„Nașul” a început și căutările pentru numirea unui nou șef al CCA!** Ce variante are Sandu

De la „Avram e un om inteligent! procurorii au venit să analizeze arbitrajele din ultimele etape” la „Domnul Vasile Avram este suspendat din funcția de președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor” e o diferență de doar 24 de ore.

Dacă sâmbătă dimineață, când procurorii DNA erau la sediul CCA pentru percheziție și pentru aducerea lui Avram la sediul din Știrbei, Mircea Sandu făcea glume pe seama cazului, ieri anunța sec, printr-un comunicat publicat pe site-ul FRF, că Avram a devenit „fostul președinte al CCA”. Tot de ieri, „Nașul” a început și căutările pentru numirea unui nou șef al CCA, chiar dacă momentan l-a responsabilizat pe Constantin Gheorghe „Suceavă”, vicepreședintele CCA, să preia prerogativele supreme în cadrul comisei. Variantele sunt două și, în acest moment, ambele par să aibă aceleași șanse de înfăptuire.

Variante străine: Puhl și Elleray
Mircea Sandu a încercat să cântărească atent variantele, iar una dintre ele este aducerea unui conducător pentru arbitri din străinătate. Ca și consultant însă, pentru că regulamentele internaționale interzic angajarea unui străin în funcția de șef al arbitrilor. Modelul este brevetat tot de estici, pentru că, recent, Rusia l-a acontat pe Roberto Rosetti, iar Ucraina pe Pierluigi Collina. Cele două nume vehiculate cu tărie ieri au fost cele ale ungurului Sandor Puhl și al englezului David Elleray.

Puhl are avantajul de a fi fost unul dintre cei mai importanți arbitri din istorie, cu o finală de Cupă Mondială arbitrată în 1994 și cu patru trofee de „Arbitrul anului” (cele mai multe după Pierluigi Collina). După ce s-a retras, în 2000, ungurul a fost până în 2006 șeful Comisiei de arbitri de la Budapesta, dar imaginea sa la UEFA este deteriorată serios după ce a fost implicat în mai multe scandaluri.

Ellaray este un personaj mult mai apropiat de România după ce, în calitatea sa de instructor FIFA și UEFA pentru arbitri, a vizitat de mai multe ori în ultimii doi ani țara noastră. Englezul a fost timp de trei ani și președintele onorific al boardului arbitrilor din Anglia, între 2004 și 2007.

Varianta autohtonă: Crăciunescu
În acest moment, singura variantă viabilă din România pare a fi Ion Crăciunescu (foto). Acesta a mai deținut funcția de președinte al CCA între 2003 și 2005, dar a plecat după un scandal monstru cu Mircea Sandu. Chiar dacă, în ultimii șase ani, cei doi au fost într-o continuă dispută, în prezent relația pare a fi mai apropiată, intermediarul fiind Giovani Becali, un apropiat al fostului arbitru și recent reintrat în anturajul de sfătuitori ai lui Mircea Sandu. Varianta Crăciunescu a fost propusă public ieri și de Gigi Becali, un om cu multe „surse” în fotbal. „Să vină Crăciunescu și Huzu și eu garantez că se va diminua șpaga”.

Publicat: 26 09. 2011, 09:56
Actualizat: 26 09. 2011, 09:57