Știm să atacăm, știm să jucăm fotbal frumos! 3 motive pentru care Mirel Rădoi poate fi selecționerul de care are nevoie și naționala mare

Performanță remarcabilă pentru echipa națională Under 21 a României. Fotbaliștii selecționați de Mirel Rădoi au învins Țara Galilor cu 2-0 la Cluj și sunt aproape calificați la EURO 2019. Victoria este cu atât mai importantă cu cât România depăștește în grupa de calificare Portugalia, o selecționată cu fotbaliști mai bine cotați, însă o selecționată pe care România a învins-o chiar pe terenul ei.

Victoria sinonimă cu obținerea calificării a fost posibilă după un nou joc excelent din punct de vedere tehnico-tactic al României și, în ciuda discursului modest și rezervat al selecționerului, amprenta lui Mirel Rădoi a fost mai vizibilă decât oricând. ProSport prezintă trei motive pentru care Mirel Rădoi este recomandat drept un tehnician de viitor, unul care poate schimba inclusiv fața naționalei mari a României.

1. Veșnica echipă defensivă, transformare totală

Indiferent de perioada prin care a trecut, indiferent de numele mari pe care România le-a avut, naționala noastră s-a remarcat mereu printr-un joc defensiv, bazat mai repede pe specularea hibelor din jocul adversarilor decât pe spiritul ofensiv cu care să calce în picioare rivalii de pe teren. Inclusiv naționala lui Contra are probleme în a pune în teren un fotbal ofensiv, chiar dacă adversarul este unul modest, așa cum a fost Lituania. În cazul României Under 21, partidele decisive cu Bosnia și cu Țara Galilor au fost demonstrații de atitudine. La Ovidiu și la Cluj, elevii lui Mirel Rădoi s-au dus peste adversar încă din prima repriză, au atacat din primul până în ultimul minut, au avut atitudine de echipă mare încă de la vestiare.

2. Pregătire tactică remarcabilă

Dacă naționala lui Contra are un joc similar indiferent că jucăm acasă cu Muntenegru sau în deplasare cu Serbia sau Lituania, România Under 21 a părut că are un joc tactic adaptat exact pe profilul adversarului. În cazul partidei de la Cluj, Mirel Rădoi a dat instrucțiuni clare în startul partidei pentru blocarea construcției galeze încă din fașă. În primele 15 minute, Man, Coman și Ivan au făcut un presing insistent, agresiv la fundașii adverși, iar mijlocașii defensivi galezi care coborau în linia de fund pentru a primi mingi erau blocați în primii 30 de metri, înainte să apuce să trimită mingea către compartimentul ofensiv. Un alt aspect remarcabil pentru o națională precum cea a României este felul în care puștii lui Rădoi au reușit să gestioneze fazele fixe ale adversarilor. Fără să fi avut gabarit superior, România a avut probleme mici la cornere sau lovituri libere, lucru pe care naționala mare nu a reușit să îl rezolve sub comanda ultimilor selecționeri.

3. Omul grupului, trimitere către „Generația de Aur”

Poate cel mai vizibil plus la nivel de percepție publică în cazul naționalei Under 21 a fost dat de atmosfera excelentă de la lot. Începând cu discursurile lui Andrei Radu din vestiar, continuând cu bucuria comună de după victorii și terminând cu discursul de „unitate” repetat de Mirel Rădoi, toate aceste aspecte trădează abilitatea selecționerului de a ține lotul unit, de a nu produce dezamăgiri sau supărări date de alegerile din primul „11”. De altfel, chiar dacă a avut un mandat ratat pe banca FCSB-ului, Mirel Rădoi a fost lăudat la unison de cei cu care a lucrat pentru felul în care a reușit să motiveze echipa în momentele grele și pentru strictețea cu care a ținut sub control vestiarul roș-albaștrilor.

Publicat: 13 10. 2018, 08:08
Actualizat: 13 10. 2018, 08:09