5 lucruri pe care trebuie să le știi despre Finlanda: unde fugi în weekend, de ce te-ai duce de bună-voie în Rusia și cum explici la ce e necesară șpaga

E greu să fii finlandez chiar și atunci când naționala ta nu întâlnește România în preliminariile Europenelor din 2016. Faci parte dintr-un popor care abia trece de 5 milioane de suflete într-o țară uriașă, Nokia, gigantul care a făcut PIB-ul mare în ultimele decenii, tocmai și-a dat obștescul sfârșit, vremea se împarte în două – ori foarte frig, ori călâie -, iar granița cu Rusia este exagerat de mare. Te descurci, totuși, și ești al șaptelea cel mai fericit om pe pământ, conform statisticilor oficiale, și ăsta este parțial meritul tău, parțial meritul naturii. Îți plac – logic – sporturile de iarnă, n-ai efuziuni religioase, ai un câștig bun, ești relaxat și așa sunt și copiii tăi, care beneficiază – potrivit acelorași date la nivel mondial – de cel mai bun sistem de învățământ. Nu-ți imagina că te dă afară din casă cultura generală, când întâlnești un român care-ți face adunări, scăderi, înmulțiri și împărțiri fără calculator te uiți la el ca la mașini străine, dar asta contează mai puțin, important e că școala te ajută foarte bine să îți găsești vocația în viață.


Peisaj din Parcul Național Koli, din regiunea Karelia

Iată câteva lucruri care creionează personalitatea poporului a cărei reprezentativă o întâlnim astă-seară, așa cum au fost observate chiar la fața locului de reporterul ProSport în urmă cu câțiva ani, dar și descrise de câțiva români care, scârbiți de mineriadele lui Iliescu, au ales acum peste două decenii să se stabilească la capătul lumii, în Finlanda.

1. Ai un serviciu foarte bine plătit, o casă călduroasă în oraș și una de vacanță, unde te retragi împreună cu prietenii vineri, imediat după ce termini slujba. Țara e de vis, cu peisaje fabuloase, iar vilele de vacanță sunt construite, de obicei, pe malul unuia dintre zecile de mii de lacuri din țară, în mijlocul pădurilor nesfârșite, care sunt tăiate doar de autostrăzile impecabile. Mai revii acasă abia duminică seara, de obicei într-o stare destul de deteriorată, obiceiul locului fiind consumul de alcool în exces. Finlanda este una dintre țările unde, în ciuda eforturilor depuse de autorități, apetitul pentru spirtoase este foarte ridicat și unde poți vedea adesea pe străzi femei într-o stare de ebrietate greu de descris.


Orice finlandez care se respectă are o căbănuță de vacanță, pe malul unui lac și în inima pădurii, unde se retrage la sfârșit de săptămână FOTO: Guildtravel.com

2. Pentru că băutura are prețuri prohibite, pleci cu bacul în excursii bahice peste golf, la Sankt Petersburg, unde vodca e ieftină, iar fetele – la fel de frumoase ca și la Helsinki. Pe drum te delectezi cu sandvișuri de hering sărat.

3. Singura modalitate în care poți supraviețui lungilor luni de iarnă polară într-o țară tăiată de Cercul Polar este să-ți calculezi matematic ieșirile în aer liber. „Dimineața, când plecăm la serviciu, intrăm din casă direct în garaj, unde pornim mașina. Porțile se deschid și închid cu telecomanda. Drumul îl facem în mașină până la muncă, unde oprim în parcarea subterană. Frigul e nimicitor, adesea ajunge la minus 30 de grade Celsius”, povestește un român stabilit la începutul anilor ”90 la Helsinki.

4. Finlanda e o țară unde nu se cerșește. Din acest motiv, năpăstuiții care fac asta sunt un fel de vedete în orașele lor, ei fiind atât de puțini încât sunt cunoscuți de toată lumea.

5. Copiii nu știu să fure și nici ce e aceea mită. Nici adulții nu se descurcă mult mai bine. „Fetița și băiețelul meu au aflat ce e șpaga prin clasa a patra, când i-am adus în vacanță la bunici, în România. M-au întrebat de ce tataie a trebuit să dea bani și cafea la casa de pensii, când a mers să rezolve ceva acolo. A fost complicat să le explic că tataie avea nevoie ca funcționarele să își facă timp și pentru el. N-au înțeles, m-au întrebat dacă nu sunt deja plătite cu salariu pentru treaba asta”, a relatat românul discrepanța dintre cele două civilizații văzută prin ochiii copiilor săi.

Publicat: 14 10. 2014, 15:33
Actualizat: 14 10. 2014, 15:41