Oltenii au deja vu, după 47 de ani! În ’73, din cauza unei amânări în care a fost implicată CFR Cluj, Craiova a pierdut un titlu şi a câştigat un renume: Campioana Unei Mari Iubiri

Meciul FCSB – CFR Cluj s-a amânat din cauza unui caz de coronavirus în lotul ardelenilor, iar situaţia se poate întoarce împotriva Craiovei. Oltenii joacă duminică împotriva unei echipe motivate a Botoşaniului, care vrea să prindă un loc european. În schimb, dacă FCSB câştigă Cupa României, miercuri, atât FCSB, cât şi Botoşaniul au locul european asigurat, aşa că nu vor mai avea aceeaşi motivaţie când vor întâlni CFR-ul. În schimb, pentru Craiova toate cele 3 meciuri sunt dificile.

În urmă cu 47 de ani, Universitatea Craiova rata primul titlu de campioană tot în urma unui meci amânat. Deşi oltenii nu începuseră deloc bine acel sezon, atât din cauza unor rezultate slabe, dar mai ales pentru că au fost aproape să-şi piardă şi liderul, pe „Tunarul” Ion Oblemenco, trecut prin momente dramatice, în urma celor două operaţii de ulcer duodenal perforat, primăvara lui 1973 a fost fantastică pentru trupa lui Constantin Cernăianu.

Cu Oblemenco revenit practic de pe patul de spital, Ştiinţa obţineq două victorii istorice în Capitală, 6-4 în Giuleşti, cu Rapid şi 6-2 pe Republicii, cu Steaua. Două „seturi” memorabile, care au fost aşezate în vitrina fotbalului craiovean. Astfel, cu 5 etape înainte de final, Ştiinţa este lider, cu 4 puncte peste Dinamo, pe care o şi învinsese în Bănie, tot în primăvară, scor 1-0.

Ce s-a întâmplat cu 4 etape înainte de final avea să fie însă decisiv pentru pierderea titlului. În primul rând, Ştiinţa ceda acasă cu 1-0 în faţa Braşovului, cu un portar, Stere Adamache, într-o zi de graţie, deşi Nelu Oblemenco povestea că înainte de meci „braşovenii ne rugau să nu le dăm multe”. În aceeaşi etapă, Dinamo îşi amâna meciul cu CFR Cluj, ardelenii având aranjat, în plin campionat, un amical în Germania de Vest, cu Bochum.

Oblemenco spunea că „80 la sută, amânarea ne-a amânat şi titlul”

Înaintea ultimelor meciuri ale campionatului, diferenţa era de două puncte în favoarea oltenilor. Ştiinţa pierde meciul în deplasare, 1-0 la Arad, cu UTA, iar Dinamo câştigă cu 4-0 (exact scorul mimin de care avea nevoie) meciul pe care trebuia să-l dispute cu o lună mai devreme, contra CFR-ului. Iar ardelenii nu au mai avut aceeaşi motivaţie la reprogramare, nemaiavând pentru ce lupta şi nici…onoare, după cum au acuzat oltenii. Din cauza unui singur gol, atunci departajarea făcându-se la golaveraj, Ştiinţa Craiova a pierdut şansa de a câştiga primul titlu din istorie. În urma acestui scenariu care a dezavantajat-o, Universitatea avea să dobândească un renume superb, care a însoţit-o de-a lungul vremii: Campioana Unei Mari Iubiri.

În sezonul următor, Oblemenco şi ai săi nu aveau să mai rateze ocazia de a aduce primul titlu în Bănie. Asta deşi, în ultima etapă, Dinamo a avut din nou înlesnită victoria necesară. „Cânii roşii” câştigau tot cu scorul de care aveau nevoie, 7-0, cu Argeşul lui Dobrin, dar Craiova a remizat, 0-0, la Ploieşti, şi s-a încoronat în premieră, iar în Bănie s-a declanşat fiesta.

Cum spunea Ion Oblemenco, legenda Ştiinţei, că o amânare a amânat cu un an câştigarea primului titlu. Pasaje din volumul „Oblemenco şi Campioana Unei Mari Iubiri” – de Marius Popescu, ed. Scrisul Românesc, 1975:

„În acel meci de parodie, jucătorii CFR-ului îşi pot reproşa un singur lucru: că n-au închis şi ochii în timp ce dinamoviştii şutau la poartă!(…) Cheia atribuirii titlului a fost în mâna federaţiei, care a predat-o, într-un „moment de neatenţie”, echipei Dinamo, care a ştiut s-o folosească, gospodăreşte, deschizându-şi drumul către un titlu pe care nici nu-l mai visa (…)

După cum va reţine istoria fotbalului românesc, meciul Dinamo – CFR a fost amânat, deoarece federaţia aprobase echipei din Cluj susţinerea unei partide amicale în RFG, deşi echipa clujeană era angajată direct şi determinant în lupta pentru titlu. Pentru că asta era situaţia CFR-ului de atunci, ea arbitra duelul nostru cu Dinamo. (…) Dinamo a obţinut 4 puncte (se acordau 2 puncte la victorie, n.r.) în faţa echipelor Steaua şi CFR înscriind celor două team-uri suma de 6 goluri, ceea ce nu s-ar fi întâmplat în niciun caz dacă Dinamo juca la termenul corect cu CFR Cluj. (…) Amânarea meciului Dinamo – CFR Cluj a fost aceea care, în proporţie de 80 la sută, ne-a amânat titlul pe care-l meritam”

Publicat: 18 07. 2020, 20:18