INTERVIU – Florin Gardoș: „Jucătorii de la Steaua au nevoie de națională mai mult decât are nevoie naționala de ei!”

Florin Gardoș (24 de ani) nu crede că există vreun jucător care să refuze echipa României și recunoaște că fotbaliștii sunt afectați de conflictele dintre conducători.

Gardoș crede că doar diferența de scor e problema în Andorra, în această seară (ora 21:30, TVR 1).

Fundașul central e convins că România va prinde barajul.

Florin Gardoș spune deschis că jucătorii de la Steaua, ca oricare alții, au mai mare nevoie de națională decât naționala de ei. Visează la Mondialul din Brazilia și e convins de calificarea la baraj, fiind încrezător că Olanda, chiar fără a fi 100% concentrată, poate bate Ungaria și Turcia.

Cum te simți din nou la națională pentru două meciuri ușoare, dar cu miză foarte mare?
Mă simt bine, mă bucur că am revenit. E o atmosferă frumoasă, iar aici în Andorra e și o vreme frumoasă. Sper să reușim să câștigăm la diferență mare, pentru că avem nevoie și de golaveraj.

Se pune problema doar de diferența de scor cu Andorra?
Sincer vorbind, da. Eu zic că e o diferență mare de valoare în favoarea noastră. Dar normal că nu va fi ușor. Am văzut meciul cu Olanda, n-au înscris ușor și nu-mi aduc aminte vreo echipă din grupă să fi câștigat la mare diferență aici.

Care este principala calitate a celor din Andorra, care altfel sunt semiamatori?
Cred că singura lor calitate e ambiția. Încearcă să stea cât mai bine în teren, să se apere și să ia cât mai puține goluri. Cred că asta e gândirea lor.

Crezi sincer în șansele noastre de calificare la baraj?
Da! Cred că avem șanse reale. Trebuie doar să ne facem treaba noastră, să câștigăm aceste două meciuri și eu zic că vom fi la baraj.

Te temi că Olanda nu va trata serios ultimele partide?
Nu cred. Și, ținând cont de valoarea lor, cred că și dacă n-ar juca chiar la 100%, tot există o diferență între Olanda și restul echipelor. Nu cred că poate să piardă Olanda în Turcia.

„Olanda ne-a bătut și pe noi când nu avea miză”
Dar din experiența ta, nu e posibil ca, involuntar, să nu mai fi concentrat la meciurile fără mare miză?
Din ce am întâlnit și eu, uneori poate e mai bine să joci un meci fără miză, să fii mai relaxat. Poate să-ți iasă totul. Rămâne de văzut, dar avem exemplul unui meci al Olandei chiar cu România la turneul final Euro 2008, când nu mai era nicio miză și au câștigat totuși destul de lejer. Eu zic că, indiferent cât de concentrați sunt, ei tot pot câștiga meciul.

Visezi deja uneori la Mondialul din Brazilia, la ceea ce înseamnă un turneu final? Puțini fotbaliști au șansa asta…
Chiar primul meu contact cu fotbalul la televizor a fost în 1998. Aveam zece ani. Atunci m-am apucat de fotbal și am urmărit turneul final din Franța. A fost ceva deosebit. Am fost și în Brazilia cu naționala la acele meciuri amicale. Normal că mă gândesc, mi-aș dori foarte mult să mai ajung o dată acolo, mai ales la un turneu final.

Ar fi o șansă pentru actuala generație să se reapropie de suporteri și ca națională?
Da, e adevărat. Eu cred că toți jucătorii care vin la națională încearcă să dea totul, pentru că vin cei mai bun jucători, ăștia suntem. Cred că trebuie să fim susținuți, indiferent cine vine, cine joacă, pentru că suntem români. Să ajungem la turneul final cred că ar fi o mare bucurie și pentru suporteri. Mi-aduc aminte din nou de Campionatele Mondiale, când eram eu mic, ce bucurie era, cum ieșeau oamenii în stradă. Cred că ar fi frumos să mai trăim momente ca alea.

Au venit suporteri chiar și aici în Andorra!
Sunt mulți care lucrează în străinătate și vin să ne vadă. Și când am fost cu Steaua în Marbella a fost la fel, au venit foarte, foarte mulți. Cred că le e dor să fie în primul rând lângă jucătorii români, pe care i-au văzut doar la televizor până atunci.

