New Pandurii. Edi Iordănescu a transformat o candidată la retrogradare în una dintre cele mai spectaculoase echipe din România

Construită într-un context în care atenția tuturor a fost concentrată pe problemele de identitate ale Stelei, pe schimbările de la Dinamo și pe importul de străini scumpi la insolventa Rapid, noua echipă a Pandurilor începe să mute atenția microbistului român spre Tg. Jiu. Preluată de Edi Iordănescu în iarnă, într-un moment în care gorjenii își făceau calcule cu privire la scăparea de la retrogradare, echipa a impresionat prin jocul din meciurile oficiale din 2015.

Chiar dacă se confruntă cu probleme foarte mari de lot, nu are fundașii centrali, pe Erico și pe Paraskevas valizi, Pandurii a reușit să impresioneze în ambele manșe ale semifinalei de Cupa Ligii cu Dinamo. Mai mult, poate cel mai bun joc din 2015 al gorjenilor a fost cel făcut în înfrângerea de pe teren propriu cu CSU Craiova. Atunci, pe fondul unei dominări autoritare a Pandurilor, Craiova s-a apărat pe două linii și a înscris singurul gol al partidei prin Bawab, în urma unui contraatac.

Metamorfoza celor de la Pandurii îl are în prim plan pe Edi Iordănescu, cel care a reorganizat în timp record o echipă în degringoladă. În lumina ultimului meci, 3-1 în Ștefan cel Mare cu Dinamo, ProSport subliniază principalele puncte forte ale gorjenilor:

Cel mai bun joc de pase din campionat

Vizibil, în mod paradoxal, în meciul pierdut pe teren propriu cu CSU Craiova, jocul de pase al gorjenilor a impresionat majoritatea specialiștilor din fotbalul românesc. Totul se datorează experienței jucătorilor repatriați de Pandurii, Nistor și Pintilii, cei care alături de Paul Anton și, mai nou, Mihai Răduț, alcătuiesc cea mai tehnică și cea mai solidă linie de mijloc din fotbalul românesc în acest moment. Metodele de antrenament cu care Iordănescu a venit la Tg. Jiu, unele strict controlate cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, au avut darul de a-i pregăti pe cei menționați mai sus pentru particularitățile fiecărui adversar din 2015.


Nistor (în alb, nr. 10) și Pintilii (în alb, nr. 14) au fost motorul echipei care a surclasat CFR Cluj, în Ardeal, cu 4-0 în startul returului. Foto: ProSport


Unul dintre puținii jucători care pot elimina adversari prin dribling. În mod real

Este vorba despre Mihai Răduț, unul dintre fotbaliștii de la care microbistul român a așteptat mult, și degeaba, în ultimii ani. Cu toate acestea, mai ales după ce Lucian Sânmărtean a plecat de la Steaua, Mihai Răduț a rămas printre puținii jucători din Liga I care pot elimina adversari din joc prin dribling. Aportul lui Răduț s-a văzut contra lui Dinamo la faza obținerii penalty-ului, atunci când l-a driblat „din gleznă” pe Fai și l-a obligat pe acesta să îl faulteze în careu.


Răduț a fost unul dintre cei mai buni oameni de pe teren în returul cu Dinamo: a obținut penalty-ul din care Matulevicius a deschis scorul, apoi a înscris pentru 3-1, stabilind scorul final. Foto: Mediafax

Mihai Răduț a reușit, la doar 24 de ani, să acumuleze experiența necesară pentru gestionarea potrivită a unui final de meci precum cel din Ștefan cel Mare. Mijlocașul, folosindu-se de tehnică, a reușit să țină mingea în momentele cheie, reușind astfel două lucruri: i-a precipitat pe fundașii lui Dinamo până la punctul în care a fost faultat și a câștigat timp, dar a și speculat spațiile apărute din ieșirea din dispozitiv a apărării nevoite să recupereze repede mingea pentru a întoarce rezultatul.


Adio, vedete! Pandurii impresionează prin forța grupului

Dincolo de realizările individuale, Pandurii impresionează și prin forța grupului. Calitate care izvorăște dintr-un handicap, lipsa unui jucător-vedetă, puterea echipei s-a văzut în ambele manșe ale semifinalei cu Dinamo, meciuri în care Pandurii a avut momente în care a inspirat siguranța cu care, spre exemplu, Steaua a dominat ultimele două sezoane. În tur, Dinamo a fost presată deseori, masată forțat în propria jumătate, iar în Ștefan cel Mare Pandurii a lăsat impresia că este într-un permanent control al ostilităților, în ciuda micilor ezitări din debut care ar fi putut-o costa calificarea.


Cea mai lejeră victorie a Pandurilor din 2015 a fost cea de la Cluj, acolo unde elevii lui Edward Iordănescu au învins cu 4-0 pe CFR. Foto: ProSport


Mihai Roman, viitorul mare atacant al României?

Chiar dacă a fost schimbat în minutul 34 al returului cu Dinamo, lui Iordănescu fiindu-i teamă că atacantul ar putea primi al doilea cartonaș galben, Mihai Roman continuă să impresioneze. În tricoul Pandurilor, atacantul de 22 de ani a reușit să își pună în valoare calitățile, unele de atacant adaptat fotbalului modern, și să devină golgheter al echipei. Forța de pătrundere, lovitura de cap, șutul și chiar driblingul sunt calitățile care îl recomandă pe Mihai Roman pentru mai multe acțiuni ale echipei naționale a României.

Publicat: 11 03. 2015, 08:28
Actualizat: 11 03. 2015, 08:29