Teja a găsit sistemul! Avantajele și dezavantajele inovației tactice de la FCSB. Jucătorii de care depinde reușita antrenorului

  • Mihai Teja este hotărât să renunțe la sistemul 4-2-3-1, cel cu care Nicolae Dică a falimentat la FCSB. În funcție de prestațiile celor transferați în această iarnă, antrenorul vicecampioanei poate trece la 4-1-4-1 sau la 4-3-3

FCSB a terminat la egalitate și al doilea meci amical al perioadei de pregătire din sudul Spaniei. Vicecampioana României a remizat, 2-2, cu chinezii de la Shanghai Shenhua la capătul unei partide pe care elevii lui Mihai Teja au controlat-o fără probleme cât timp pe teren au fost jucătorii cu statut de titular. De altfel, primele două meciuri amicale din Spania au conturat clar nu doar o formulă de start cu care Teja plănuiește să atace reluarea campionatului, ci și un nou sistem de joc: un 4-1-4-1 transformat, în funcție de situațiile de joc, în 4-3-3 sau 4-2-3-1.

Sunt șanse foarte mari ca noul antrenor al FCSB-ului să rămână la 4-1-4-1, sistem pe care l-a folosit în prima repriză a partidei cu FC Luzern și pe întreaga durată a jocului contra chinezilor. Aducerea lui Florentin Matei și lui Adrian Stoian îl obligă, practic, pe antrenorul vicecampioanei să facă uz de această formulă tactică, însă până la întărirea completă a lotului sistemul 4-1-4-1 vine și cu dezavantaje majore.

Stoian, mai important decât Matei

Dincolo de prezența în fața apărării a lui Dragoș Nedelcu, cel care ocupă una dintre cele mai importante poziții din sistemul nou adoptat de Teja, felul în care Adrian Stoian se va achita de sarcini este esențial în reușita implementării tacticii alese. Disciplinat tactic în primele două amicale, Stoian pare singurul din formula de patru mijlocași capabil să respecte și îndatoririle defensive. În schimb Matei, altfel unul dintre fotbaliștii capabili de pasă finală și de eliminarea adversarului din joc prin dribling, poate oricând să fie înlocuit cu una dintre soluțiile de pe bancă, fie că aceasta se numește Teixeira, Coman sau Moruțan. Sistemul presupune însă folosirea la capacitate maximă a lui Dragoș Nedelcu, cel care este într-o evidentă lipsă de formă, rolul acestuia urmând să fie cel de a începe construcția cu baloane preluate din linia de fundași. 

Rusescu sau Hora, ambii se potrivesc

Unul dintre avantajele sistemului încercat de Teja este acela că poate fi implementat indiferent dacă lotul oferă variante de atacant clasic sau de „număr 9 fals”, așa cum este Rusescu. În situația din meciul contra chinezilor, Raul Rusescu a muncit în folosul echipei și s-a remarcat prin disciplina tactică și prin faptul că a speculat spațiile dintre fundașii de bandă și cei centrali, acolo de unde a și dat o pasă de gol, la reușita lui Tănase din prima repriză. 

Cu toate că avantajele unui astfel de sistem sunt tranziția rapidă fie la 4-2-3-1, fie la 4-3-3-ul dorit de finanțatorul Becali, 4-1-4-1 poate prezenta și devazantaje majore. Faptul că echipa este predispusă contraatacurilor este unul dintre acestea, iar dezavantajul a fost ilustrat de felul în care a fost încasat primul dintre cele două goluri ale chinezilor. 

Chiar dacă nu este bătut în cuie, sunt șanse mari ca Teja să renunțe la 4-2-3-1 pentru o variație a unei așezări tactice care să îi permită să speculeze mai mult variantele oferite de lot, dar și calitățile fotbaliștilor aduși în această iarnă.

Publicat: 20 01. 2019, 19:38
Actualizat: 20 01. 2019, 19:39