Mesaj pentru Van Gaal: Nu suntem antisemiți!

Louis Van Gaal s-a considerat jignit de un articol publicat în octombrie 2012 de ProSport, în care era comparat de foștii săi jucători cu Adolf Hitler

„Van Gaal este Hitler pentru fotbaliștii brazilieni. Este arogant, încrezut și are o problemă”. Declarația îi aparține lui Geovanni și sintetizează, în opinia fostului jucător al Barcelonei, personalitatea selecționerului Olandei. Caracterizarea nu a putut să fie trecută cu vederea de către redactorii ProSport, astfel că, în ediția de pe data de 15 octombrie 2012, cu o zi înaintea disputării partidei dintre România și Olanda, ziarul a preluat-o, alături de altele, compunând un tablou al selecționerului care urma să se afle pe banca tehnică a batavilor.

Ceea ce se presupunea a fi un simplu articol s-a transformat, cinci luni mai târziu, într-un motiv de suspendare a ziarului de la orice acțiune a naționalei Olandei: „Deși nu exprima părerea autorului, articolul rămâne unul care insultă. Drept urmare, ziarul dumneavoastră nu va beneficia de acreditări la partida de pe 26 martie”, e scris în comunicatul Federației olandeze care a ajuns cu doar câteva zile înainte de plecarea reporterilor ProSport spre Amsterdam. Eram interziși și considerați a-l fi jignit pe selecționerul Olandei.

Jurnalul Annei Frank
Ieri, corespondenții ziarului au vizitat Casa Memorială a Annei Frank, poate cea mai cunoscută victimă din Olanda a ideologiei lui Hitler. În 1942, la doar câteva zile după ce a împlinit 13 ani, Anne și familia sa s-au ascuns într-o cameră secretă a unei locuințe din Amsterdam, pentru a scăpa de deportarea nazistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acolo, alături de părinții ei de origine evreiască, a sperat într-o schimbare radicală a gândirii celor care încărcau zilnic trenuri ce plecau în est, spre lagărele de exterminare naziste.
Doi ani mai târziu, familia a fost descoperită. Nu se cunoaște nici în ziua de astăzi cine i-a trădat. La 15 ani, Anne se stingea în lagărul Bergen-Belsen în urma unei epidemii de tifos. Două luni mai târziu, războiul avea să se încheie. Povestea Annei Frank a devenit celebră în toată lumea prin intermediul jurnalului ei, găsit între ruinele casei și publicat de singurul supraviețuitor din familie, tatăl său, Otto Frank.

Acum, redactorii ProSport au fost interziși de Federația olandeză. Meciul îl vor vedea din tribune, iar conferințele batavilor le vor fi descrise de alți colegi de breaslă. Totul dintr-o neînțelegere care, din păcate, nu poate fi reparată cu un buchet de flori. Unul pe care ieri l-am lăsat la Casa Memorială Anne Frank.

Este jignitor să fiu comparat cu un astfel de personaj. Numele lui, în Olanda, este unul care provoacă foartă multă tristețe printre familiile care au avut de suferit de pe urma acțiunilor sale
Louis Van Gaal, selecționer Olanda (la conferința de presă din 15 octombrie 2012)

Publicat: 26 03. 2013, 08:54
Actualizat: 26 03. 2013, 08:55