Stanciu, rezerva schimbată. „E un băiat sensibil, dar trebuie să înțeleagă că joacă la Steaua”. Ce spun Ienei și Hizo

Steaua a pierdut cu 1-3 meciul din deplasare cu Dinamo Kiev. Înfrângerea nu periclitează șansele de calificare ale campioanei României care ocupă locul secund în Grupa J. Pentru echipa pregătită de Gâlcă urmează două partide cu Rio Ave, gruparea lusitană care pare cea mai slabă componentă a grupei. Mai mult chiar decât înfrângerea suferită în fața ucrainenilor, marea dezamăgire a fost reprezentată de evoluția lui Nicolae Stanciu.

Fotbalistul în vârstă de 21 de ani a început meciul ca rezervă și l-a înlocuit în minutul 57 pe Gabriel Iancu. După 25 de minute slabe, Stanciu a fost înlocuit de Rusescu, fiind astfel pedepsit de Gâlcă. ProSport a discutat cu doi dintre cei mai experimentați tehnicieini români care au încercat să explice de ce Stanciu a trăit la Kiev un moment neplăcut pentru orice fotbalist: să intre din postura de rezervă și să nu reziste în teren până la finalul partidei. Antrenorul Stelei s-a arătat nemulțumit de prestația mijlocașului și a declarat la interviul acordat imediat după terminarea partidei: „Stanciu trebuie să aibă atitudine. E la Steaua, nu îl puteam aștepta mereu. Degeaba are calități dacă nu le folosește”.

700.000 de euro a plătit Steaua lui FC Vaslui pentru Nicolae Stanciu

Emeric Ienei admite faptul că Nicușor Stanciu a avut o prestație slabă pe parcursul celor 25 de minute jucate, dar consideră schimbarea sa din minutul 82 ca fiind ciudată: „Mi s-a părut o mutare bizară pentru că este unul dintre jucătorii tineri și talentați ai Stelei. Faptul că a fost schimbat reprezintă o presiune fantastică pentru acest băiat în perspectiva meciurilor viitoare. E adevărat că atins mingea de 3-4 ori. Gâlcă a crezut că va revigora jocul echipei prin introducerea lui Stanciu. Acum va trebui să-i explice jucătorului pentru ca acesta să nu fie afectat foarte mult timp”.

Antrenorul care a adus Stelei Cupa Campionilor Europeni în 1986 consideră că la Steaua a existat o problemă de comunicare în ceea ce-l privește pe Raul Rusescu: „Ar fi trebuit să comunice mai bine între ei. Antrenorul, doctorul echipei și Rusescu. Știu că jucătorul are ceva probleme la umăr, dar dacă tot a intrat în minutul 82 înseamnă că ar fi putut intra mai devremea și nu ar mai fi fost problema cu Stanciu”.


„Am rămas mâhnit că nu am putut să ne ridicăm la nivelul la valoarea adversarului. Dinamo a avut ocazii mari de tot. Dacă nu era Arlauskis putea fi un scor mai sever. Este grav atunci când portarul este cel mai bun de pe teren”.
Emeric Ienei


2 goluri a marcat Nicolae Stanciu în 17 partide oficiale în acest sezon

Viorel Hizo, antrenorul care l-a pregătit pe Nicolae Stanciu la Vaslui, regretă momentul dificil prin care trece mijlocașul Stelei: „Mi-e foarte greu să zic ceva despre el. Știu că este un băiat sensibil, dar trebuie să înțeleagă că acum joacă la Steaua și este nevoie ca atunci când intră din postura de rezervă trebuie să se vadă acest lucru”.

Antrenorul în vârstă de 67 de ani, retras din activitate, nu consideră că Gâlcă a greșit în minutul 82, când l-a scos pe Stanciu, ci mai degrabă atunci când l-a introdus în locul lui Iancu: „Nu este obligatoriu ca un jucător care întră din postura de rezervă să rămână până la final pe teren. Poate că antrenorul s-a pripit când l-a băgat, dar eu nu știu pentru că nu sunt acolo cu ei. Cei care intră de pe banca de rezerve trebuie să aducă întotdeauna plusuri din punct de vedere tactic, să îmbunătățească jocul și să rezolve problemele”.

„Nu cred că meciul s-a pierdut din cauza lui Stanciu. La primul gol au fost câteva aspecte pe care doar Gâlcă le știe. Nu am înțeles poziționarea lui Papp în colțul careului de 16 metri, fără să facă marcaj. Eu nu foloseam în zid atacanți, mai ales dacă nu aveau gabarit. Atacanții au tendința de a se feri, pe când pentru apărători nu este o problemă dacă primesc o minge în față”, a completat Hizo. La faza primului gol al ucrainienilor, marcat de Yarmolenko, zidul stelist a fost alcătuit de Tănase, Keșeru și Varela.

Publicat: 03 10. 2014, 20:19
Actualizat: 03 10. 2014, 20:43