Se întoarce UTA Arad în cupele europene după o jumătate de secol? Laszlo Balint, discurs temperat: „E un surplus de motivație, să rămânem ancorați în realitatea momentului!”

Cu toate problemele legate de meciurile de pe teren propriu, unde a strâns doar 8 puncte, UTA e echipa nou-promovată ce stă cel mai bine în clasamentul Ligii 1 din 2017 încoace. Arădenii sunt pe poziția a 7-a după 25 de runde și, matematic, au șanse bune să prindă un loc în play-off, doar că programul până la finele sezonului regulat îi ține cu picioarele pe pâmânt.

„Roș-albii” mai au de jucat cu primele patru clasate, CFR Cluj, FCSB, Craiova și Sepsi, plus Astra, o formație în mare foame de puncte.

Doar că și în cazul în care ar rata prezența în TOP 6 la finalul celor 30 de runde, „Bătrâna Doamnă” poate o realiza o performanță deosebită pentru istoria și suporterii ei.

UTA  Arad are șanse la locurile de cupe europene. Laszlo Balint face apel la realitate: „E un surplus de motivație”

Dacă va rămâne a pe poziția a 7-a sau măcar a 8-a după terminarea play-outului și va câștiga primul baraj, teamul de pe Mureș își poate câștiga dreptul de a contesta prezența în cupele europene a echipei de pe locul 3 sau 4, în funcție de cine câștigă Cupa României.

Și dacă se va impune și în acest baraj pe terenul echipei de play-off, atunci UTA se poate întoarce după aproape o jumătate de secol pe scena europeană. Sigur, e vorba desprea noua competiție gândită de UEFA, Conference League, dar performanța ar fi extraordinară pentru un club care acum două sezoane termina pe locul 13 în Liga a 2-a.

„Stimulativ, dar drumul e lung”

Până una alta, Laszlo Balint nu dorește să se gândească atât de departe, dar recunoaște că există o motivație suplimentară pentru atacarea locurilor 7-8, dacă prezența în play-off nu va fi posibilă.

„Obiectivul clubului în acest sezon este foarte clar, menținerea în prima ligă. Obiectivul meu personal nu îl spun pentru că este unul destul de ambițios. În schimb, obiectivul din vestiar este să încercăm să scoatem maximum posibil. Raportat, bineînțeles, la obiectivul clubului, în așa fel încât la sfârșit să fim mulțumiți cu poziția pe care o ocupăm în clasament și de rezultatele muncii noastre. E adevărat că structura competiției din acest an aduce un surplus de motivație. Și mă refer la ocuparea locurilor 7-8, care, pe lângă menținerea în prima ligă, duce la un alt baraj împotriva echipei de pe locul 4 (probabil Balint consideră ca CS U Craiova e cea mai îndreptățită să câștige Cupa și să se claseze la final și în primele trei formații ale Ligii 1) ca un ultim tren spre competițiile europene. Este stimulativ, dar până acolo este drum lung. Important este să rămânem ancorați în realitatea momentului, să încercăm să scoatem absolut tot ce se poate scoate din orice joc, orice repriză, orice minut. Așadar, ne bucurăm că există această structură a competiției care să ne permită să sperăm inclusiv din calitatea de participantă la turneul play-out la intrarea în cupele europene, dar, repet, mai este foarte mult până acolo”,  a punctat antrenorul UTA-ei.

Ultima participare a UTA-ei în cupele europene, mai exact în Cupa UEFA, datează din toamna lui 1972, când era eliminată în primul tur de suedezii de la IFK Norrkoping, 1-2 şi 0-2. Ultimul gol al arădenilor în Europa poartă semnătura legendarului Ladislau Brosovszky, în acea înfrângere cu gol marcat în faţa nordicilor. Cea mai importantă performanță europeană reușită de UTA în cupele europene datează din toamna anului 1970, când campioana lumii, Feyenoord Rotterdam, era eliminată din Liga Campionilor Europeni după 1-1 în Olanda și 0-0 la Arad.

Ultima înfrângere a unei campioane a României la Arad datează de acum 27 de ani: „Ne bucurăm când bifăm borne istorice în istoria UTA-ei”

O altă bornă istorică ar putea fi atinsă de „roș-albi” și după jocul de sâmbătă seara, cu CFR Cluj. Au trecut 27 de ani de când „Bătrâna Doamnă” a fotbalului românesc, ce împarte titulatura de „Campioană a Provinciei” chiar cu adversarul din weekend (ambele având câștigate câte 6 titluri), a bătut la Arad o campioană en-titre a României. Pe 10 noiembrie 1993, UTA trecea cu 1-0 de Steaua lui Ilie Dumitrescu, Prodan, Adrian Ilie, Lăcătuș sau Gâlcă, după reușita lui Adi Ungur, azi antrenor al Academiei clubului.

„Eu am mai spus-o, pe mine nu mă interesează neapărat să bifăm recorduri. Scopul meu, meseria mea este să muncesc în fiecare minut, în fiecare zi, în fiecare săptămână pentru a dezvolta această echipă din punct de vedere sportiv, în ciuda tuturor problemelor și provocărilor cu care ne-am confruntat în ultima perioadă. E adevărat că ne bucurăm atunci când bifăm niște borne importante pentru istoria acestui club.

Acest lucru ne stimulează și mai mult și încercăm să ridicăm și noi ștacheta în ceea ce privește exprimarea echipei în acest sezon atipic. Structura competiției este aparte, probabil unică în istoria Ligii 1 și tocmai de aceea noi încercăm din postura de nou promovată să onorăm cât se poate de bine prezența în primul eșalon. Bineînțeles, rămânând foarte concentrați la tot ce înseamnă obiectivul clubului în acest sezon”, a mai transmis Laszlo Balint.

Va reamintim că după acel 1-0 din tur, semnat Ioan Hora, UTA se bucura din nou de o victorie pe terenul lui CFR Cluj după 47 de ani! Duelul din cadrul etapei cu numărul 26 a Ligii 1, dintre arădeni și clujeni începe sâmbătă seara, de la ora 21,30.

Publicat: 04 03. 2021, 18:33