Nebunie: avalanșă de plângeri penale la Rapid. Lichidatorul judiciar acuză firma patronilor de fals, uz de fals și gestiune frauduloasă, iar pe fostul administrator special – de gestiune frauduloasă. Familia Moraru i-a făcut, de asemenea, plângere penală lui Brihac

Aurel Brihac, lichidatorul judiciar al Rapidului, le-a făcut plângeri penale lui Adrian Diaconescu (ultimul administrator al clubului numit de patroni) și creditorului majoritar Azuga Waters (adică patroanei Violeta Moraru), incluzând în întreaga poveste și un suporter: pe Răzvan Căprăroiu. Această ultimă inițiativă a avut loc după ce patronii, la rândul lor, au depus cerere să-l schimbe din funcție și i-au făcut plângere penală.

Conform surselor ProSport, lichidatorul a atașat la dosar contractele de publicitate pe care patronii le-au depus astă-vară la LPF, când au încercat să înscrie echipa în Liga 1, și pe care Brihac le consideră false. De asemenea, acesta a depus e-mailuri prin care încearcă să demonstreze că patronii Rapidului au exercitat presiuni asupra lui, pentru a comite ilegalități.

Interesant este cazul ultimului administrator special numit de familia Moraru, Adrian Diaconescu, înainte ca Rapid să intre în faliment. În procesul verbal de predare-primire încheiat cu lichidatorul judiciar Aurel Brihac, Diaconescu ar fi recunoscut: „Menționez că nu am predat cele 38 de bilete la ordin”.

Plângerile penale, făcute la 5 luni după consumarea faptelor!

Detaliul este crucial, pentru că aceste bilete la ordin, garantate de Azuga Waters, ar fi trebuit depuse lunar, pentru a stinge datoriile Rapidului către ANAF (neplata impozitelor pe salarii la bugetul de stat a reprezentat principalul motiv al falimentului). Acest lucru nu s-a întâmplat decât în mandatul administratorului special Radu Birlică, acesta depunând două bilete în valoare de 588.000 de lei. Restul de 38 de bilete nu au fost folosite, iar familia Moraru s-a zbătut să le recupereze, pentru a nu fi folosite de lichidator, care intenționa să achite, cu ele, datoria de 10 milioane de lei către ANAF. Brihac spune că fapta lui Diaconescu e de natură penală, motiv pentru care i-a și făcut plângere acum.

„E adevărat, le-am făcut plângeri penale, așa cum am avertizat. Lui Diaconescu – pentru gestiune frauduloasă. Celor de la Azuga – pentru fals, uz de fals și gestiune frauduloasă. Lui Căprăroiu nu i-am făcut, dar e și el menționat în plângere. Lui nu i-am mai făcut pentru că n-a fost decât o unealtă”, a confirmat Aurel Brihac pentru ProSport.

De notat, însă, că toate aceste plângeri penale – atât cea făcută de patroni, cât și cele făcute de lichidator – vin la 5 luni după consumarea faptelor invocate!

Familia Moraru le-a făcut plângeri penale atât lui Brihac, cât și fostului administrator special Radu Birlică, acuzându-i că au păgubit clubul la transferul lui Moke, astă-iarnă, la Voluntari.

Miza bătăliei pentru postul de lichidator judiciar

Contestația depusă de Aurel Brihac la cererea de schimbare a sa din funcția de lichidator judiciar al Rapidului va fi soluționată de Tribunalul București pe 16 decembrie. Miza e mare deoarece Brihac nu recunoaște circa 6 milioane de lei pe care familia Moraru spune că le-ar fi cheltuit cu Rapidul. În mod evident, banii nu mai pot fi recuperați, dar Azuga Waters are nevoie ca ei să fie incluși pe lista creditelor pentru a-i putea justifica la audit, în eventualitatea în care intră în insolvență (mai multe firme au cerut acest lucru). Banii au fost trecuți prin contabilitate de Azuga Waters, dar Brihac spune că n-au ajuns niciodată în contul unic al Rapidului – așa cum prevede legea – și, în consecință, nu pot fi acceptați drept cheltuieli cu clubul.

„Nu am avut niciun control asupra lor. Azuga Waters mi-a prezentat niște chitanțe, dar habar n-am ce-i cu ele. La o firmă în insolvență, atât încasările, cât și cheltuielile trec prin contul unic. Azuga Waters a evitat acest cont. Unde s-au dus banii, pe ce s-au cheltuit și cum, eu nu știu și nu pot aproba așa ceva”, a declarat Aurel Brihac pentru ProSport, astă-toamnă, explicând de ce nu acceptă acești bani ca fiind cheltuiți pentru Rapid.
Familia Moraru speră ca noul lichidator judiciar să accepte deconturile și, în plus, să renunțe la cele 38 de bilete la ordin.

Publicat: 13 12. 2016, 08:24
Actualizat: 13 12. 2016, 13:25