VIDEO | Daum pleacă! Burleanu clarifică lucrurile: „Domnul Daum are misiunea de a duce echipa națională la Mondiale. La finalul lui octombrie tragem linie”. Ce îl mai ține pe neamț în post

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 1 poze

Christoph Daum, selecționerul naționalei României, va părăsi acest post cel mai târziu la finalul actualei campanii de calificare la Cupa Mondială de fotbal. Surprinzătoarea dezvăluire îi aparține chiar lui Răzvan Burleanu, președintele FRF, care a menționat că germanul are ca obiectiv clar calificarea la turneul final din Rusia, urmând ca la finalul lunii octombrie sau noiembrie (în cazul în care ajungem la baraj) să se tragă linie.

Întrebat fiind dacă Daum va rămâne în funcție chiar și în eventualitatea unei ratări a calificării, Burleanu a răspuns că preferă să se abțină și că totul depinde de atingerea obiectivului. Cum, după înfrângerea din Polonia, chiar și clasarea pe locul 2 în Grupa E a preliminariilor (loc care ne-ar putea trimite la baraj) a devenit utopică, se poate vorbi deja de ratarea țintei.

Afirmația, trecută cu vederea la acel moment de public, a fost făcută într-un interviu acordat pentru site-ul federației, www.frf.ro, și transmis live pe Facebook pe 22 mai. Înregistrarea emisiunii poate fi urmărită pe contul de Facebook al FRF. Întrebarea și răspunsul aferent au căzut oarecum pe neașteptate, spre finalul emisiunii. Moderatorul Ionuț Petrișor a pus întrebarea din partea unuia dintre utilizatorii care urmăreau emisiunea, iar Răzvan Burleanu a oferit un răspuns clar, elaborat, în care și-a împachetat foarte bine mesajul.

Iată fragmentul cu pricina:

Moderatorul Ionuț Petrișor: Nicu Pașca are o întrebare legată de selecționerul Christoph Daum. Va fi schimbat acesta dacă naționala nu ajunge la Campionatul Mondial din Rusia?

Răzvan Burleanu: Nu vreau, cu riscul de a strica un subiect de presă și de a afecta, să spunem, poate chiar inclusiv atmosfera la nivel de echipă națională, n-aș vrea să dau niciun răspuns. Mă abțin. În momentul de față avem un contract ferm. Domnul Daum are această misiune, de a duce echipa națională la Campionatul Mondial. La finalul lunii octombrie sau noiembrie vom trage linie și vom vedea în ce direcție ne vom îndrepta.

Consecințele unui contract prost făcut: Burleanu nu poate să-l dea afară, Daum nu vrea să renunțe

Lucrurile par destul de clare. Așa cum a recunoscut și Burleanu, FRF și Daum au un contract ferm, care cuprinde atât obiective, cât și clauze de protejare a celor două părți. Germanul, adus la sugestia consilierului Andrei Vochin în vara trecută, nu poate fi dat afară fără ca FRF să plătească – spun sursele ProSport – o despăgubire de 3 milioane de euro. Ținta fixată este calificarea la Mondiale.

După parcursul de până acum – unul cum nu a mai avut România, în ultimii 40 de ani, decât în campania pentru Mondialele din 2010, cu Pițurcă (primele 4 meciuri) și Lucescu junior (ultimele 6) pe bancă -, tricolorii sunt ca și scoși din lupta pentru primele două locuri, deși mai sunt patru etape până la finalul calificărilor. Daum a clarificat că nu are de gând să demisioneze chiar sâmbătă seară, imediat după eșecul de la Varșovia, cu Polonia. El a afirmat că va merge până la capăt deoarece nu are nicio vină că fotbalul românesc este atât de slab, dar și pentru că „mă roagă lumea pe stradă să rămân”.

