Steaua cu două fețe

ProSport analizează tactic cele mai tari meciuri din Liga I, Liga Campionilor și Cupa UEFA

La 0-1 la Vaslui, Rădoi a renunțat la protecția impusă de medici, devenind o emblemă a disperării. Cum s-a ajuns la asta?

„Spania” lui Lăcătuș a clacat la Vaslui, într-un meci în care principala problemă a steliștilor a fost că au uitat ce joacă… Spania.

Viorel Hizo a mutat la Vaslui legenda cu Kosovo, inventată tot de el la Piatra-Neamț. Răi și, uneori, exagerat de agresivi, moldovenii au spulberat finețurile sud-americane ale Stelei, obligând-o să recurgă la pasele lungi, fără orizont, soluția de avarie pe care echipa din Ghencea a mers multă vreme în campionatul trecut.

Jos pălăria pentru Hizo, bătrânul despre care mulți spun că e demodat. Știe bine de tot să organizeze o echipă care pleacă în meci cu șansa a doua. L-a sufocat pe Dayro Moreno între Genchev și N’Doye, le-a interzis fundașilor să urce, pentru a nu le da spații de explozie lui Nicoliță și Szekely, și a setat ferocitatea Vasluiului, peste limita regulamentului, în așa fel încât să nu existe scrupule atunci când a fost nevoie de un fault care să rupă jocul.

De cealaltă parte, Steaua a jucat fără măcar un om, Arthuro fiind nul. Ce scriem aici nu reprezintă însă un verdict decisiv. Înfrângerea asta poate deveni edificatoare pentru Lăcătuș și îl poate ajuta să vadă ce-i mai trebuie Stelei ca să devină o copie demnă a Spaniei.

1 Carne de tun în Kosovo

Primul factor al înfrângerii Stelei la Vaslui nu ține neapărat de tactică. Este vorba de psihicul oaspeților. Încercați la glezne încă din start de vasluieni, au căzut în plasa acestora, devenind timorați. Apoi, a lipsit prospețimea. Steliștii au nevoie de răutatea proverbială a antrenorului. La Vaslui, într‑un meci de luptă, pe gazon au stat întinși mai mult fotbaliștii Stelei.

2 Antidot bulgăresc pentru Dayro Moreno

Dayro Moreno a beneficiat de o atenție specială. Închizătorii Genchev și N’Doye au avut parte de un tratament inegal din partea antrenorului Hizo. Primul a stat mai mult lângă Dayro, fiind cel sacrificat pentru a-l anihila pe columbian. Și a făcut-o aproape ireproșabil, forțându-l pe stelist să iasă mult în flancul stâng pentru a putea juca mingea. Efectul a fost înclinarea jocului spre partea lui Nicoliță, mai tehnicul Szekely rămânând astfel parțial neexploatat.

3 Steaua, în „10“ din primul minut

Arthuro! Unde este Arthuro? De multă vreme n-am văzut un fotbalist atât de absent din joc. Brazilianul Stelei a jucat doar 13 mingi în cele 76 de minute cât s-a aflat pe teren. Inert între fundașii centrali vasluieni, atacantul împins al Stelei este una din principalele cauze ale eșecului de la Vaslui. Ați citit bine, a jucat doar 13 mingi, nu a reușit să întoarcă nicio minge de gol pentru colegii săi și a pierdut și majoritatea duelurilor aeriene.

0 este cifra predominantă în statistica de meci a lui Arthuro. O întâlnim la șuturi pe spațiul porții, pase filtrante sau driblinguri reușite

4 Pasele lungi lovesc din nou

În condițiile în care, practic, cu Arthuro pe teren nu a avut pe nimeni în față și pe fondul jocului aprig impus de gazde la mijlocul terenului, Steaua a apelat la mingile lungi. Acestea, logic, nu au adus decât o pronunțată sterilitate. Arthuro a fost imobil, iar linia a doua a ofensivei, cu Nicoliță, Dayro sau Szekely, nu a contat în duelurile la cap, de vreme ce depășirile în viteză nu au reprezentat o soluție pentru că nu au beneficiat de spații.

1 pasă utilă peste apărarea vasluiană a reușit Steaua din 15 încercări!

40 de pase lungi au trimis steliștii la Vaslui, dar numai 11 au fost bune

 

articol scris de Doru Gheorghiu, Gabi Balint

Publicat: 31 07. 2008, 19:19
Actualizat: 01 08. 2008, 09:10