Țara în care toți joacă fotbal!** La ce să ne așteptăm de la amicalul cu naționala lui Suarez? România și Uruguay, față în față:

Singura țară cu o populație sub 10 milioane de locuitori care a reușit să câștige Cupa Mondială surclasează România la multe capitole. Uruguay este o adevărată fabrică de fotbaliști, reușind să dea în Europa nu mai puțin de 72 de jucători, considerabil mai mult decât noi. Cei mai mulți joacă în Serie A, campionat în care țara noastră are acum doar șase jucători, dintre care doar Mutu și Ștefan Radu sunt titulari la echipele lor.

Indiferent că e vorba de selecționerii echipei naționale din ultima perioadă, de șeful FRF sau de alți oameni importanți din fotbalul nostru, propoziția următoare a fost mereu rostită ca un pretext al rezultatelor negative ale României: „Aria de selecție este una foarte mică”. Adversarul de miercuri al naționalei tricolore, Uruguay, reușește, dintr-o populație de 3,5 milioane de locuitori, să scoată sute de jucători de top, majoritatea ajungând la marile cluburi din Europa. În acest moment, în primele două ligi ale tuturor campionatelor de pe continent evoluează aproape 80 de jucători din Uruguay. Prin comparație, România are în Europa, exceptând campionatul intern, doar 50 de „stranieri”. Diferența este și mai stridentă dacă socotim că românii beneficiază de colosalul avantaj de a fi membri ai Uniunii Europene și iertați, astfel, de regulamentul aplicat străinilor care nu au cetățenie a unei țări UE. Cum reușesc sud-americanii să treacă peste deficitul ariei de selecție și care sunt diferențele și asemănările dintre România și Uruguay aflăm din rândurile următoare.

Suntem la fel de săraci, dar ei au fotbal

Românii și uruguayenii o duc aproape la fel, din punct de vedere financiar. Salariul mediu în țara noastră atinge un prag de 570 de dolari, similar cu cel din Uruguay. Produsul intern brut pe cap de locuitor are și el valori destul de asemănătoare: aproximativ 16.000 de dolari în România și circa 14.500 în Uruguay. Concluzia trasă este că nici ei, nici noi nu avem un nivel de trai comparabil cu țările puternice din lume, dar cu toate acestea uruguayenii reușesc să aibă rezultate în fotbal, să concureze și să depășească mari puteri, în timp ce noi – nu.

De două ori mai mulți jucători

Populația țării noastre este de aproape șase ori mai mare decât cea a Uruguayului, dar, surprinzător, sud-americanii au de două ori mai mulți fotbaliști legitimați! În Uruguay, 7 la sută din cei 3,3 milioane de locuitori sunt jucători de fotbal în cadru organizat (legitimați la cluburi). În România, numărul este mult mai mic și în acest moment avem doar 110.000 de fotbaliști legitimați la toate categoriile de vârstă, adică 0,6 la sută din populație. Acest număr impresionant de jucători din Uruguay poate fi pus pe seama atenției sporite pe care popoarele sud-americane o acordă fotbalului, dar nu explică în totalitate cum de adversarii noștri din 29 februarie reușesc să aibă jucători cotați la aproape 30 de milioane de euro.

Campionii mondiali și mândria unui sfert de finală

Dacă pentru români momentul de referință rămâne, atunci când vorbim de echipa națională, Campionatul Mondial din SUA, uruguayenii au în vitrină două titluri mondiale! Naționala antrenată în ultimii șase ani de Oscar Tabarez a câștigat chiar primul Campionat Mondial, cel din 1930 în fața Argentinei, și a repetat ulterior performanța, 20 de ani mai târziu, când competiția s-a desfășurat în Brazilia. Uruguay deține un record incredibil în America de Sud, unde se bate cu superputerile Argentina și Brazilia, câștigând de nu mai puțin de 15 ori Copa America, ultima dată chiar anul trecut.


Aria mea de selecție este foarte redusă și orice absență contează. Francezii au foarte multe soluții și oricine intră e un pericol pentru noi
Victor Pițurcă în 2008, înainte de România – Franța de la Euro

Dacă am avea și noi 20 de jucători care să evolueze în campionatele puternice, ar fi mult mai bine. Când aria de selecție este mică, 5-6 absențe contează mult
Răzvan Lucescu în 2010, după un amical pierdut contra Israelului

Centrele de copii și juniori ale echipelor din Liga I sunt foarte bine dotate, dar problema e aria de selecție
Dumitru Dragomir, președinte LPF

165 de milioane de euro este valoarea de piață a componenților lotului Uruguayului, de aproape trei ori mai mult decât cea a naționalei lui Pițurcă, conform transfermarkt.de

5,3 milioane de euro costă, conform transfermarkt.de, cel mai scump jucător român, Gabi Torje, de cinci ori mai puțin decât vedeta uruguayenilor, Luis Suarez

1.414 jucători au vândut uruguayenii între 2000 și 2010 în străinătate


Publicat: 24 02. 2012, 09:39
Actualizat: 24 02. 2012, 09:40