„Îi dăm o medalie de campion și lui Chiricheș”
Te-ai revăzut cu Chiricheș. Cum e în Premier League? Ce ți-a spus?
Sunt singur că se va adapta. Deocamdată e de foarte puțin timp. Dar e un fotbalist foarte valoros, nu mai trebuie să o spun eu. Și valoarea transferului spune totul. Sunt sigur că se va impune, e unul din cei mai bun fotbaliști pe care i-a avut România.

Te-așteaptă acolo?
N-am vorbit despre asta. Ne-a întrebat pe noi, steliștii, ce mai e pe la echipă. Probabil îi e dor și lui de atmosfera de la noi. L-am întrebat și noi diverse lucruri. Suntem curioși cum se antrenează o echipă ca Tottenham, ce mănâncă, ce fac, toate detaliile. Suntem curioși, n-am avut contact cu o echipă în felul acesta.

Îi dați și lui o medalie de campion dacă luați iar titlul?
Normal, a jucat și sezonul ăsta, și-a făcut treaba și sezoanele trecute. Merită toată susținerea. Merită felicitat și trebuie să fie iubit pentru tot ce a făcut pentru Steaua.

Se simte între voi, jucătorii de la Steaua, și restul naționalei o tensiune, cum e între antrenori, conducători?
Nu există și nu a existat, cel puțin eu nu am simțit niciodată. Suntem prieteni și când mă întâlnesc pe stradă cu Bălgrădean, de exemplu, sau alți jucători de la alte echipe, suntem amici, am fost colegi pe la alte formații. Rivalitatea e doar pe teren.

Dar se poate ajunge ca vreun jucător de la Steaua să refuze naționala?
Eu zic că nu. Și ca jucător la Steaua ai mai mare nevoie de națională decât are nevoie naționala de tine.

În mod normal, convocarea la națională e un moment deosebit, mai degrabă îți pare rău când nu ești…
Asta e clar, așa ar trebui să fie pentru orice jucător. Chiar dacă sună a clișeu, e o mândrie să fii la echipa națională. Mă gândesc când voi termina fotbalul și le voi spune copiilor: „am atâtea meciuri la națională”. E o mândrie.

„Noi picăm la mijloc în conflictele cu naționala”
Dar vă afectează discuțiile dintre antrenorul de la club și selecționer? Puteți să le ignorați?
Încercăm să le ignorăm, nu e ușor. Din păcate, de multe ori noi picăm la mijloc în discuțiile astea. Nu e ușor, pentru că toată ziua la televizor și în presă se vorbește despre Steaua. Mai ales când e vorba și de un conflict cu naționala se vorbește non-stop.

Ce-ți dorești cel mai mult pentru tine sezonul acesta?
Îmi doresc foarte mult să ne calificăm cu naționala la turneul final, îmi doresc să joc și, la echipa de club, mi-aș dori primăvara europeană. Champions League cred că e foarte, foarte greu, dar eu zic că mai sunt șanse în Europa League. Și îmi doresc în primul și în primul rând să fiu sănătos.

Campionatul e aproape câștigat deja de Steaua…
Încă nu e, dar clar depinde doar de noi. La început de sezon, până nu văzusem echipele, contracandidatele noastre mi se păreau CFR, Astra, Petrolul, dar deocamdată nu prea ne-au pus probleme. Trebuie doar să ne câștigăm noi meciurile.

Ai profitat deja de șansa de redeveni titular pe care ai avut-o…
Am încercat tot timpul să-mi fac treaba. Și anul trecut, chiar dacă eram văzut ca o rezervă, am jucat 30 de meciuri. Important este că n-am pierdut contactul cu meciurile oficiale. Important pentru mine este să fiu titular de bază, să ajung să leg trei-patru meciuri consecutive, ceea ce n-am reușit sezonul trecut. Asta mă ajută să am încredere și să progresez.

Ce v-a transmis Laurențiu Reghecampf înainte să veniți la națională?
Nu ne-a transmis niciodată ceva deosebit. Doar ne-a urat succes, să ne antrenăm foarte bine și să fim sănătoși, să nu ne accidentăm.

9 meciuri are Florin Gardoș în echipa națională de seniori și niciun gol marcat

59 de jocuri a strâns fundașul central pentru Steaua în Liga I. El are și un gol marcat

 

Publicat: 11 10. 2013, 09:09
Actualizat: 11 10. 2013, 09:10