Momentul istoric din fotbalul românesc a sosit: „Să ne luăm adio împreună!” | FOTO

Momentul istoric din fotbalul românesc a sosit: „Să ne luăm adio împreună!”
Vezi galeria foto - 10 poze

Momentul istoric din fotbalul românesc, reprezentat de demolarea arenei „Nicolae Dobrin” din Pitești, a sosit, iar fanii celor de la FC Argeș au fost invitați să participe la această ceremonie, care se va desfășura duminică de la ora 18:30.

Momentul istoric din fotbalul românesc a sosit: „Să ne luăm adio împreună!”

După o așteptare destul de lungă, a fost aprobat proiectul pentru demolarea actualului stadion din Pitești și înlocuirea lui cu o arenă modernă, care ar urma să aibă o capacitate de circa 15.000 de locuri. Costul total al acestui proiect a fost estimat inițial la aproximativ 70 de milioane de euro.

„Pe 2 mai 1964, piteștenii urcau în Trivale și se bucurau de noul stadion al Piteștiului. Astăzi, 17 septembrie 2023, ora 18:30, sunteți invitați să ne luăm adio împreună de la locul căruia i-am spus ACASĂ timp de aproape șase decenii.

Arena noastră are o istorie bogată. Ideea construirii sale a venit după ce vechea arenă, cea din Ștrand, devenise neîncăpătoare. În 1962, echipa argeșenilor promova pentru prima dată în Divizia A și umplea meci de meci micuța arenă. Din aceasta, construită în 1936, încă se păstrează tribuna 1, aceasta fiind amplasată în parcul cu același nume.

Primăria și Armata au făcut front comun și au început amenajarea gropii de lângă cimitir și, după mai bine de un an de muncă, stadionul a fost gata la începutul anului 1964. După moda vremii, arena a primit numele de 1 Mai pentru a onora caracterul muncitoresc al realizării sale.

Inaugurarea a avut loc pe 2 mai 1964, cu un meci amical disputat între Dinamo Pitești și Spartak Sofia, scor 4-2 pentru alb-violeți. Primul gol din istoria arenei a fost marcat de Nicolae Naghi, în minutul 34 al acelei partide, urmând ca până la final să reușească un Hattrick, Mircea Stoenescu fiind celălalt marcator al nostru.

De-a lungul anilor, stadionul din Trivale a cunoscut câteva etape de modernizare: a fost instalată pista de atletism, au fost amenajate vestiarele, tunelul de acces și spațiul destinat băncilor de rezerve. Până la Revoluție, au fost înălțate tribunele și a început amenajarea Tribunei a II-a.

Prima modificare post 1989 a fost cea a numelui stadionului. Denumirea de «1 Mai», atât de uzitată de regimul comunist a fost înlocuită cu cea de «Municipal». Modernizările au continuat, au fost instalate scaune în locul gradenelor existente, moment în care capacitatea s-a redus la 16.500 de locuri.

În anii 2000 s-a reamenajat Centrul de Copii și Juniori. Acesta a fost botezat «Leonte Ianovschi», în cinstea omului care a pus Piteștiul pe harta marilor pepiniere ale fotbalului românesc. În 2003 stadionul a primit numele celui mai mare fotbalist român, Nicolae Dobrin. Anul acesta s-au împlinit 20 de ani de la această schimbare istorică.

A fost apoi schimbată tabela, a fost înlocuit gazonul, iar în 2008 a fost inaugurată instalația de nocturnă. O instalație ce putea fi montată cu 36 de ani în urmă, dacă Ceaușescu ar fi acceptat oferta lui Santiago Bernabeu pentru Nicolae Dobrin.

La Pitești au fost instalați șase stâlpi de nocturnă, fiind singurul stadion din România cu un astfel de sistem. Inaugurarea s-a făcut pe 25 mai 2008, între două echipe formate din fostele glorii ale Argeșului.

Pe 10 august 2008, a mai avut loc un eveniment important, la meciul dintre FC Argeș și FC Brașov, în etapa a III-a a Ligii I, Argeșul tocmai ce împlinise 55 de ani, iar înaintea meciului a fost un concert susținut de formația Boney M.

Ultimul meci oficial al echipei noastre pe stadionul Nicolae Dobrin a fost 18 mai 2023, o victorie cu 3-0 în fața celor de la Petrolul. Ultimul gol marcat este cel al lui Antonio Jakolis, în minutul 93, dintr-o lovitură liberă perfect executată.

Recordul de asistență a fost stabilit pe 7 noiembrie 1979 când peste 25.000 de suflete s-au înghesuit pentru a vedea meciul dintre FC Argeș și Nottingham Forest, din turul II al Cupei Campionilor Europeni.

Stadionul a fost arhiplin de mai multe ori, dar amintim aici partidele internaționale disputate la Pitești. Au jucat pe bătrânul nostru stadion echipe ca: Real Madrid, Valencia, Panathinaikos, Fenerbahce, AEK Atena, Dinamo Zagreb, Lazio, Toulouse, Ferencvaros, Celta Vigo, Utrecht, Aberdeen etc.

Sperăm ca pe gazonul noii arene să calce adversari la fel de mari, iar piteștenii să vadă din nou cum echipa lor face trofeului de campioană a României un tur de onoare al stadionului.

2 mai 1964 – 17 septembrie 2023

Îți mulțumim, bătrâne stadion! Adio!”, a fost mesajul transmis cu această ocazie de către cei de la FC Argeș prin intermediul Facebook.

Publicat: 17 09. 2023, 16:41