Analiza om cu om după egalul cu Irlanda de Nord. Chipciu a fost cel mai slab de pe teren, Prepeliță și Pintilii, fricoșii de serviciu. Tătărușanu, singura prestație acceptabilă

Irlanda de Nord – România 0-0, un meci la capătul căruia opinia publică din țara noastră a fost dezamăgită de calitatea fotbalului prestat de fotbaliștii pe care Anghel Iordănescu i-a trimis pe teren. Cu toate că, cel puțin din punct de vedere teoretic, România era echipa mai valoroasă, mai tehnică, statistica jocului a arătat că gazdele au pasat mai mult, au tras mai mult pe poartă și au avut o posesie superioară. ProSport a analizat prestația celor 14 fotbaliști care au intrat pe teren la Belfast și vă prezintă concluziile.

Tătărușanu – Excelent în finalul primei reprize, atunci când a scos de sub bară o lovitură de cap trimisă de Evans. Portarul Fiorentinei nu a avut prea multe de apărat până la acea fază. Și a continuat să rămână așa până cu 6 minute înainte de final, atunci când a fost norocos și s-a plasat exact acolo unde a șutat Lafferty, cel care era complet singur în preajma careului mic. A mai fost pus la treabă o dată și a dat satisfacție, păstrând rezultatul de 0-0 pe tabelă. Probabil singurul plus al României după partida de la Belfast.

Papp – Preferat în locul lui Săpunaru pe banda dreaptă, stelistul a avut un început ezitant. A fost inexistent ofensiv în prima parte a meciului, atunci când a fost ținut în apărare de jocul prost al naționalei. A părut că și-a revenit după pauză într-un moment în care România a încercat să joace mai ofensiv și a reușit să participe la faza de atac. 

Chiricheș – Cel mai bun dintre fundașii centrali, jucătorul lui Tottenham a părut destul de familiarizat cu încercările clasice ale nord-irlandezilor și a ținut pericolul la distanță de poarta lui Tătărușanu. Totuși, au lipsit complet ieșirile din defensivă cu mingea la picior, ieșiri cu care obișnuia să destabilizeze pe vremea în care juca în România. 


Grigore – Destul de ezitant și mult prea relaxat pentru un meci cu miză. A început prost, cu o încercare de pasă cu călcâiul care putea să îi pună într-o situație bună pe nord-irlandezi. Lafferty a făcut ce a vrut cu fundașul român, chiar și atunci când a fost vorba despre acțiuni cu mingea la picior, situație în care nord-irlandezul nu a mai avut avantajul taliei.

Sepsi – Nu este o soluție mai bună decât Răzvan Raț și pare că nu poate să fie nici peste al treilea jucător de pe post, olteanul Vătăjelu. A fost pieton pe un bulevard în banda stângă, culoar pe care nord-irlandezii s-au distrat de câte ori au vrut. Proaspăt transferat la Nurnberg, Sepsi a ratat ocazia de a demonstra că se poate înscrie pe lista cu cei care îl pot înlocui pe veteranul Raț.


Prepeliță – Un antrenor se poate declara mulțumit cu prestația mijlocașului după acest meci. Conform fișei postului, Prepeliță și-a făcut treaba, a asigurat liniștea defensivă, a recuperat și a rupt contraatacuri. Însă contra unui adversar modest, așa cum este Irlanda de Nord, Prepeliță ar fi trebuit să își asume și un rol ofensiv, forțând astfel urcarea întregii echipe.

Pintilii – Risipă de efort ca de fiecare dată, dar puține reușite. Nu a avut nicio încercare concretă și reușită de acțiune ofensivă, rezumându-se la a se apăra exact. A fost nervos peste măsură în mai multe momente și a fost aproape de o eliminare încă din prima repriză după o intrare hazardată. 

Torje – Egoist peste măsură în două rânduri în prima repriză, atunci când pasa putea să ducă la goluri ale României. A fost printre puținii tricolori care au produs panică în defensiva gazdelor atunci când a avut mingea la picior, însă nu a putut face nimic de unul singur. Este totuși de remarcat progresul în evoluțiile din ultima perioadă, unul datorat prestațiilor tot mai bune pe care le-a avut în Turcia, la echipa de club.


Maxim – Complet inexistent în prima parte, a eșuat în puținele încercări de dribling și s-a ferit de contactele fizice. A părut să intre mai bine în joc în partea a doua, atunci când a combinat mai des și s-a trezit și în poziție de finalizare. Totuși, a preferat să simuleze cerând un penalty la o fază la care avea la dispoziție variante mai bune. Numărul de pe tricou, 10, ar fi putut îndrepta spre Maxim ochii celor care căutau un coordonator, însă fotbalistul lui VfB Stuttgart nu joacă pe acest post la echipa lui de club.

Chipciu – Îl caracterizează lipsa de limpezime în gândire atunci când ajunge în faze decisive, așa cum s-a întâmplat în minutul 5, atunci când a irosit ceea ce putea să fie o ocazie uriașă, după o recuperare făcută de Keșeru. A continuat să facă risipă de efort în van, iar lipsurile evidente la capitolul tehnică l-au pus în situația jenantă de a da două pase adversarilor în încercarea de a prelua mingea. A pasat și portarului advers din păcate, după ce Keșeru l-a lăsat singur cu poarta. Și-a propus să se facă de râs complet și a reușit în startul reprizei secunde, atunci când a șutat în pâmânt după ce a scăpat pe contraatac, într-o poziție favorabilă. Suferința i-a fost curmată în minutul 60, atunci când a fost schimbat.

Keșeru – O prestație dificil de analizat în contextul în care a avut puține spre deloc mingi utile. A recuperat baloane, precum cel de care și-a bătut joc Chipciu în startul jocului, însă a fost victimă sigură în fața apărării gazdelor atunci când mijlocașii au trimis mingi lungi și înalte pe el.


Au mai intrat:

B. Stancu (min. 60) – S-a agitat la fel de mult precum o făcuse și Chipciu, cel pe care l-a înlocuit, dar cu tot la fel de puține reușite. E un atacant de execuție care are nevoie de un mijlocaș ofensiv puternic care să îl servească corespunzător. Nu a avut parte de asta și jocul său a fost unul fad.

Andone (min. 72) – Debutul jucătorului care a marcat pentru Cordoba în sezonul recent încheiat din Primera Division a fost deloc fericit. Dincolo de rezultat, Andone nu a avut nici timp și nici noroc pentru a ieși în evidență. Mai ales în contextul în care intrarea lui pe teren a părut să coincidă cu momentul în care națioanala României a luat decizia să conserve rezultatul de egalitate.

Tamaș (min. 90) – a jucat prea puțin pentru a fi analizat

Publicat: 14 06. 2015, 10:02
Actualizat: 14 06. 2015, 10:53