Steaua, file de poveste

Agitație mare, ieri, pe la ora 11:00, la tribuna oficială a stadionului din Ghencea. Rând pe rând, fotbaliști de marcă din toate generațiile Stelei și-au făcut apariția pentru a fi părtași la deschiderea primului muzeu oficial al unui club românesc de fotbal.
Onoarea de a tăia panglica i-a revenit singurului supraviețuitor al echipei Stelei din 1947, Ilie Savu (89 de ani).

Invitați de onoare au fost și Ion Voinescu, „Profesorul” Gheorghe Constantin, Emeric Ienei, Lajos Sătmăreanu, Ștefan Sameș, Dumitru Dumitriu, Ilie Bărbulescu și Adrian Bumbescu, în timp ce generația actuală a fost reprezentată de Sorin Ghionea. Atmosfera s-a destins instantaneu atunci când printre participanți a apărut și Rică Răducanu. „Ce faceți, tată, începeți fără mine? Am jucat și eu un an și jumătate la Steaua. Ia uite ce poză frumoasă aveți  cu mine pe perete!”,  a glumit fostul portar, care a povestit amuzat că trecuse și luni pe la stadion pentru că uitase când are loc inaugurarea. Tot Rică a avut o replică spumoasă și la adresa lui Voinescu, ajuns acum la 80 de ani: „Nea Ioane, ce te uiți mata la pozele alea color, că nu ești prin ele, caută-te mai bine în alea alb- negru! Uite, te văd eu, ești ăla cu bască în cap!”.

Meme a fost uitat
„Aici puteți găsi tot ce înseamnă istoria Stelei, de la început și până în zilele noastre”, a spus și președintele Valeriu Argăseală. Ideea deschiderii acestui muzeu i-a aparținut lui Mihai Stoica, însă actualul manager al Unirii Urziceni a fost omis și din pozele de pe pereți. 

Cum e structurat muzeul
Sectorul de la intrare este denumit „Primele succese” și prezintă perioada 1951-1960. Al doilea este cunoscut ca „Drumul spre legendă”, în care sunt prezentate fotografii, tricouri și trofee din perioada 1961-1982. Cei mai prolifici ani din istoria Stelei, 1983-1990, au primit, de asemenea, un sector denumit „Marile performanțe”, în timp ce anul 1986, atunci când formația din Ghencea a câștigat Cupa Campionilor Europeni, a fost prezentat separat. 

Alte două sectoare din muzeul grupării roș-albastre sunt „Dominația” și „Istoria continuă”, în care apar date, fotografii, tricouri sau trofee din perioadele 1991-1999, respectiv 2000-prezent. Nu în ultimul rând, o secțiune este dedicată stadionului din Ghencea. Cele mai valoroase exponate sunt, evident, replica Cupei Campionilor Europeni, Supercupa Europei, dar și mingea cu care s-a jucat finala de la Sevilla, câștigată de Steaua în fața Barcelonei.

"Muzeul va fi deschis publicului după Sărbători, când vom stabili și taxa de intrare", Iulian Gherghișor, vicepreședinte Steaua

 

 

 

Publicat: 24 12. 2008, 10:15
Actualizat: 24 12. 2008, 11:00