Patru concluzii după ASA-Petrolul 1-0 și Brașov-Steaua 2-3. Ce le lipsește ambelor echipe, cum a ajuns ASA să câștige 13 meciuri din 20 la limită și care e marea greșeală a lui Gâlcă din retur

68 – ASA, 67 – Steaua. Titlul se joacă în ultimele două etape, când Steaua trebuie să joace contra lui FC Botoșani (a) și CSMS Iași (d), în timp ce ASA se deplasează la Astra și joacă pe teren propriu cu Oțelul. Iar mureșenii păstrează un avantaj de un punct în fața echipei lui Gâlcă, după ce au câștigat sâmbătă, scor 1-0, cu Petrolul

13 victorii la un singur gol diferență are ASA Târgu Mureș din cele 20 obținute în acest sezon al Ligii 1. Victorii obținute cu greu, victorii care, însă, înseamnă trei puncte. Iar pentru ASA nu contează dacă victoria vine în minutul 1, în minutul 45 sau în minutul 85. Așa cum a venit sâmbătă, când fanii mureșeni se gândeau, deja, cât de aproape au fost de titlu și cum l-au pierdut. E drept, ASA e în scădere mare de turație, după eșecul cu Mediaș (0-1) și victoria obținută prin golul lui Voiculeț în meciul cu Petrolul (1-0). Iar programul mureșenilor e unul mult mai dificil, cu o deplasare la Astra, care încă joacă pentru un loc de cupă europeană. ProSport a realizat o radiografie a ultimelor meciuri, în special pentru jocurile de sâmbătă, în care nici Steaua, nici ASA, nu au convins, dar au câștigat trei puncte.

  • Eficiență minimă pentru ambele echipe

Nici Steaua, nici ASA nu sunt în formă. Chiar dacă ambele echipe reușesc să profite de degringolada în care se află adversarii – cam toată Liga 1 are probleme – eficiența este minimă. La meciul cu Chiajna de etapa trecută, steliștii au marcat de două ori, dar doar după ce au tras de 16 ori la poartă, prinzând cadrul porții de doar două ori. Situația s-a repetat și cu Brașovul, unde Steaua a avut 11 șuturi cadrate pe poartă din cele 17 trase, astfel că eficiența e sub 15%, incalificabil pentru o echipă cu pretenții. „Deși ajungem în postura de a marca, ratăm foarte mult”, a declarat Costel Gâlcă, antrenorul Stelei, după victoria de la Brașov. Nici ASA nu stă, însă, mai bine. La meciul cu Gaz Metan Mediaș, mureșenii au tras de doar opt ori la poartă, în timp ce cu Petrolul, echipa lui Ciobotariu a fost mult mai ofensivă, cu 14 șuturi pe poartă din 20 la poartă. Însă concluzia a fost aceeași! Că a fost ghinion, lipsă de concentrare sau teama de un titlu care putea să vină neașteptat, nimeni nu știe. Cert e că cifrele nu o ajută pe Steaua, dar, mai ales, nici pe ASA.


Țucudean nu înțelege de ce nu poate înscrie. N-a mai făcut-o de cinci meciuri la Steaua

  • Steaua și ASA, fără un atacant cu instinct de marcator

Iar de aici derivă o altă concluzie. Pentru că ambelor echipe le lipsește un vârf puternic, un adevărat marcator. E adevărat, eticheta se poate aplica fiecărei echipe din Liga 1, însă Țucudean, Axente sau Manolov nu sunt atacanți cu care poți câștiga un titlu fără emoții. Țucudean (3 în 14 meciuri), Manolov (1 în 14 meciuri) și Axente (3 goluri în 20 de meciuri) au împreună șapte goluri, cu șase mai puțin decât a reușit Keșeru în turul campionatului! Iar odată cu intrarea lui Rusescu, un jucător care n-a marcat nici el mult, dublându-și totalul din acest sezon cu aceste două goluri, s-a văzut cât de mult contează un vârf care știe să finalizeze și să marcheze chiar și atunci când echipa nu joacă mai nimic.


Toșca a avut evoluții fluctuante pe postul de fundaș central, unul cu care încă se obișnuiește

  • Greșeala lui Gâlcă: titularizarea lui Toșca pe postul de fundaș central

Toșca a impresionat în pregătire, în iarnă, când a fost folosit de Gâlcă în aproape toate partidele amicale din Spania. Însă mutarea sa pe poziția de fundaș central a fost una surprinzătoare. Iar tranziția de la postul de fundaș stânga la acela de fundaș central, poate și forțată după venirea lui Guilherme, a fost una dificilă. E drept, Steaua câștigă prin introducerea lui Toșca ca stoper în viteză și tehnică, fiind un jucător perfect pentru stilul lui Gâlcă, antrenor care a învățat în școala spaniolă, care presupune o construcție care pornește chiar de la fundașul central. Însă, deși arată bine din punct de vedere fizic, la fel ca toți jucătorii Stelei, Toșca nu are încă experiența și forța necesară pentru a se bate cu atacanții adverși. S-a văzut și în meciul cu Brașovul, când Toșca a venit rapid pentru a-l bloca pe Țîră, dar nu a reușit, atacantul advers fiind mult mai puternic. Nu e de mirare, astfel, că experimentul lui Gâlcă nu a funcționat în acest retur. Practic, în cele șapte meciuri în care jucătorul născut în Alexandria a evoluat ca fundaș central, Steaua a primit gol în șase dintre ele, singurul cu clean sheet fiind cel cu Universitatea Cluj, câștigat cu 3-0.


Voiculeț nu s-a uitat la poartă atunci când a tras, dar a catapultat balonul direct peste Pecanha, care nu a avut nicio șansă

  • Execuțiile senzaționale, plusul care poate aduce titlul lui ASA

E clar deja că ASA este o echipă care gestionează fenomenal momentele grele, fiind una dintre puținele formații cu instinct de killer din ultimii 25 de ani din Liga 1. În victoria cu Dinamo (2-1), ASA a revenit de la 0-1 pentru a reuși o victorie cu 2-1, după golurile senzaționale marcate de Gabi Mureșan, primul dintre ele cu un șut de la 30 de metri. Succesul cu Botoșani, 2-1, a venit după un gol al lui Marius Constantin, care a înscris în minutul 76, la doar cinci minute de la reușita egalizatoare a lui Acsinte. „E foarte greu să câștigi la Botoșani, de atunci am crezut că putem câștiga titlul”, declară o sursă apropiată de ASA Târgu Mureș, pentru ProSport. La meciul cu CSU Craiova (2-1), un joc extrem de strâns, ASA a rupt echilibrul printr-un gol magic al lui Zicu, de la 30 de metri. Iar în jocul de sâmbătă seară, Voiculeț a așteptat până în minutul 86 să marcheze un gol fabulos, un șut din colțul careului mare, care l-a păcălit pe Pecanha, a mușcat transversala și a intrat în poartă. Concret, de fiecare dată când a avut nevoie, ASA a beneficiat de un gol superb, care a schimbat soarta partidei.

Publicat: 17 05. 2015, 08:21
Actualizat: 17 05. 2015, 08:22