Declarația lui Burleanu descifrată. Șeful FRF se aștepta încă de luna trecută să ratăm primele două locuri

Problema este că, din punct de vedere matematic, naționala mai are încă șanse măcar la locul secund, ceea ce face ca FRF să nu îi poată îndepărta pe Daum și pe stafful său fără să se activeze clauza de reziliere unilaterală. Antrenorul are, potrivit informațiilor furnizate de presa germană, un salariu anual de 1,1 milioane de euro. Numerosul său staff încasează alte câteva sute de mii.

În acest context, devine evident motivul pentru care Burleanu a ales să-și împacheteze astfel răspunsul. Primul semnal a fost că, în loc să îl reconfirme pe Daum, a spus „prefer să mă abțin”. A menționat că face asta „cu riscul de a afecta atmosfera la nivel de națională”, ceea ce arată că era cât se poate de conștient de ceea ce spune – deci n-a fost o scăpare sau o exprimare nefericită. Apoi a subliniat că se va trage linie în octombrie sau noiembrie. Ceea ce arată că Burleanu lua în calcul, încă de dinaintea partidei retur cu Polonia, de sâmbătă, posibilitatea ca România să rateze chiar și primele două locuri. Faza grupelor se termină pe 8-10 octombrie, iar barajele pentru calificare jucate de echipele de pe locul 2 în grupele preliminare sunt programate pe 9-11 și 12-14 noiembrie. De asemenea, a fost anunțat în clar obiectivul: calificarea la Mondiale.

Norocul lui Daum, ghinionul nostru: este posibil să păstrăm șanse teoretice până la final. Pentru german, asta înseamnă 370.000 de euro în plus

România poate să rateze matematic calificarea la Mondiale chiar mai devreme de ultima etapă a preliminariilor, dar poate și să rămână în cărți în cazul unei miraculoase îmbunătățiri a felului în care joacă. Mai sunt patru partide, iar tricolorii au 4 puncte mai puțin decât ocupanta locului 2, Muntenegru.

În următoarea etapă, pe 1 septembrie, jucăm acasă, cu Armenia, și victoria pare posibilă. Dacă Muntenegru nu câștigă în Kazahstan, iar Danemarca (ocupanta locului 3) nu bate Polonia, ne putem chiar apropia de acestea două.

Urmează, pe 4 septembrie, deplasarea în Muntenegru. Un egal acolo ne-ar putea menține în viață, deși șansele sunt mici, pentru că Danemarca, cealaltă contracandidată la locul 2, are meci la Erevan, cu Armenia, unde pleacă mare favorită.

Pe 5 octombrie ar urma un alt meci teoretic la îndemână, acasă cu Kazahstan. În același timp, la Podgorica se va disputa o confruntare de totul sau nimic între Muntenegru și Danemarca. Rezultatul care ne-ar avantaja (dacă noi câștigăm cu kazahii) ar fi, cel mai probabil, un egal.

Ultima etapă, pe 8 octombrie, ne trimite la Copenhaga, pentru partida cu Danemarca. În același timp, Muntenegru se va deplasa în Polonia, care mai mult ca sigur la acea oră va fi deja calificată.
Pe hârtie, așadar, șansele tricolorilor ar mai exista. Marea problemă rămâne, însă, faptul că România nu joacă absolut nimic. Privind rezultatele din grupă și adversarii cu care ne confruntăm, pare și mai evident că această campanie de calificare a fost ratată în primul rând din cauza felului în care ne-am prezentat noi, și abia apoi din cauza valorii celorlalte echipe.

Dincolo, însă, de calculele hârtiei, un lucru pare cert: prelungirea agoniei cu încă patru luni va însemna, din punctul de vedere al lui Daum, încă aproape 370.000 de euro în conturi. Este, deci, de înțeles de ce germanul continuă să spună că el face o treabă foarte bună și că, la rugămintea publicului, a decis să rămână până la capăt.

Publicat: 11 06. 2017, 13:37
Actualizat: 11 06. 2017, 13:38