Ioan Ovidiu Sabău face radiografia echipei naționale: „Se poate și fără vârf”. Jucătorul câștigat și sfat pentru Edi Iordănescu: „Să nu facă greșeala lui Mirel” | INTERVIU

Fotbalistii romani la o fotografie de grup realizata inaintea meciului amical de fotbal dintre Romania si Grecia, desfasurat pe Stadionul Steaua din Bucuresti, vineri 25 martie 2022. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Ioan Ovidiu Sabău trage concluziile, după primele două partide ale echipei naționale, cu Edward Iordănescu selecționer. Fostul internațional a remarcat jocul individualist al multor jucători, lipsa atitudinii și a spiritului de echipă și crede că aici are de lucrat Edward Iordănescu.

Fostul antrenor îl sfătuiește pe selecționer să găsească 11 jucători în care crede și să nu-i mai schimbe, considerând că aceasta este marea problemă a naționalei și că aici a greșit și Mirel Rădoi. Sabău spune că Iordănescu ar trebui să joace fără vârf de atac și că Olaru este un câștig pentru echipa națională. România a pierdut cu Grecia, 0-1, și a remizat în Israel, scor 2-2.

– Domnule Sabău, cum vi s-a părut naționala lui Iordănescu?
– O națională care are jucători tehnicuți, au perspective. Dacă ar juca puțin împreună și s-ar crea un nucleu ar putea veni rezultate. Din păcate joacă foarte mult individual, pentru ei, doar când nu mai au soluții încep să gândească ca o echipă. Asta am observat. La capitolul echipă și motivație mai trebuie lucrat. Să-ți dai seama că nu ai cum să crești fără rezultate în spate nici tu, ca persoană, ca sportiv. Echipele mari încep să-și îndrepte atenția asupra ta când ai rezultate. Trebuie creat un nucleu în care clar să se știe primul 11 și ar putea să meargă bine lucrurile. Ne lipsește forța, sigur. În repriza a doua cu Grecia, când ei au început să pună corpul, să joace agresiv, în sensul bun, s-a văzut că avem probleme.

– Ați văzut o altă strategie de joc sau un alt stil de joc, comparativ cu perioadă Rădoi?
– Nu, pentru că nici nu este timp. Nu ai timp să lucrezi mult cu ei. Trebuie conturat un prim 11. Să înceapă să creeze acele grupuri importante de jucători, pe compartimente. Să înțeleagă jucătorii că grupul puternic face o echipă puternică. La capitolul ăsta este de muncă. Să ai curaj să-i spun la jucătorul din fața ta când greșește, să-l corectezi. Asta înseamnă să fii lider, să ai o prietenie care să-ți permită să comunici cu colegul. Dacă joci mult împreună se creează aceste lucruri. Însă doar prin jocuri.

– Credeți că Iordănescu trebuia să răspundă criticilor? A procedat bine?
– El a trebuit să vadă ce pot unii jucători. Sigur că și ziariștii au părerile lor, dar atâta timp cât nu te jignește… Când ne maturizăm, înțelegem că este o meserie în care azi ești sus, mâine ești nimeni. Asta e situația. Și el trebuie să înțelegea. Nea Mircea Lucescu și la Dinamo Kiev a fost criticat. Asta e situația. Este echipa națională și tot timpul sunt așteptările acestea. Tentația este să spui că ce a făcut naționala până acum și să întrebi de ce ești tu vinovat.

„Îl tot forțăm pe Pușcaș, OK, dar se poate și fără un vârf de careu”

– Sunt lucruri pozitive după aceste două meciuri?
– Jucătorii tineri, care joacă. Mă bucură și Olaru, care mie îmi place foarte mult. Dacă i se dă încredere, la mijlocul terenului se creează un nucleu de jucători tineri foarte bun. Va reveni și Ianis, care a crescut foarte mult. Este adevărat că ne lipsește atacantul dar printr-o dinamică a jucătorilor Man, Ianis, Mihăilă, Olaru se poate suplini. Îl tot forțăm pe Pușcaș, OK, dar se poate și fără un vârf de careu. Să ne amintim cum juca Barcelona, înainte să vină Suarez. Acum dau exemplu Barcelona, dar vreau să spun că nu avea un vârf clasic și din mișcarea jucătorilor reușea să suplinească.

– De unde acea cădere din repriza a doua cu Israel?
– Au venit peste noi și au ținut mai bine de minge. Fizic sunt mai puternici și mai stăpâni pe ei. Prima repriză i-ai surprins, dar când au început să te împingă, să vină peste tine nu au mai ieșit de acolo. În plus, la vârful de atac al lor ai văzut ce execuție.

– Ce nu v-a plăcut?
– Atitudinea, starea de motivație, să vezi o echipă care să comunice, să facă pressing, entuziasmul ăla de care are nevoie o echipă. Dar trebuie să-i susținem pentru că sunt foarte mulți tineri.

– Sunt jucători ce nu mai trebuie chemați?
– Sunt, dar și nu vreau să spun cine. Am fost și eu fotbalist și știu cum este. În funcție și de cum vede Edi lucrurile… Aș cristaliza un lot clar și un prim 11. Să nu facă greșeala lui Mirel, care tot schimba echipa. Să aleagă 11 în care crede și dă-le meciuri! Acolo e problema. Joc mai prost, dar apoi joc bine. Dacă la primul meci prost m-ai scos, mi-am pierdut încrederea și nu mai pot să-mi iau revanșa, să demonstrez. Asta trebuie antrenat și orgoliul și starea de spirit.

Publicat: 31 03. 2022, 17:00
Actualizat: 31 03. 2022, 17:45