Viitorul, revelația sezonului în Liga 1! Hagi și drumul spre glorie: de la retrogradare spre podium, în trei ani

  • A mai rămas o singură etapă din tur, iar Viitorul ocupă locul 2, cu 23 de puncte. Ceea ce mulți priveau la începutul anului ca pe un foc de paie s-a transformat în surpriza plăcută a acestui sezon, iar mulți oameni de fotbal cotează acum echipa lui Hagi cu șanse reale în lupta pentru titlu

După chinul la care a fost supus în sezoanele anterioare, Gheorghe Hagi s-a decis la sfârșitul stagiunii trecute să-și aducă echipa la un nivel la care să scape de emoțiile retrogradării.

De la promovarea obținută în 2012, Viitorul „Regelui” Hagi nu a mai coborât de pe prima scenă fotbalistică a României. A reușit mai multe reveniri spectaculoase pe finalurile de campionat, cu victorii succesive împotriva granzilor din București.

În sezonul 2012/2013, Viitorul a terminat pe locul 13, cu 8 victorii, 12 egaluri și 13 înfrângeri. A reușit miraculos să se salveze de la retrogradare cu victorii împotriva Stelei (5-2, în Ghencea) și a lui Dinamo (3-2, la Constanța). După aceste victorii uriașe pentru o echipă nou promovată la acea vreme, lumea fotbalistică din România și-a pus câteva semne de întrebare cu privire la corectitudinea acelor meciuri. Mai ales cel împotriva Stelei, când antrenorul roș-albaștrilor de atunci, Laurențiu Reghecampf alinia o echipă compusă din mai multe rezerve, iar Viitorul reușea o victorie răsunătoare.

Mutări cu efect pozitiv în această vară

Dacă în sezonul trecut s-a zbătut pe sinteticul de la Chiajna, fără un aport însemnat al fanilor, Viitorul s-a întors în acest an la Constanța, pe stadionul construit la Ovidiu. Mutarea pe noua arenă a fost doar primul pas al revirimentului echipei lui Hagi. Au urmat permutări masive în lotul de jucători: 24 de plecări sau finaluri de împrumut și 20 de fotbaliști sosiți în curtea celor de la Viitorul.

Printre cei mai experimentați jucători sosiți în această vară la echipa lui Gică Hagi se numără Florin Cernat (35 de ani) venit de la Oțelul, Raul Ciupe (31 de ani) venit de la „U” Cluj, Adnan Aganovic (27 de ani) venit de la FC Brașov, Ioan Filip (26 de ani) sosit de la Petrolul, Vlad Achim (26 de ani) venit de la Ceahlăul Piatra Neamț, Aurelian Chițu (24 de ani), revenit la Astra după aventuri eșuate la Valenciennes și PAS Gianinna.

715 meciuri au strâns în Liga 1 cei mai experimentați fotbaliști din lotul Viitorului

Chiar dacă și-a adus câțiva jucători cu experiență, echipa lui Hagi se bazează și pe  jucătorii tineri produși de academie sau reveniți la Viitorul după experiențe în străinătate. Fotbaliști precum Ianis Hagi (foto jos), ajuns între timp și căpitanul echipei, Carlo Casap (ambii 16 ani), Răzvan Marin (19 ani), Florin Tănase, Bogdan Mitache, Alexandru Buzbuchi și Ionuț Vînă (toți 21 de ani), Dragoș Nedelcu (18 ani) și Robert Hodorogea (20 de ani) au prins minute bune în primul eșalon din Romănia, iar unii dintre ei au și câteva goluri marcate în Liga 1.

Toate mutările pe care Hagi le-a făcut în această vară la echipă s-au dovedit câștigătoare și par a avea o înfluență pozitivă pe termen lung. Practic, la club s-a format un amalgam între jucătorii tineri, dornici de performanță și cei mai experimentați jucători noi transferați.

23,8 ani este media de vârstă a echipei patronate de Gheorghe Hagi

Liga 1, prima scenă pentru tinerele talente din Academie

Academia înființată de Hagi la Ovidiu a părut foate productivă în ceea ce privește tinerele talente încă de la începutul activității sale, dar în special de când Viitorul Constanța a reușit să promoveze în Liga 1.

Începând din sezonul 2012/2013, Viitorul a exportart jucători talentați în România și Europa. Primul transfer notabil a fost cel a lui Gabi Iancu, ajuns la Steaua după un tur de campionat în care reușea opt goluri și patru pase decisive. Sezonul 2013/2014 aducea următoarele mutări de marcă ale Academiei Hagi:  Mihai Bălașa la AS Roma Primavera și Aurelian Chițu la Valenciennes, în Franța.

În stagiunea imediat următoare, echipa lui Gică Hagi îi dădea pe Alin Toșca la Steaua, fundaș care mai trecuse pe la juniorii Stelei și pe Ionuț Larie la CFR Cluj. Cele mai importante mutări au avut loc în acest an, când Viitorul l-a trimis pe Cristi Manea la Chelsea pentru 2,7 milioane de euro, după ce acesta a devenit cel mai tânăr din naționala României și pe fiul „Regelui”, Ianis Hagi la Fiorentinaîn schimbul a un milion de euro.

5,6 milioane de euro a câștigat din transferuri FC Viitorul de-a lungul anilor

După mutarea pe stadionul din Ovidiu, echipa constănțeană se bucură de un număr însemnat de fani la fiecare dintre meciurile de acasă. Viitorul stă comfortabil după 12 meciuri scurse din campionat, pe locul doi, la un punct în spatele liderului Astra.

Dacă va continua evoluțiile bune și în restul etapelor rămase din sezonul regulat și va prinde un loc în play-off, Viitorul va fi aproape sigură de prezența în viitoarea ediție a cupelor europene, iar mulți specialiști se declară convinși că trupa lui Hagi va avea un cuvânt de spus și în lupta pentru titlu.

23 este numarul punctelor acumulate de FC Viitorul în acest sezon, după 12 etape

articol scris de Andrei Pal

Publicat: 01 10. 2015, 09:18
Actualizat: 01 10. 2015, 09:25