Statisticile explică de ce e Dinamo campioană de toamnă

Statistica de final de tur furnizată de firma italiană de monitorizare a meciurilor care este partener al ProSport pe acest aspect certifică și explică în bună măsură configurația clasamentului.

Dinamo este lider pentru că, în fotbal, pragmatismul are mai mereu câștig de cauză în fața poeziei. Unirea o urmează pentru că Dan Petrescu a aplicat acolo una dintre cele mai simple rețete ale fotbalului și cea mai potrivită echipelor fără vedete: apărare fără fisură și pasă lungă, la bătaie, pentru două vârfuri modelate și învățate să poarte războaie de gherilă în preajma careului advers.

Multe șuturi fără goluri

CFR și Steaua trag de cele mai multe ori la poartă, dar asta nu se vede și în clasament, semn clar că fotbalul nu înseamnă doar dominare teritorială, după cum șutul la poartă nu garantează golul. Steaua, și nimic nou aici, are cea mai bună apărare din Liga I. Una cu care nu se poate lăuda și Dinamo.

În fine, CFR nu joacă neapărat mai slab decât în campionatul trecut. Își creează cele mai multe ocazii, doar că nu mai finalizează la fel de fericit. Și, culmea, având în echipă cel mai bun atacant din Liga I, Yssouf Kone

Asasinul perfect

Nu puțini sunt cei care au spus că echipa lui Mircea Rednic (foto) nu joacă îndeajuns de convingător încât să merite poziția de lider. Campioana de toamnă are însă o bază foarte solidă și reușește să creeze ocazii din nimic. Are cel mai mare număr de acțiuni utile pe acest tur de campionat. Asta înseamnă pragmatism tradus în puncte.

Bombardierele din Cluj

Șutul la poartă nu garantează golul, dar este în fotbal o condiție aproape obligatorie pentru a marca. Din acest punct de vedere, CFR stă cel mai bine. Este și logic pentru că în spatele atacantului Kone stau Culio, Dubarbier, Trică sau Gabi Mureșan, adică „torpilori” deja notorii.

Cât de des se vede poarta?

Jucătorii CFR-ului o văd cel mai des. Deși a avut destule probleme în acest tur de campionat, rămâne echipa care își creează cel mai frecvent ocazii de poartă. Deosebirea față de anul în care a ieșit campioană o face calitatea finalizării.

Plouă cu mingi la Urziceni

Unirea asigură densitate în jumătatea proprie, se apără aproape impecabil, iar pentru a da gol are o soluție de abecedar: pasă lungă pe puternicele vârfuri, unele „educate” să scoată maximum din orice fază și orice bătaie pe balon.

Da, Rapid este farmecul vieții

Rapid nu se dezminte. Chiar și cu Peseiro și chiar cu din ce în ce mai puțini români în echipă, rămâne frumosul naiv al
Ligii I. Are cei mai tehnici fotbaliști, cu care reușește să facă posesie. Eficacitatea lasă însă de dorit. Surprinde apoi clasarea lui Gaz Metan în clasamentul posesiei, semn că la Mediaș lucrurile nu sunt gândite după rețeta echipelor mici.

Steaua, apărare beton

Da, nimic nou, pentru că este ceva ce știam de mai mulți ani despre Steaua. Anume că acolo echipa se construiește pornind din apărare. Steaua rămâne echipa cu cea mai bună defensivă, fiind logică poziționarea ca lider în clasamentul șuturilor primite pe spațiul porții.

Publicat: 10 12. 2008, 08:47
Actualizat: 10 12. 2008, 09:01