mingii, facilitând detectarea ofsaidului fără a înlocui, totodată, aprecierea arbitrilor.

La turneul final din Qatar (21 noiembrie-18 decembrie), „tehnologia semi-automată a ofsaidului” (SAOT) va folosi 12 camere plasate sub acoperişul stadionului şi va controla „până la 29 de puncte de date de jucător de 50 de ori pe secundă”.

Plasat în centrul balonului, un captator va trimite datele către sala de vizionate de „500 de ori pe secundă”, permiţând astfel determinarea momentului în care balonul este jucat, mult mai precis decât ar putea să o facă ochiul uman.

Publicat: 18 07. 2022, 09:05
Actualizat: 18 07. 2022, 09:16