INEDIT | Dinastia „Andersson”, un nume de coșmar pentru români și asaltul lui Janne. Filosofia de joc a selecționerului Suediei și cum i-au pus capac lui Buffon

  •  România – Suedia, live blog de la 21:30. Meciul este transmis de ProTV

Suedia, de-a lungul timpului, n-a fost nici o foarte mare forță în fotbal, dar nici o echipă de neglijat. Cele mai mari performanță a naționalei celor trei coroane sunt argintul mondial din 1958 și bronzul european din 1992, în ambele cazuri turneele finale fiind găzduite de ea. Să mai amintim și bronzul mondial din 1994, din SUA, atunci când din drumul ei ne-a dat pe noi la o parte. Are în total 12 prezențe la turneele finale mondiale și 6 la cele europene.

La ultima competiție de anvergură la care a luat parte, Euro de-acum doi ani din Franța, a ocupat ultimul loc în grupa sa, după un egal cu Irlanda și două înfrângeri la Belgia și Italia. Față de ultima avea să-și ia o neașteptată revanșă, în barajele pentru accederea la Mondialul din acest an, lăsând Squadra Azzurra acsă după decenii succesive de participări în lumea bună a sportului-rege. Meritul este cu atât mai mare, cu cât nu l-a mai avut pe Ibrahimovic în echipă, care se retrăsese și îi făcuse pe mulți specialiști să prevadă un recul pentru galben-albaști.

Numai că noul selecționer, Janne Andersson, venit imediat după amintitul turneu final, a fost adeptul unui joc mai deschis dar pragmatic, chiar mai ofensiv când se cerea, în care forța colectivă predomină, nemaiexistând acum un lider pe care toți coechipierii încearcă să-l servească. Suedia nu a învins doar Italia, ci și pe Franța sau campioana europeană Portugalia, pe cea din urmă chiar la ea acasă. La fel de adevărat este că poate suferi înfrângeri neașteptate, cum s-a întâmplat acum, înainte de meciul de la Craiova, cu Chile. A fost însă doar un meci amical, deci de pregătire. Actuala echipă a Suediei are așadar multe resurse și ar putea fi una dintre surprizele plăcute la vară, în Rusia.

Bilanț cu Janne
Rezultatele Suediei de la preluarea de către Janne Andersson: 1-1 (acasă) cu Olanda, 1-0 (deplasare) cu Luxemburg, 3-0 (a) cu Bulgaria, 1-2 (d) cu Franța, 2-0 (d) cu Ungaria, toate în 2016; 6-0 (a) cu Slovacia, 4-0 (a) cu Belarus, 3-2 (d) cu Portugalia, 2-1 (a) cu Franța, 1-1 (d) cu Norvegia, 2-3 (d) cu Bulgaria, 4-0 (d) cu Belarus, 8-0 (a) cu Luxemburg, 0-2 (d) cu Olanda, 1-0 (a) cu Italia, 0-0 (d) cu Italia, toate în 2017; 1-1 (n) cu Estonia; 2-3 (a) cu Chile, ambele în 2018.

Supremația Anderssonilor
În Suedia unele nume de familie au devenit atât de comune, încât s-a ajuns să se facă numeroase confuzii. De aceea, acum vreo două decenii s-a încercat o mică reformă, cei având aceste nume au fost încurajați să și le schimbe. Nu s-a reușit însă mare lucru. Dar ca să exemplific mai bine, m-am aplecat doar asupra fotbalului, privind lista numelor tuturor internaționalilor all-time din naționala Suediei și iată ce am găsit. Supremația o deține clar Andersson, existând 62 internaționali cu asemenea nume. Urmează Johansson cu 45, apoi Carlsson sau Karlsson cu 39, Nilsson cu 33, Svensson cu 27, Larsson 26, Eriksson sau Ericsson cu 23, Ohlsson sau Olsson cu 21, Persson cu 20 și Gustafsson sau Gustavsson cu 16. Prin comparație, făcând aceeași operațiune șiîn cadrul internaționalilor noștri, numele cel mai des a fost Munteanu, în numai 7 cazuri, urmat de Ionescu, Popa și Popescu cu câte 6. Elocvent.
 

Publicat: 27 03. 2018, 14:37
Actualizat: 27 03. 2018, 14:56