Ultimul mohican

Și-a împărțit viața între fotbal și armată, fiind unicul supraviețuitor al primei echipe a Stelei, din 1947. A fost antrenor, jucător și președinte al clubului roș-albastru, el și Marius Lăcătuș fiind singurele astfel de cazuri din istoria clubului. Este, într-un cuvânt, Ilie Savu.

În prezent, nea Ilie este angajat cu jumătate de normă la Liga Profesionistă de Fotbal, for căruia tot el i-a pus bazele după 1990. Apropiat mereu de mai-marii vremii, Ilie Savu este o adevărată enciclopedie a fotbalului românesc din ultimul secol.

Martor ocular al crimelor legionare

În perioada interbelică, Ilie Savu juca la Venus, iar în 1939 a fost martorul unui episod ce pare astăzi decupat dintr-un film cu comisari de-al lui Sergiu Nicolaescu. Mai precis, la un antrenament, a auzit cum legionarii l-au ucis, în apropierea arenei, pe Armand Călinescu, prim-ministrul din acea perioadă. „Eram la antrenament pe la orele 15:30-16:00 și am auzit împușcături. Ne-am cățărat pe garduri și am văzut trei mașini de legionari cum demarau. După aceea, eu și coechipierii a trebuit să dăm declarații la Poliție, ca martori“, rememorează nea Ilie.

45 de cereri de intrare în PCR!

Lui Ilie Savu nu i s-au pus gradele pe umeri degeaba, el absolvind școala militară în 1943. Pentru priceperea arătată, mareșalul Antonescu l-a trimis, împreună cu alți opt ofițeri, în Germania, la o școală militară de lângă Postdam, la specializare pe tancuri. Din acest motiv, mai târziu i s-a refuzat intrarea în PCR, chiar dacă era în relații foarte bune cu Nicolae Ceaușescu, un apropiat al Stelei încă din 1947. „Mă aprecia, deși nu am fost niciodată membru de partid. De fapt, eu am vrut să mă fac membru, am făcut 45 de cereri în acest sens, dar nu s-au aprobat. Îmi spuneau: «Savule, ești de-al nostru, dar ai ceva bube în cap cu Antonescu. Poți să asiști la ședințe, dar nu te putem face membru de partid, ne interzice statutul»”. Totuși, Ceaușescu a fost cel care a decis, în 1953, ca Ilie Savu să preia banca Stelei.

„Mircea Lucescu, educație zero!”

Astăzi, toată lumea asociază marea echipă a Corvinului cu Mircea Lucescu, dar puțini știu că cel care a format acea echipă a fost Ilie Savu. „Eu i-am adus la echipă pe Radu Nunweiler, pe Mircea Lucescu și pe Florea Dumitrache”, povestește Savu, care spune că, seară de seară, Lucescu venea la el pentru a studia tactici de joc. „Stăteam în același bloc, ușă în ușă. Era avid de cunoștințe și stăteam ore întregi și-l învățam. Eu l-am școlit și el m-a dat afară de la echipă. În 1979, s-a dus la directorul combinatului și i-a spus că vreau să distrug echipa, pentru că voiam să dau afară niște jucători indisciplinați. Așa m-a lucrat. Am pus acest lucru pe seama faptului că n-are educație!”, a spus indignat Savu, nemulțumit și că Il Luce își arogă meritul descoperirii lui Gabor, Văetuș, Klein sau Andone: „Cum i-a promovat el, dacă există poze și casete în arhive cu Lucescu jucând cu ei în echipă și cu mine antrenor?”.

Publicat: 15 12. 2008, 09:01
Actualizat: 15 12. 2008, 09:04