Unii lenți și blocați, alții cu „lungă și p-adoua”. Concluziile unei seri cu derby dezamăgitor, în Bănie

26.000 de fani au plecat dezamăgiți acasă, după CSU Craiova – CFR Cluj, un derby care n-a generat spectacol.

CSU Craiova – CFR Cluj n-a fost un derby de titlu, decât prin prisma clasamentului. Dacă n-ai fi cunoscut configurația play-off-ului, n-ai fi spus niciodată că cele două echipe se luptă pentru campionat. Un joc care n-a avut mai nimic, nici spectacol, nici încrâncenare, parcă nici cine știe ce ambiție. Cuvântul derby este, de multe ori, sinonim cu spectacolul și emoția, dar Craiova – CFR n-a avut aceste atribute.

„Lungă și p-adoua”, la perfecție

În mai 2017, Gică Hagi penaliza stilul de fotbal despre care credea că poate caracteriza fotbalul românesc în ultimul deceniu. „De 10 ani jucăm lungă și p-adoua. Am luat modelul italian. Avem fundași care dau lungă și bufa”, spunea Hagi. Vorbele sale s-au regăsit perfect în jocul CFR-ului de la Craiova. Fundașii centrali ai lui Dan Petrescu au fost responsabili cu construcția simplistă. În special Vinicius, dar și Boli au aruncat non-stop mingi de 50-60 de metri către Omrani, nevoit să ducă dueluri aeriene cu cei trei fundași ai lui Mangia. Astfel, mijlocașii au avut doar sărcina de a urmări unde poate sări mingea, din eventualele devieri ale atacantului. Acesta a fost stilul de atac al CFR-ului, la Craiova. Fundașii laterali au rămas blocați în defensivă, aproape în permanență, iar momentele în care CFR a încercat să construiască acțiuni ofensive la nivelul solului s-au putut număra pe degete. În aceste condiții, Mangia a fost foarte bine pregătit de întâlnirea cu Petrescu. Fundașii săi au câștigat majoritatea duelurilor aeriene cu Omrani, iar Bancu și Martic au ocupat poziții mai defensive decât de obicei, ca și Zlatinski și Santos.

Pressingul lui Petrescu l-a „sufocat” pe Mangia

Marea reușită a elevilor lui Dan Petrescu a fost faptul că înțepenit formația Craiovei și i-au „sufocat” pe olteni, în faza lor de construcție. CFR a stat sus, de multe ori în terenul advers, atunci când fundașii lui Mangia începeau construcția. Cu jucătorii clujeni în poziții avansate, Craiova a pierdut multe mingi în faza preliminară a atacurilor. Mijlocașii centrali ai lui Mangia au fost neputincioși, iar cei trei atacanți au devenit inutili. Craiova n-a avut controlul jocului, decât în puține momente și n-a putut stăpâni posesia.

Craiova lentă, Mitriță egoist

Marea problemă a Craiovei a fost că n-a putut să dejoace pressingul CFR-ului, care i-a stricat majoritatea atacurilor. Motivul a fost lentoarea cu care oltenii au construit, atunci când au avut posesia și, de aici, și lipsa de opțiuni. Cu o echipă lentă în spate, incapabilă să-i pună în poziții periculoase și să le furnizeze mingi de calitate, Mitriță și Băluță au coborât mult pentru a primi balonul. Primul și-a luat prea în serios titulatura de nou star al echipei. A încercat să creeze faze de unul singur, dar driblingurile sale au fost blocate, de cele mai multe ori.

Rezervele inutile

În condițiile în care culoarele spre poartă păreau blocate, în ambele părți, fanii din tribune sperau ca rezervele să schimbe ceva. La gazde s-a văzut aici faptul că lotul este mai „subțire” valoric decât al celorlalte combatante la titlu. Au intrat Glavina, Mateiu și Gardoș, dar fără să aducă ceva nou. Dincolo, CFR a avut nume importante pe bancă. Costache și Ioniță au intrat la mijlocul reprizei secunde, dar nici ei n-au fost cu nimic mai presus față de cei pe care îi înlocuiseră. Dan Petrescu a ales să-l introducă pe golgheterul Țucudean abia în minutul 87 și n-am avut nicio realizare notabilă a vreunui jucător venit de pe bancă.

Egal pentru FCSB

Concluzia după Craiova – CFR este că a fost seara FCSB-ului, care ar putea trece pe primul loc astăzi, dar și că derby-ul din Bănie a arătat mai mult ce probleme au două dintre pretendentele la titlu, decât să scoată în evidență calitățile lor. CFR-ului pare că îi este greu să improvizeze când tactica stabilită acasă nu funcționează, iar Craiova arată că are dificultăți de exprimare în derby-uri, atunci când se află sub presiune.

 

Publicat: 01 04. 2018, 08:30
Actualizat: 01 04. 2018, 09:34