Edi Iordănescu chiar e un selecționer norocos! Zece momente esențiale în care șansa a fost de partea noastră în preliminariile EURO 2024 | SPECIAL

România e neînvinsă în 2023 și întâlnește Belarus (12 octombrie) și Andorra (15 octombrie), în preliminariile EURO 2024, în două partide ce ne pot apropia și mai mult de turneul final al Campionatului European din Germania.

Edi Iordănescu chiar e un selecționer norocos! Zece momente esențiale în care șansa a fost de partea noastră în preliminariile EURO 2024

Dincolo de meritele echipei lui Iordănescu jr., contextul este mai mult decât favorabil tricolorilor, care beneficiază și de condamnabilul incident armat din Israel, ce pune pe hold, dar zdruncină și moralul principalei contracandidate a României la ocuparea locului doi în grupă.

Catalogat că ar fi un selecționer norocos, Edi Iordănescu, fiul lui Anghel Iordănescu, despre care s-a spus că ar fi avut și el un pact cu șansa, chiar a avut parte de momente delicate, rezolvate cu ajutorul divinității în favoarea noastră. „La anumite grupe sanguine norocul se transmite de la tată la fiu”, a spus Cornel Dinu, despre actualul antrenor al naționalei.

Prosport îți prezintă zece situații în care șansa a fost de partea României în aceste preliminarii:

  • Am avut parte o tragere la sorți, unde am fost în Urna 3, nimerind într-o grupă accesibilă, în special în ceea ce privește adversara din Urna 2, unde în loc de Israel puteam fi în grupă cu Franța, Austria, Cehia, Anglia, Țara Galilor, Bosnia, Serbia, Scoția sau Finlanda.
  • Belarus, una dintre echipele din grupă, socotită o echipă încâlcită și incomodă, nu are drept de joc pe teren propriu, din cauza războiului din ruso-ucrainean, fiind nevoită să joace toate meciuri de acasă, pe teren neutru, în speță la Budapesta.
  • La primul meci din preliminarii, contra Andorrei, echipă care ulterior a încurcat Kosovo și Belarus, am jucat în superioritate din minutul 61, când scorul era 2-0 pentru tricolori.
  • Peste câteva zile, la primul joc pe teren propriu, România a deschis scorul, în meciul Belarus, dintr-o lovitură liberă executată de Stanciu și deviată de un adversar. Pe final, ex-sovieticii ne-au înghesuit serios, dar am rezistat.
  • La meciul contra Kosovo, scor 0-0, gazdele au marcat în minutul 69, dar golul a fost anulat pentru un ofsaid, după intervenția VAR. Portarul Horațiu Moldovan a fost omul meciului, iar în minutul 90 plus 2, Muriqi a ratat o ocazie uriașă, șutând peste de la câțiva metri de poartă.
  • În partida cu Elveția, scor 2-2, am fost dominați copios (possie 67%-33%, șturi la poartă 17-6, cornere 5-1), dar am egalat nesperat după două goluri marcate în minutele 89, respectiv 90 plus 2, ambele reușite de Mihăilă.
  • Contra Israelului, pe teren propriu, repriza a doua a aparținut în totalitate oaspeților, care au avut și două bare. S-a terminat 1-1, dar Israelul a avut pe terenul nostru, în partea a doua a meciului, o posesie de 61%, 12-4 la șuturi spre poartă și 231-134 la capitolul pase.
  • La ultimul joc, 2-0 contra Kosovo, am jucat în superioritate din minutul 42, adversarii pierzându-l pe Muriqi, golgheterul naționalei lor, care a încasat două cartonașe galbene. Singurele două cartonașe roșii acordate în Grupa I au fost în favoarea României.
  • Șansa României nu se oprește aici. Jucăm joi la Budapesta, cu Belarus, care nu poate conta pe portarul titular Plotnikov și pe Savitsky, cel mai bun marcator din lot. Acesta este primul meci în care Belarus mai are șanse de calificare doar teoretice, aluncând la opt puncte de România, respectiv la șapte puncte, de Israel.
  • Nu în ultimul rând, ultima decizie UEFA, venită în contextul atacului Hamas din Israel este tot în favoarea tricolorilor. Pe lângă faptul că fotbaliștii din naționala Israelului sunt în stare de șoc, majoritatea activând în campionatul intern, care a și fost suspendat, UEFA a decis ca Israel să joace, luna viitoare, trei meciuri în șapte zile: Elveția (15 noiembrie), România (18 noiembrie), Andorra (21 noiembrie). Mai mult ca sigur, partidele cu Elveția și România vor avea loc pe teren neutru. Nu se știe încă ce se va întâmpla cu partida Kosovo-Israel, programată duminică, dar și dacă se va juca la data stabilită e clar că oaspeții nu pot fi în cea mai bună stare mentală.

Singurul moment în care putem spune că România a avut ghinion a fost penaltyul ratat de Stanciu, în meciul contra Kosovo, de pe teren propriu.

  • 16 meciuri pe banca naționalei României are Edi Iordănescu: 6 victorii (cu Finlanda, Bosnia, Moldova, Andorra, Belarus, Kosovo), 5 egaluri (Israel – 2, Finlanda, Kosovo, Elveția), 5 înfrângeri (Grecia, Muntenegru-2, Slovenia, Bosnia)

Următoarele meciuri din Grupa I:

12 octombrie: Belarus – ROMÂNIA, Andorra – Kosovo (21:45)
15 octombrie: Elveția – Belarus (19:00), ROMÂNIA – Andorra, Kosovo – Israel (21:45)

15 noiembrie: Israel – Elveția
18 noiembrie: Belarus – Andorra (19:00), Israel – ROMÂNIA, Elveția – Kosovo (21:45)
21 noiembrie: ROMÂNIA – Elveția, Andorra – Israel, Kosovo – Belarus (21:45)

Clasament Grupa I:

Elveția 14 puncte
ROMÂNIA 12 puncte
Israel 11 puncte
Belarus 4 puncte
Kosovo 4 puncte
Andorra 2 puncte

 

 

 

 

 

 

 

Publicat: 11 10. 2023, 11:48