Imaginea căderii naționale!** INCREDIBIL: stadionul unde a început coșmarul României a ajuns o RUINĂ‚! Monumentul lăsat pradă șerpilor și șopârlelor

Declarat monument al orașului Ljubljana, Bezigrad e acum casa reptilelor de toate felurile
Naționala României va juca însă pe un stadion ultramodern de 16.000 de locuri, inaugurat în urmă cu doi ani

România pregătește startul unei noi campanii de calificare la un campionat mondial (Brazilia 2014) în locul în care a început declinul în 2001. Grupa cu Olanda, Turcia, Ungaria, Estonia și Andorra ar trebui să ne ducă, la finalul anului viitor, la un nou Mondial, după o pauză de 16 ani! Primul meci oficial din preliminarii e pe 7 septembrie, în deplasare, cu Estonia.

Prăbușirea naționalei României a început în urmă cu 11 ani, la Ljubljana, pe un stadion micuț, de doar 8.000 de locuri. Pe „Central Bezigrad”, Stelea, Chivu, Mutu și Munteanu au pierdut în fața Sloveniei (1-2), iar returul de la București (1-1) nu a făcut altceva decât să încheie ciclul de trei calificări consecutive obținute de tricolori la Mondiale. Odată cu decăderea naționalei noastre, a început și cea a stadionului de la periferia Ljubljanei. Acum, la ceva mai mult de un deceniu distanță de Slovenia – România (2-1), arena e de nerecunoscut. „Mergeți să o vedeți! Mergeți acolo!”, aproape țipă Srecko Katanec, selecționerul ex-iugoslavilor de la acea dublă de coșmar pentru naționala noastră. E indignat că pe o parte din trecutul său se plimbă acum șopârle mici sau șerpi și caută, în cochetul parc Tivoli, tufișuri suficient de mari și de dezordonate pentru a descrie cât mai exact situația arenei Bezigrad.

Declarat monument și lăsat să moară
Acum patru ani, stadionul a fost declarat monument al orașului de către Municipalitatea din Ljubljana. Cel mai faimos arhitect al țării, Joze Plecnik, își pusese mâna pe arenă și nici nu se punea problema ca ea să fie dărâmată. Dar și slovenii, oricât de evoluați ar fi, tot din colțul nostru de lume se trag. „Din cauza unei bucăți de pământ, pe care se ceartă de patru ani, nu se poate face nimic. Iar din stadion a dispărut tot! E incredibil”, continuă Katanec la fel de nervos. Imaginea este șocantă și nu e doar o senzație avută la prima vedere. Cu greu găsești elemente comune cu cele pe care le are un stadion, iar gândul te duce mai degrabă la o relicvă din vremea romanilor, sub stăpânirea cărora slovenii au fost în secolul al II‑lea îH.

Bijuteria care rănește trecutul
La puțin peste un kilometrul de ruinele de la Bezigrad, stă mândru cel mai nou stadion al slovenilor. Stozice e arena pe care tricolorii lui Pițurcă vor juca miercuri seară, iar ea aduce mult cu cea a Petrolului. O frumusețe în gri și verde de 16.000 de locuri, toate acoperite, și un gazon la care Național Arena probabil că râvnește. Amintirile noastre, fie ele atât de amare, rămân însă printre reptilele și buruienile uriașe de pe Bezigrad.

După ratarea prezenței la CM 2002, din Japonia și Coreea de Sud, România a ratat în serie turneele finale, singura prezență fiind la Euro 2008, din Austria și Elveția

Slovenia a jucat de-a lungul istoriei la trei turnee finale: un campionat european (2000) și două Cupe Mondiale (2002 și 2010)
În noiembrie 2001, România ocupa locul 15 în clasamentul FIFA, în timp ce slovenii se aflau pe 25. Acum, ex-iugoslavii au ajuns pe 33, în timp ce tricolorii sunt pe 51!

Pachete de bilete pentru meciurile din preliminarii!
Pentru prima dată în istoria echipei naționale, FRF va scoate la vînzare un pachet de bilete pentru toate cele cinci meciuri de acasă ale echipei naționale din preliminarii CM din 2014, cu Andorra, Olanda, Ungaria, Turcia și Estonia. Biletele vor avea un discount de 30% față de tarifele oficiale. Pentru biletele vîndute la fiecare partidă au fost stabilite două paliere de tarife: pentru jocurile cu Andorra și Estonia biletele costă între 10 și 400 de lei, iar pentru cele cu Olanda, Ungaria și Turcia au prețuri între 20 și 800 de lei.

Publicat: 14 08. 2012, 03:00
Actualizat: 14 08. 2012, 09:44