Tricolorii au ajuns cu bine în Feroe

Speriați de problemele pe care le-ar putea avea la aterizare, din cauza ceții care învăluie Insulele Feroe pe înserat, tricolorii au plecat ceva mai devreme de la Cluj și au ajuns după aproape cinci ore de zbor la Vagar, aeroport situat la o oră de mers cu mașina de Torshavn. „Bine că nu am pățit ca echipa Franței, care anul trecut s-a chinuit trei zile să aterizeze”, comenta un oficial al FRF. Întra-devăr, în 2007 „cocoșii” au avut mari probleme, fiind nevoiți să facă o escală în Scoția, la Aberdeen, și alta la Bergen, în Norvegia, astfel că, în loc să ajungă joi în Feroe, au ajuns sâmbătă, dar s-au răzbunat strașnic pe localnici, administrându-le un 6-0 sec. Avionul trimis de compania Atlantic Airways să ia delegația României de la Cluj a avut nevoie de o escală în Danemarca, la Bilund, pentru a alimenta, și abia apoi a ajuns în Feroe. Jucători și oficiali deopotrivă au ieșit din aeroport tăcuți, singurii care au dat declarații fiind Lupescu și Mircea Sandu. Atmosfera părea apăsătoare, fotbaliștii strecurându-se în autocar fără a spune ceva. De la aeroport la hotel nimic deosebit, astfel că în jurul orei 20:30 locale, două ore mai târziu la București, tricolorii erau cazați deja.

În hotel cu dușmanul

Naționalele României și Insulelor Feroe sunt cazate în același hotel. Dacă pentru noi situația e bizară, pentru gazde nu e nimic neobișnuit. „De ce să ne deranjeze? Nu avem nimic de ascuns. Pentru noi, fotbalul e un joc și o plăcere”, afirmă unul dintre jucători, al cărui nume nu l-am reținut, dar sigur se termină cu „sen“. Tricolorii au repartizat un corp din hotel, cu vedere la Ocean, iar primele două apartamente se numesc „Clinton“, după numele fostului președinte american, socotit cel mai de seamă oaspete al hotelului. Managerul a zâmbit larg atunci când l-am întrebat despre vreo cameră Lewinsky sau măcar Monica, infirmând categoric existența acesteia. Inedit mi s-a părut faptul că prin parcarea hotelului au trecut ieri nestingherite câteva oi.

Feroezii își asigură oile

Pe marginea drumurilor din Feroe poți vedea oi care pasc liniștite, fără a se sinchisi de mașinile ce trec în viteză pe lângă ele. La fel de liniștiți sunt și stăpânii oilor, deoarece ei își asigură animalele, și în cazul în care una este omorâtă într-un accident primesc o sumă importantă de bani. În pagubă ies însă șoferii, care sunt nevoiți să plătească o penalitate de aproape 300 de euro dacă lovesc o oaie.

"Am avut emoții și pot să spun că au fost chiar și negocieri pentru a găsi avionul. Am găsit cu greu un echipaj de zbor, sunt toți în vacanță. Revenind la meci, acum trebuie să suflăm și-n iaurt" – Ionuț Lupescu director general FRF

"Fotbaliștii care joacă în țară trebuie să arate că pot fi soluții, că tot zicea Dragomir că Liga I are valoare"
– Mircea Sandu, președinte FRF

Publicat: 08 09. 2008, 23:15
Actualizat: 09 09. 2008, 08:38