Radiografia sezonului 2013-2014. Liga 1 nu mai are bani, valoare și nici marfă de export. Evoluția pieței jucătorilor din România

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

  • Steaua a câștigat campionatul intern, competiție care pierde din valoare și de care profită doar echipele nou-promovate. Expunerea TV le crește semnificativ valoarea jucătorilor care vin din ligile inferioare, în timp ce cotele fotbaliștilor consacrați stagnează sau scad

Un nou sezon de Liga 1 s-a încheiat, iar semnalele pentru viitor nu sunt prea optimiste. Printre insolvență și faliment își face loc și degradarea. Cu excepția câtorva echipe, Liga 1 trece printr-o acută nevoie de bani și de valoare. Concret, la finalul sezonului trecut campionatul intern valora 303,45 milioane de euro, conform site-ului de specialitate transfermarkt.co.uk. Un an mai târziu valoarea a scăzut cu 70 de milioane, ceea ce înseamnă o prăbușire de aproape 25%.
Totuși, de unde vine această scădere? Site-ul mai sus menționat calculează valoarea individuală a fotbaliștilor care activează în competiția internă. Ca exemplu stă campioana României, Steaua. În luna mai a anului 2013, echipa antrenată de Laurențiu Reghecampf valora 43,8 milioane de euro. În prezent, jucătorii campioanei sunt evaluați la 37,83 milioane, ceea ce înseamnă o scădere de aproape 13 procente. Chiar și așa, formația din Ghencea este cea mai valoroasă din Liga 1, fiind urmată de câștigătoarea Cupei României, Astra Giurgiu, al cărei lot este estimat la 26,4 milioane de euro. Topul este completat de Dinamo, jucătorii clubului din Ștefan cel Mare fiind evaluați la 19,33 milioane de euro.
La polul opus sunt echipele care au promovat la sfârșit sezonului trecut. Valoarea lotului cu care a promovat ACS Poli era de 2,78 milioane de euro. După un sezon în Liga 1, la finalul căruia echipa bănățeană a retrogradat, echipa este evaluată la 8,15 milioane. Practic, echipa și-a triplat valoarea deși nivelul fotbalistic a rămas același.

Liga 1 crește portari

O nouă dovadă a nivelului fotbalistic scăzut este topul jucătorilor filtrați după sumele la care sunt estimați. Dacă la nivel mondial, primele poziții sunt ocupate de atacanți precum Messi, Ronaldo sau Bale, în Liga 1 portarii sunt cei mai scumpi fotbaliști. Astfel, Mario Felgueiras (CFR Cluj) și Ciprian Tătărușanu (Steaua) ocupă primele două locuri. Portughezul este estimat la 3,7 milioane de euro, iar goalkeeper-ul Stelei la 3,4. Printre primii cinci își face loc și cel care stă între buturile lui Dinamo, Cristian Bălgrădean, a cărui valoare este de 2,5 milioane.
Interesant este că primii doi sunt ca și plecați din campionatul intern. Felgueiras și-a manifestat dorința de a părăsi Liga 1 și mai multe cluburi europene au început să se intereseze de serviciile sale. Pentru a-i da drumul în această vară, CFR Cluj cere 4 milioane de euro. Situația lui Tătărușanu este mai simplă. Goalkeeper-ul Stelei rămâne liber de contract la finalul acestui sezon competițional și presa din Italia susține că are deja un acord semnat cu Fiorentina.
Din rândul jucătorilor de câmp se evidențiază fotbaliștii campioanei. Chipciu (3,2), Gardoș (3), Tănase (2,75), Pintilii (2,3) și Latovlevici (2,3), obișnuiți ai echipei naționale, sunt în top 10 al celor mai valoroși fotbaliști din Liga 1.

Transferuri multe, bani puțini

O altă dovadă că Liga 1 nu trece prin cele mai bune momente o reprezintă transferurile de jucători. Deși Vlad Chiricheș a bătut la capitolul „plecări”, situația generală nu este foarte bună. Majoritatea echipelor au preferat să abordeze o strategie mai ieftină, dar nu foarte eficientă. Cluburile din Liga 1 au înrolat fotbaliști liberi de contract a căror valoare nu putea aduce un plus competiției. Chiar și repatrierile lui Adrian Mutu și Ianis Zicu s-au făcut fără ca Petrolul să plătească o sumă de transfer, cei doi venind liberi de contract.

Străini mulți, dar slabi

Campionatul intern continuă să fie unul care mizează pe fotbaliștii străini, dar ieftini. În sezonul recent încheiat, în Liga 1 au evoluat nu mai puțin de 155 de jucători veniți din alte țări, dar a căror valoare totală este de 40 de milioane de euro. Printre cei mai mulți sunt brazilienii (20) și portughezii (18). Însă calitatea fotbalistică nu este direct proporțională cu numărul pentru că jucătorii veniți din țara care va organiza în această vară Campionatul Mondial au o valoare estimată de 1,8 milioane euro, în timp ce conaționalii lui Cristiano Ronaldo au o valoare de 3,7 milioane.

 

Publicat: 03 06. 2014, 18:44
Actualizat: 03 06. 2014, 19:03