Lovitura sfârșitului de an: cum vrea FRF să transforme fotbaliștii de top ai României în antrenori cu licență PRO! Nume grele salvate de un deceniu de muncă „inutilă” | EXCLUSIV

Adrian Mutu și Mirel Rădoi au terminat în cele din urmă cursurile pentru obținerea licenței PRO, iar examenele le-au luat cu brio.

Însă, cei doi foști mari internaționali ai României, cu 77 de meciuri sub tricolor și 35 de goluri, selecționerul U 21, respectiv 68 de meciuri și 3 goluri, selecționerul primei reprezentative, au avut nevoie să treacă prin școala de antrenori de ani de zile că să ajungă la obținerea licenței PRO.

Lovitura sfârșitului de an: „O vom rezolva cât de curând. Nu putem să îi lăsăm pe foștii mari jucători să se chinuie în școala de antrenori 10 ani!”

ProSport a aflat că oficialii din FRF vor să schimbe regulamentul pentru obținerea licenței PRO, deoarece nu li se pare normal că jucătorii care au peste 15-20 de meciuri în naționala României, ca să nu spunem de cei cu peste 50 de meciuri sub tricolor, sau chiar peste 100 de meciuri, cazul lui Răzvan Raț, să stea prin școala de antrenori aproape 10 ani ca să ajungă la obținerea licenței PRO.

Mihai Stoichiță, directorul tehnic al FRF, a confirmat pentru ProSport informația respectivă și ne-a oferit detalii despre schimbarea regulamentului. „Veștile circulă repede pe la voi, dar aveți informații corecte. Avem deja discuții avansate despre găsirea unei soluții pentru schimbarea regulamentului.

(Adi Mutu și Mirel Rădoi au obținut licența PRO)

Nu e normal ca foști mari jucători ca Adrian Mutu, Mirel Rădoi, Răzvan Raț, cel care are peste 100 de meciuri la națională, să stea aproape 10 ani prin școală ca să ajungă la obținerea licenței PRO. Ei termină cu fotbalul pe la 35 de ani, să spunem, nu? Păi ce facem? Așteptăm să facă peste 40 de ani, ca să să nu spunem 43-45 de ani ca să ajungă și ei la obținerea licenței PRO? Dacă o ei de la școala pentru C, B, A și cursurile pentru licența PRO trebuie să stai prin școală 10 ani. E foarte mult și îi putem pierde pe oamenii ăștia.

Sau dacă cei care încă sunt în activitate și au și ei destule meciuri la națională ca Săpunaru, Chiricheș, Tătărușanu, Dragoș Grigore și vor să se facă antrenori trebuie să stea săracii 10 ani prin școala de antrenori ca să ajungă la obținerea licenței PRO? Nu prea este normal și vrem să schimbăm lucrurile”, a spus Stoichiță.

„Aștept de la Burchel un raport și propuneri concrete ca să pot să i le prezint oficial lui Răzvan Burleanu”

În continuare, Mihai Stoichiță ne-a declarat: „După câte am spus mai devreme, deja am demarat acolo în FRF discuțiile între noi, iar eu voi aștepta un raport de la directorul școlii de antrenori, Lucian Burchel, cu privire la această schimbare pe care dorim să o facem. Vrem ca unii jucători care au jucat un anume număr de meciuri la națională să intre direct la cursurle pentru Licența PRO. Nu trebuie să o ia de la C, B, A și apoi cursurile pentru Licența PRO, că vor înnebuni.

                                                                                        (Mihai Stoichita participa la Adunarea Generala a Federatiei Romane de Fotbal)

Numărul de meciuri pe care jucătorii de națională trebuie să le aibă, ca să se încadreze la această schimbare și să intre direct la cursurile pentru obținerea licenței PRO, încă nu l-am stabilit. Că vor fi 15-20 de selecții minimum la națională, nu știu să vă zic de acum că încă nu am stabilit. Dar trebuie să venim în ajutorul unor astfel de foști jucători. Cred că în primăvară vom stabili totul și vom trece schimbarea regulamentului prin Comitetul Executiv, dar nu înainte de a mă duce la Răzvan Burleanu să îi prezentăm un proiect final. Trebuie să găsim cât mai repede o modalitate de faclități pentru asemnea foști fotbaliști de națională”, a spus Stoichiță.

Antrenorii care au susținut ultimul examen pentru obținerea licenței UEFA PRO

Mirel Rădoi, Adrian Mutu, Nicolae Constantin, Octavian Chihaia, Marius Măldărășanu, Dorin Goian, Florin Bratu, Nicolae Grigore, Costin Curelea, Laszlo Balint, Cristian Todea, Dinu Todoran, Valentin Negru, Nicolae Croitoru, Daniel Sima, Andrei Erimia, Irina Giurgiu, Dumitru Suciu.

Publicat: 26 12. 2020, 20:04
Actualizat: 26 12. 2020, 20:41