SPECIAL | „De la 8 la infinit”! Un an fără „Minunea Blondă”. Bănia îl omagiază pe marele Ilie Balaci

Vestea a căzut ca un trăsnet într-o duminică, ziua în care cântecul spune că, uneori, oltenii „de bucurie avură parte”. Dar „nunta” din imn era înlocuită acum un an de tragedia Maximă. „Minunea Blondă” s-a prăbuşit şi nicio minune nu fuse înfăpuită pentru a-i readuce suflarea celui mai bun fotbalist al Ştiinţei din toate timpurile.

Nici acum, dacă vorbesc de Ilie Balaci, craiovenilor nu le vine să creadă că Iliuţă al lor nu mai este. Şi asta şi pentru că l-au introdus în legendă de mult, de când încă juca. Pentru ei, prima „moarte” a „Minunii Blonde” fusese când s-a accidentat grav. Fanii se obişnuiseră să vorbească despre el ca despre un erou din poveşti. De acolo şi mesajul Peluzei Nord: „Ai redefinit fotbalul şi ai adus glorie culorilor alb-albastre, azi plângem toţi în memoria ta, Minune din poveştile copilăriei noastre”.

Viaţa lui Balaci începe chiar ca o poveste, cu „A fost o dată ca niciodată”, însăşi data naşterii fiind ambiguă, deoarece s-a născut pe 8 septembrie 1956 şi a fost declarat cu câteva zile mai târziu, pe 13 septembrie. „Aşa m-am născut eu, de Sfânta Marie Mică, dar am ajuns sa fiu înregistrat în acte de Ziua Pompierilor”, spunea Ilie Balaci.

Despre „Minunea Blondă” se povesteau lucruri, iar el însuşi era o sursă interminabilă de istorisiri, de poveţe, dintr-o viaţă tumultoasă, pe care şi-a asumat-o şi a trăit-o, cum altfel, decât la Maxim. Când a devenit un mit încă din viaţă, e ciudat să spui că, la un moment dat, Balaci chiar a murit. Cum nici nu poţi spune că a avut o anumită vârstă. Ca şi-n legendele cu haiduci, nimeni nu se poate împăca, nu poate accepta dispariţia lui.

„Nu-i aşa că Ilie Balaci este un erou, că el e nemuritor!?” este întrebarea oricărui puşti care a auzit legenda optarului cu părul bălai, plecat din Bistreţ să cucerească lumea cu talentul său. În jurul său s-au croit legende, dar cea mai de seamă este cea a Craiovei Maxima, echipa de poveste a fotbalului românesc. O echipă unică, precum şi liderul său.

Mitriţă: „Continui să vă fac mândru, nea Ilie!”

Bănia nu l-a uitat pe Iliuţă al său, fiecare om din „Cetate” dând impresia că se reculege în ziua de 21 octombrie, una devenită neagră pentru olteni.

De sâmbătă, când a fost pomana de un an, şi până luni, când s-a scurs fix un an de la dispariţie, s-au tot perindat oameni pe la mormântul de la cimitirul Sineasca. Au trecut mai mulţi ca de obicei, fiindcă şi în zilele obişnuite locul de veci al „Minunii Blonde” este unul de pelerinaj, mai ales că nu departe se odihnesc şi foştii săi colegi Zoli Crişan, Costică Ştefănescu sau Iulică Bălan, dar şi Cristi Neamţu. Iar mormântul lui Ilie Balaci a devenit deja unul dintre punctele de vizitat în Bănie.

Din America, Alex Mitriţă, eroul tricolorilor la ultimul meci, n-a trecut cu vederea comemorarea unui an de la dispariţia „Minunii Blonde”. Mitriţă a evoluat cu Norvegia parcă pentru a-l întruchipa pe marele Balaci, afişând atunci multe din calităţile gloriei Ştiinţei. „N-am să uit niciodată sfaturile dumneavoastră, continui să vă fac mândru, distrându-mă pe teren! Un an de zile fără dumneavoastră, Nea Ilie! Sunteți mereu în inima mea! De la 8 la infinit”, a scris Mitriță pe Instagram.

Şi nu avea cum să uite, mai ales că, pe ceafă, piticul oltean şi-a tatuat cel mai important sfat primit de la Balaci, chiar cu câteva zile înainte de despărţirea definitivă: „Distrează-te pe teren!”

Pe pagina de Facebook a Universității Craiova a fost postată o declarație a “Minunii Blonde”: “Cel mai frumos moment din viața mea de fotbalist a fost că a existat Universitatea Craiova. Pe ea am iubit-o cel mai mult. Şi o iubesc. Craiova a fost şi cea mai bună, şi cea mai frumoasă echipă a tuturor timpurilor”.

Chipul „Minunii Blonde”, pictat în oraş

Până să aibă o statuie, idolul microbiştilor olteni, Ilie Balaci, are o pictură murală în centrul Craiovei. La fel cum chipul lui Diego Armando Maradona tronează pe mai multe clădiri din Napoli, unde argentinianul este idolatrizat, pasiunea oltenilor pentru cel mai valoros fotbalist al lor a născut această idee. Cu mai puţin de o săptămână până la comemorare, pe un zid din centrul Craiovei a fost importalizat chipul „Minunii Blonde”.

Imaginea după care a fost realizat portretul a fost una cu Ilie Balaci în tricoul echipei naţionale, iar lucrarea este rodul unei acţiuni a unui suporter din Peluza Nord, ajutat financiar de câţiva prieteni din Craiova şi din ţară. Pictura a fost realizată în apropierea kilometrului zero al Craiovei, vis a vis de Muzeul de Artă, în zona „Diadema”, nu departe de Prefectură.

Cei mai buni juniori sunt premiaţi la Gala „Ilie Balaci”

La sfârşitul acestui an va fi a doua ediţie a Galei „Ilie Balaci”, în organizarea Primăriei Craiova, când vor fi premiaţi cei mai buni juniori din judeţ şi cel mai bun antrenor local. Ilie Balaci s-a născut pe 8 septembrie 1956, la Bistreţ, în judeţul Dolj. A jucat în cariera sa la Universitatea Craiova (1973 – 1984), FC Olt Scorniceşti (1845 – 1986) şi Dinamo (1986 – 1988). A câștigat de trei ori titlul de campion al României, cu Universitatea Craiova, (în 1974, 1980 şi 1981), de patru ori Cupa României (1977, 1978, 1981, 1983) şi a fost desemnat de două ori fotbalistul anului din România, în 1981 şi 1982. Ilie Balaci a jucat pentru echipa națională în 65 de partide și a marcat de 8 ori.

Ca tehnician, Ilie Balaci a antrenat în România pe Pandurii Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin și Universitatea Craiova. Antrenorul Ilie Balaci a adunat zeci de trofee în lumea arabă, la Club Africain, Olympique Casablanca, Al Shabab Dubai, Al Nasr, Al Hilal, Al Sadd, Al Arabi, Al Kazma, Al Nahda, Raja Casablanca, Al Ain, Al Hilal Omdurman şi Al Suwaiq.

Publicat: 21 10. 2019, 17:01
Actualizat: 21 10. 2019, 17:19