Rapid,** te-au uitat la infinit!

ProSport a inițiat un sondaj inopinat în rândul elevilor lui Hizo în privința semnificației zilei de azi, iar rezultat a fost dezamăgitor. 25 iunie 1923 este data la care, așa cum sună imnul clubului, s-a născut un mit.

La 86 de ani de la această zi istorică, vișiniii se zbat într-o gravă criză financiară, dar mai ales de identitate. Dincolo de clasarea rușinoasă pe locul 8, prima echipă nu a numărat mai mult de șapte jucători români. Asta n-ar fi neaparat o problemă chiar și în lipsa rezultatelor, numai că mulți dintre ei nu cunosc nici măcar lucrurile simple despre echipa lor. Cum ar fi ziua în care a luat ființă gruparea vișinie. 

„Ziua Rapidului? E joi!”

ProSport a inițiat un sondaj ad-hoc printre jucătorii giuleșteni, români ori străini,  idolii tribunelor din Grant habar n-aveau ce zi este astăzi. „E joi, nu? Mă scuzați, nu prea le am cu istoria”, a răspuns unul dintre elevii lui Hizo. De pe altă planetă au fost și ceilalți jucători români, care au ridicat pe rând din umeri când au fost întrebați de semnificația zilei de 25 iunie. E drept, unii dintre ei aveau telefoanele închise, însă procentul celor „intervievați” poate fi considerat semnificativ.

Răduță a știut

Dacă pe cei care au „picat” testul am evitat să-i nominalizăm, trebuie pomenit cel care a răspuns corect: Lucian Răduță. Tănărul jucător nu a părtu deloc luat prin surprindere, precizând fără niciun fel de efort că „mâine (.n.r. – azi) Rapidul împlinește 86 de ani de existență”.
Cel mai interesant răspuns a fost totuși oferit de un străin, portarul Elinton Andrade, care știa că Rapidul aniversează împlinirea a… 76 de ani! Oricum, un lucru meritoriu pentru brazilian, care a trecut testul mai bine decât mulți dintre colegii săi români.

3 titluri de campioni au giuleștenii în palmares

13 Cupe ale României a cucerit Rapid

REPERE DIN ISTORIA RAPIDULUI

Legendele lui `67 

CFR, Locomotiva sau Rapid București a fost întotdeauna o echipă plină de neprevăzut. Ghidându-se după sintagma „decât un gol urât, mai bine o bară frumoasă”, Giuleștiul a tânjit zeci de ani după un titlu de campioană. După mai bine de patru decenii de așteptare, Giuleștiul trăia bucuria împlinirii unui vis. „Băieții cu suflet de aur”, așa cum îi caracteriza chiar tehnicianul Valentin Stănescu, reușeau să cucerească primul titlu de campioană pentru Rapid în anul 1967. Echipa lui Răducanu, Coe, Greavu sau Năsturescu câștiga trofeul, în ultima etapă, la Ploiești, după un final nebun de campionat.

Infernul anilor de „B”

Respectând cronologia, trebuie neapărat amintite și momentele grele. Rapid a trecut prin trei perioade nefaste, de tot atâtea ori „feroviarii” retrogradând în Divizia B. A fost calvarul căderilor din 1974, 1977, 1989 și al revenirilor din 1975, 1983, 1990 pe prima scenă a fotbalului românesc. Chiar și în aceste condiții, giuleștenii au izbutit să-și învingă în două rânduri destinul, câștigând două Cupe ale României, una din postura de echipă a eșalonului secund (1975).

Era Luceștilor

După 32 de ani de așteptare, Mircea Lucescu aducea în Giulești titlul (1999), cât și o Cupă a României (1998). Răzvan Lucescu și-a urmat la scurtă vreme părintele, punctând la capitolul inedit prin parcurgerea a trei etape distincte (jucător, vicepreședinte și antrenor) la Rapid. Anii petrecuți de acesta în Grant au fost sinonimi cu perioada de aur a istoriei alb-vișiniilor. Un titlu (2003), două Cupe ale României (2005, 2006) și un sfert de finală în Cupa UEFA (2006) aveau să constituie bilanțul actualului selecționer sub culorile Rapidului.

Rapid și-a stabilit programul din această vară

Între 6 și 12 iulie, Rapid va pleca în primul cantonament al verii, la Poiana Brașov. Cel de-al doilea interval de pregătire a fost fixat pentru 14-25 iulie, „feroviarii” deplasându-se în Germania, la Dusseldorf, unde vor disputa o serie de jocuri-școală, după cum urmează: Ankaragucu (16 iulie), Fortuna Dusseldorf (18 iulie), Gaziantepspor (21 iulie), Vitesse Arnhem (23 iulie), Lokomotiv Sofia (25 iulie).

 

Publicat: 25 06. 2009, 09:53
Actualizat: 25 06. 2009, 10:18