LPF a publicat ultimatumul pentru Vassaras. Grecul e somat fie să răspundă rapid, fie să demisioneze, împreună cu toți membrii din conducerea arbitrajului

Războiul pornit de conducătorii de cluburi din Liga 1 împotriva arbitrilor a căpătat miercuri contur concret pe site-ul LPF, unde a fost publicată o adresă ultimativă semnată de Gino Iorgulescu, președintele Ligii, către Comisia Centrală a Arbitrilor. Conflictul mocnește de ceva vreme și a izbucnit luni, în ședinta Comitetului Executiv al FRF. Reprezentanții cluburilor au cerut luni mai multe lucruri, inclusiv demisia lui Alexandru Deaconu, cel care conduce de facto CCA în lipsa președintelui Vassaras, aflat mai mult în Grecia.

Documentul semnat de Iorgulescu conține, sub forma unei solicitări politicoase către Vassaras, un ultimatum dur, structurat în 13 puncte. CCA e somată să prezinte, printre altele, criteriile de promovare a arbitrilor și de delegare a acestora la meciuri, criteriile după care se întocmește lista FIFA, să se prezinte sistemul de sancțiuni împotriva celor care greșesc, criteriile de alcătuire a corpului de observatori și de delegare a acestora.

Există însă și cereri care sugerează că șefii de cluburi au mari îndoieli asupra seriozității cu care grecul Vassaras se ocupă de arbitrajul din România. Acesta e somat să trimită procesele verbale întocmite la ședințele CCA de la venirea lui Vassaras, strategia CCA pe termen scurt, mediu și lung și Regulamentul privind Organizarea și Desfășurarea Activității Arbitrilor. 


Adresa publicată miercuri pe site-ul LPF

Ultimatumul lui Iorgulescu se încheie în termeni duri: „În final, vă precizez că voi formula și public întrebările de mai sus, pe pagina oficială de internet a LPF, deoarece consider că a sosit momentul ca activitatea CCA să devină una transparentă și adaptată unui model occidental, caracteristic campionatelor de top din Europa. Dialogul instituțional și bunele relații care ar trebui să existe între LPF și CCA impun comunicarea către LPF a informațiilor solicitate. De asemenea, în situația în care nu îmi veți comunica cele solicitate în termenul indicat mai sus și veți refuza să contribuiți la asigurarea unui climat de normalitate pentru fotbalul profesionist, mă voi afla în situația neplăcută de a solicita în mod public demisia Dumneavoastră și a celorlalți membri ai CCA.”

Este, practic, o cerere de demisie mascată, deoarece Vassaras, care de când a fost numit la șefia CCA a stat foarte puțin timp în România, nu are pur și simplu ce să trimită la unele dintre punctele enumerate de Iorgulescu.


Finalul cererii lui Gino Iorgulescu nu lasă loc de interpretări

De la începutul campionatului, scandalurile legate de arbitraj s-au ținut lanț. S-a aflat că Vassaras nu și-ar onora atribuțiile pentru că trece rar pe la București, că unii dintre arbitrii suspendați pentru greșeli grave în România sunt trimiși să conducă meciuri, pe bani mulți, în Qatar, că delegările pe care le făcea până de curând Patrițiu Abrudan erau modificate ulterior de alte persoane. Nu numai șefii de cluburi din Liga 1 sunt revoltați. Conducătorii și antrenorii din Liga 2 au făcut scandal la multe meciuri și s-au plâns că pur și simplu n-au cui să reclame faptele brigăzilor de arbitri.

Publicat: 12 11. 2014, 13:21
Actualizat: 12 11. 2014, 13:22