Motivarea instanței în cazul eliberării lui Gigi Becali: „A dat dovezi de îndreptare. A văzut detenția drept un «purgatoriu»”

Gigi Becali a dat dovezi „temeinice” de îndreptare, în sensul că a acceptat pedeapsa care i-a fost aplicată, el apreciind starea de detenție drept un „purgatoriu” de la viața materială și de la cea spirituală, se arată în motivarea deciziei de eliberare a omului de afaceri.

Potrivit motivării Judecătoriei Medgidia, care a decis liberarea condiționată a lui Gigi Becali, timpul efectiv executat de finanțatorul FC Steaua este suficient pentru reeducarea lui.

În ceea ce privește antecedentele penale, condamnatul se află în executarea unei pedepse rezultante de trei ani și șase luni și nu are antecedente penale. Comportamentul condamnatului pe timpul executării pedepsei a fost bun, fiind folosit la muncă, a elaborat trei lucrări pe care le-a publicat, nu a generat probleme de natură conflictuală cu ceilalți deținuți și nici cu cadrele unității„, se precizează în motivarea instanței.

Pentru comportamentul din închisoare, Becali a fost recompensat de 11 ori și a beneficiat de două învoiri, se mai arată în motivarea instanței.

Nu a fost cazul vreunui refuz de participare la activități și programe. (….) Instanța apreciază ca a îndeplinit și criteriul obiectiv, respectiv a fost stăruitor în muncă – acumulând zile câștig, a fost disciplinat, nu are nicio sancțiune disciplinară și a dat dovezi temeinice de îndreptare, în sensul că a acceptat pedeapsa care i-a fost aplicată, starea de detenție apreciind-o ca un „purgatoriu” de la viața materială la cea spirituală„, potrivit documentului citat.

Magistrații Judecătoriei Medgidia au admis, în 6 martie, cererea lui Gigi Becali de eliberare condiționată din Penitenciarul Poarta Albă, unde execută trei ani și șase luni de închisoare în dosarul „Valiza”. Sentința nu a fost definitivă, iar procurorii au contestat-o, Tribunalul Constanța urmând să stabilească dacă Becali va ieși din închisoare.

Gigi Becali va rămâne în închisoarea de la Poarta Albă, unde ispășește pedeapsa în regim deschis, până la soluționarea contestației și rămânerea definitivă a hotărârii instanței.

Gigi Becali s-a prezentat în fața instanței Judecătoriei Medgidia, în 6 martie, care a luat în discuție cererea de liberare condiționată, după ce a executat aproximativ doi ani din pedeapsa de trei ani și șase luni de închisoare primită în dosarele în care a fost judecat. Solicitarea a ajuns la instanță după ce o comisie de la Penitenciarul Poarta Albă, unde Becali este încarcerat, a stabilit că sunt îndeplinite condițiile pentru eliberarea lui condiționată.

Avocatul Bogdan Vlad i-a spus judecătorului că sunt îndeplinite toate condițiile pentru eliberarea condiționată a lui Gigi Becali, în primul rând pentru că a executat fracția de pedeapsă, respectiv două treimi, conform Codului penal vechi și mai bine de jumătate din pedeapsă, potrivit noului cod.

Bogdan Vlad a mai arătat că Becali are 185 de zile câștig, caracterizări foarte bune, a muncit și a scris două cărți, una pe teme religioase și cealaltă pe teme sportive, a fost recompensat de 11 ori în timpul detenției și a participat la toate activitățile din penitenciar. Avocatul a precizat că Gigi Becali a achitat integral prejudiciul constatat în dosarele în care a fost condamnat, precum și dobânzile aferente.

Procurorul prezent la ședința de judecată a cerut instanței să respingă cererea, pe motiv că nu este suficientă perioada executată de Becali în penitenciar și că aceasta nu a dus la îndreptarea finanțatorului FC Steaua. Procurorul a precizat că Gigi Becali a fost sancționat de mai multe disciplinar pe parcursul detenției, acesta fiind unul dintre motivele pentru care nu ar trebui eliberat condiționat.

În replică la cele spuse de procuror, avocatul Bogdan Vlad a arătat instanței că sancțiunile la care s-a referit acuzarea au fost anulate.

Gigi Becali a arătat, în declarația dată în fața instanței, că, din închisoare, a făcut foarte multe acte de caritate și că îndeplinește condițiile pentru a fi pus în libertate.

Gigi Becali are de executat o pedeapsă de trei ani și șase luni, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării și a primit ulterior un spor de șase luni, după alte două condamnări, în dosarul „Valiza” și în cel al sechestrării celor care i-au furat mașina.

Becali a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până în 29 octombrie 2013, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă, după ce Administrația Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia. Finanțatorul FC Steaua execută pedeapsa în regim deschis.

El a depus, în timpul detenției, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum și o solicitare de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse. Instanța a respins și cererea de întrerupere a pedepsei lui Becali pe motiv că ar avea nevoie de o intervenție chirurgicală la coloană.

De asemenea, Gigi Becali a cerut, în 4 iulie 2014, să îi fie redusă cu șase luni pedeapsa pe care o are de executat, în condițiile în care condamnarea dată în dosarul „Valiza” nu mai este incriminată de noul Cod penal, dar și această solicitare a fost respinsă de către instanță.

În închisoare, Gigi Becali a terminat de scris două cărți, „Muntele Athos, patria Ortodoxiei” și „Becali și Steaua”, iar în februarie 2015 a anunțat că se apucă de o a treia carte, „Becali, Parlamentul Europei și Parlamentul României”. Pentru fiecare dintre cărțile scrise, el a primit o reducere cu 30 de zile a pedepsei.

Mediafax

Publicat: 10 03. 2015, 16:47
Actualizat: 10 03. 2015, 16:48