Stanciu și Tade scapă turma! Analiză om cu om după meciul spectaculos al Stelei cu FC Botoșani

  • Campioana învinge pe FC Botoșani la Cluj și rămâne la șase puncte în spatele liderului Astra Giurgiu
  • Contra moldovenilor, defensiva Stelei a fost deseori penibilă, însă victoria a fost adusă de eficiența jucătorilor din ofensivă

Steaua a învins cu 5-3 pe FC Botoșani la capătul unui meci în care eficiența atacanților a fost direct proporțională cu lipsa de inspirație a celor din compartimentul defensiv. Dacă Nicușor Stanciu (două goluri și o pasă de gol) și Gregory Tade (un gol și o pasă de gol) au făcut spectacol, apărarea a avut mari probleme. În frunte cu Valentin Cojocaru, aproape toată linia defensivă a greșit flagrant în unele momente. Bătălia pentru titlul de „cel mai slab stelist de pe teren” se dă între Alin Toșca și Guilherme Sitya, cei care au fost ridiculizați la golurile moldovenilor. ProSport a făcut analiza om cu om a jucătorilor trimiși pe Rădoi pe teren contra lui FC Botoșani:

Valentin Cojocaru – În mod ciudat, unul dintre cei mai înalți portari din Liga 1 nu are nicio replică la golurile primite. Dacă la reușita lui Dan Roman era greu să aibă o intervenție, Cojocaru ar fi putut să conteze la golurile 2 și 3, atunci când a avut de-a face cu lovituri plasate, însă fără prea multă forță.

Cornel Râpă – A contat în prima repriză doar în primele minute, atunci când Steaua a avut două faze de atac consecutive pe dreapta, apoi a dispărut din joc. A revenit spectaculos în joc în minutul 69 cu golul care a dus Steaua în avantaj, 4-3. 

Fernando Varela – A salvat Steaua la gafa din start a lui Breeveld, atunci când Martinus ar fi fost în poziție de singur cu portarul dacă Varela nu intra la sacrificiu. Imediat, fundașul Stelei i-a oferit o pasă de excepție lui Tahar, însă acesta a tras pe lângă deși scăpase singur cu Iliev. Împarte vina cu Toșca la golul lui Roman, atacant pe care l-a scăpat din marcaj. 

Alin Toșca – Greșeală uriașă la primul gol al moldovenilor, atunci când a lăsat să cadă o minge trimisă din jumătatea Botoșaniului, iar Dan Roman a putut prelua și mai apoi finaliza. Și-a arătat limitele pe postul pe care a fost reprofilat în perioada în care Costel Gâlcă a antrenat campioana. Toșca a fost de mai multe ori depășit și în duelurile aeriene cu mult mai înalții Dan Roman și Martinus, dar și la viteză atunci când a fost nevoie să sprinteze alături de unul dintre atacanții lui FC Botoșani. A greșit din nou la golul doi al moldovenilor, atunci când respinge slab cu capul și apoi e întors pe toate părțile de Hadnagy, cel responsabil cu assist-ul către Martinus.


Sitya Guilherme – Și-a șters din greșeala de la primul gol al lui Botoșani, atunci când l-a scos din ofsaid pe Roman, cu o centrare excelentă pentru Nicușor Stanciu la 2-2. Totuși, termină meciul cu un minus mare pentru că a pierdut duelul la cap cu Cabrera și jucătorul moldovenilor a înscris pentru 3-3.

Lucian Filip – Ucigașul tăcut de la centrul terenului, Filip seamănă tot mai mult cu fotbalistul care impresiona pe toată lumea în returul cu Ajax din primăvara anului 2013, pe Național Arena. Și-a făcut excelent treaba la centrul terenului, a recuperat, dar a și pasat decisiv. Assist-ul oferit lui Tade pentru golul de 3-2, în minutul 30, este o adevărată operă de artă. 

Nicandro Breeveld – A înscris repede după pasa lui Stanciu, însă a șters impresia bună cu o fază petrecută în primele 10 minute, atunci când a pierdut o minge în propria jumătate și doar intervenția la sacrificiu a lui Varela în fața lui Martinus a păstrat Steaua în avantaj. Și-a asumat rolul de „distrugător” spre final, atunci când Steaua preluase conducerea și avea nevoie de un joc limpede în special la centru.


Alexandru Chipciu – Complet absent din joc, fără nicio realizare! Dacă cu alte ocazii, mijlocașul se remarca măcar prin efortul depus și prin ajutorul dat celor din apărare, contra lui FC Botoșani Chipciu nu a avut nicio fază personală reușită. A primit un „galben” și nu va juca cu Dinamo la o fază la care Martinus a exagerat proporțiile unui contact cu șeptarul campioanei.

Nicușor Stanciu – S-a remarcat printr-o pasă de mare jucător pe care a dat-o în minutul 2 pentru Nicandro Breeveld, cel care a deschis scorul pe „Dr. Constantin Rădulescu”. A fost principalul inițiator al unui joc cu pase scurte, din prima, cu care campioana a destabilizat complet apărarea moldovenilor în prima parte a meciului. Și-a continuat opera cu golul superb marcat cu capul, din pasa lui Guilherme, apoi cu un al doilea gol pe o acțiune în viteză finalizată cu un șut pe sub Iliev.

Aymen Tahar – Într-o poziție cu care nu este deloc familiar, Tahar a luat un cartonaș galben rapid și nu va juca cu Dinamo, etapa viitoare. S-a remarcat apoi printr-o ratare uriașă, singur cu portarul, după ce a preluat ca un mare finalizator o pasă de la Varela. A dus până la capăt meciul fără prea multe realizări personale, însă cu o contribuție importantă în organizarea defensivă în momentele de final, atunci când Steaua a apărat rezultatul.


Gregory Tade – Atacantul francez s-a remarcat în startul meciului doar prin numărul mare de poziții afară din joc în care a fost surprins de arbitru. A reușit să înscrie pentru 3-2 după o pasă excelentă de la Filip, apoi să contribuie decisiv la golul de 4-3 al lui Râpă după ce a trimis mingea cu capul în bară. Tot Tade a fost pasatorul decisiv la golul de 5-3 marcat de Stanciu, atunci când a prelungit pe spate cu capul. A fost, cu certitudine, cel mai bun meci al francezului de la transferul la campioana României.

Au mai jucat:

Cătălin Carp (min. 76) –  Intrat pe teren într-un moment în care Steaua stabilise deja soarta meciului, fundașul central nu a avut foarte mult de muncă și s-a achitat fără probleme de sarcini.

Sony Alcenat (min. 81) – A jucat prea puțin pentru a se remarca

Cristian Onțel (min 86) – A jucat prea puțin pentru a se remarca

Publicat: 09 11. 2015, 08:25
Actualizat: 09 11. 2015, 08:26