Problema esențială în planurile de reluare a sezonului din Liga 1: „Cu jucătorii ați vorbit?” ProSport a sesizat 3 întrebări rămase fără răspuns, în urma videoconferinței LPF, FRF și AFAN! | EXCLUSIV

Fotbalistii stelisti Lucian Iulian Cristea, Adrian Popa si Olimpiu Vasile Morutan parasesc tristi terenul dupa meciul de fotbal dintre FCSB si Academica Clinceni, contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, disputat pe Arena Nationala din Bucuresti, luni 10 februarie 2019. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

În ultima videoconferință între LPF, FRF și AFAN în care șefii fotbalului s-au sfătuit în privința modului în care s-ar putea încheia actualul sezon, s-a adus în discuție și situația jucătorilor. S-a ajuns la concluzia că foarte mulți fotbaliști din Liga 1 își încheie contractele în iunie și nu pot fi forțați să și le prelungească, că multe cluburi nu vor putea achita salariile restante către jucători la data la care se dorește reluarea competiției și că aceștia nu au contracte care să le ofere garanții și siguranță, într-o astfel de perioadă.

ProSport a aflat 3 subiecte de discuție care au rămas fără răspuns, dar la care reprezentanții cluburilor vor fi nevoiți să găsească soluții.

1.Fond de salarii, reținut din drepturile tv?

În acest moment, situația financiară pentru multe cluburi din Liga 1 este alarmantă. Sunt 6 cluburi care au probleme în a primi licența, chiar dacă termenul de acordare a „OK”-ului pentru a evolua în Liga 1 și în sezonul viitor va fi amânat. Astfel, sunt mulți jucători cu restanțe financiare, iar cluburile nu îi vor putea plăti până la reluarea campionatului.

S-a propus păstrarea unui fond de salarii, din banii destinați pentru drepturile tv, ca măsură de siguranță că jucătorii nu vor mai avea restanțe financiare. Vicepreședintele AFAN, Ionuț Rada spune că aceasta ar fi o mare victorie a jucătorilor: „Trebuie felicitat pentru inițiativă. Ar putea face ce s-a tot încercat, dar nu a făcut nimeni în România. Cred că trebuie pusă în aplicare imediat, pentru că nu se mai poate așa. Despre asta am tot vorbit în ședințele noastre AFAN. Ar fi extraordinar pentru jucători. Se tot vorbește despre alte lucuri, dar jucătorul pare pus pe ultimul loc. A fost ultimul întrebat dacă are ceva de spus”.

2. „Unde îl încadrez pe sportiv? Cum să-l trec în șomaj, dacă nu are contract individual de muncă?”

O altă problemă adusă în discuție în cadrul ședinței se referă la contractele jucătorilor. Aceștia ar urma să se expună riscului de a se infecta cu noul coronavirus, în condițiile în care nu beneficiază de asigurări medicale sau pensii. „Discuția a plecat de la Ordonanță. A venit întrebarea: unde îl încadrez pe sportiv? Cum să-l trec în șomaj, dacă nu are contract individual de muncă? Se vorbește despre planuri de a încheia sezonul, dar cu jucătorii s-a vorbit? Ei voi dori să joace cu salarii neplătite, fără contract de muncă, fără asigurări, fără un fond de salarii?”, se întreabă Ionuț Rada.

3. Cum convingi 150 de jucători să-și prelungească angajamentele?

Situația care îngrijorează echipele din toată lumea, nu doar cluburile din Liga 1 este cea a fotbaliștilor cărora le expiră contractele în iunie. Sunt 150 de fotbaliști aflați în această situație, ceea ce reprezintă aproape 40 la sută dintre jucători din Liga 1. Recomandările FIFA și UEFA sunt ca înțelegerile să se prelungească cu acordul părților. Va fi greu ca unii jucători să-și dorească asta, în condițiile în care sunt neplătiți, consideră Ionuț Rada: „Cu cine joci restul de campionat? Poate să spună că nu este dispus să mai joace o lună și să riște o accidentare”.

Publicat: 24 04. 2020, 21:38
Actualizat: 25 04. 2020, 12:52