LUCESCU 70 | Prietenul românilor: „Nu a refuzat pe nimeni. I-a ajutat pe toți, chiar și pe necunoscuți”. 10 fotografii de arhivă din perioada Dinamo | IL LUCElebrating football

Mircea Lucescu nu a uitat niciodată de unde a plecat. Copilăria grea, plină de neajunsuri, i-a rămas ca reper al bunului simț și o măsură în tot ce a întreprins ulterior, indiferent de nivelul la care a ajuns. „A crescut într-o familie săracă, dar era extrem de politicos și atent cu toți în jurul său”, spun cei care l-au cunoscut în primii ani ai venirii sale la Dinamo.

Felul său de a fi generos și înțelegător l-a făcut iubit de toți cei din jur. Un angajat din clubul Dinamo povestește: „Și înainte de 1989 mulți fotbaliști erau aroganți. Îi priveau de sus pe toți cei care lucrau la stadion, fie ca erau îngrijitori sau fotografi. Mircea Lucescu avea însă o răbdare incredibilă cu toți. «Lăsați-i să-și facă treaba, câștigă și ei o pâine», spunea de fiecare dată el”.

În acei ani, la clubul Dinamo a fost alocat un post de colonel de miliție, pentru care au fost propuși Mircea Lucescu și Florea Dumitrache, care încă trăia din statutul său de fostă glorie dinamovistă. „Lucescu s-a dat la o parte, a renunțat în favoarea lui Dumitrache. Era pe val ca antrenor și a spus că el mai are și alte oportunități și că meseria ar putea să-l ducă oricând în altă parte”, povestește aceeași persoană.

Cu antrenorul de box după el, în Italia

În 1990, când a plecat la Pisa, Mircea Lucescu l-a luat cu el și pe antrenorul de box Dumitru Dorobanțu, pe atunci angajat ca subofițer de miliție. „Ne împrietenisem de câțiva ani. Era foarte amabil cu respectuos cu toți. M-a luat cu el în Italia pe post de șofer al familiei, însă nu am fost niciodată privit însă doar șofer, ci ca un prieten. Doi ani am stat cu Mircea la Pisa, până a plecat la Brescia. M-ar fi luat mai departe cu el, dar mi se făcuse dor de familie. Cât am stat la Pisa, a fost ca un aspirator de români. I-a ajutat pe toți cei care i-au cerut ajutorul, chiar dacă nu-i cunoștea. Pe mulți i-a angajat pe la stadion, ca îngrijitori. Când veneau delegații din țară, ziariști sau oficiali, nu exista să nu iasă cu ei, la masă sau în oraș. Mutase în Italia ospitalitatea de acasă”, spune Dumitru Dorobanțu, cel care îl antrenează pe campionul european de tineret la box Andrei Arădoaie.

Mircea Lucescu a întins o mână de ajutor românilor peste tot pe unde a fost ulterior. Proiectul „Brescia romena” este cel mai cunoscut, cu Hagi, Răducioiu, Lupu, Dabău și Mateuț, dar și la Beșiktas (Turcia), și la Șahtior a avut alături de el români în staff și în echipă. Că așa a este Mircea Lucescu, nu uită niciodată de unde a plecat!

Fotografii din arhiva CS Dinamo

Publicat: 29 07. 2015, 18:14
Actualizat: 29 07. 2015, 18:38